Румен Радев: Международното научно сътрудничество допринася за устойчивото развитие и повишаване качеството на живот

  • 23 ноември 2021 19:59

  • 1598
  • 11
Румен Радев: Международното научно сътрудничество допринася за устойчивото развитие и повишаване качеството на живот
© Президентство

Ядрената енергетика допринася за устойчивото развитие и повишаването на качеството на живот в света. Вече 65 години вашата организация непрекъснато обогатява спектъра на научните изследвания, разширява научната инфраструктура и разгръща интензивно международно научно сътрудничество. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в приветствието си към участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Руската федерация, на която тази година България е домакин, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Международната научна организация е учредена през 1956г. и в нея членуват 18 държави, като в момента 32 български представители от БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и др. сътрудничат на института.

Румен Радев разкри кога най-рано ще има парламент

Организацията разполага с уникална научна инфраструктура и поддържа връзки с над 800 научни центъра и университети в 64 страни.

„Този форум е доказателство за приноса на България и нейните учени за развитието на научните програми на института“, заяви държавният глава в обръщението си към участниците в сесията.

2021-а е обявена за година на нашата страна в Обединения институт за ядрени изследвания. Президентът отбеляза и че по време на българското председателство на Комитета на пълномощните представители на страните-членки през 2014-2017 г. са взети важни решения за развитието на Института. Сред тях са започването на строителството на Фабриката за свръхтежки елементи, полагането на първия камък в конструкцията на колайдера NIKA, които имат значим принос за бъдещето на Организацията и за развитието на високите технологии.

Държавният глава посочи, че много млади учени от различни краища на света започват своята кариера именно в Обединения институт за ядрени изследвания, защото той притежава внушителна научна инфраструктура, перспективни програми и контакти с водещите научни институти от цял свят. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази признателност към всички ръководители на програми и ментори за техните усилия, професионализъм и всеотдайност, с които подготвят младите хора и съхраняват научния потенциал на нашия регион.

„Убеден съм, че заедно и обединени ще продължим да работим така че следващите поколения да имат по-чиста планета с повишено качество на живот на всички граждани, където и да се намират“, заяви още българският президент в своето приветствие към участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.

 

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1598 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.24 | 11:05

11
Благодарение на простотията на Фатмака България вече е държава в тотална изолация. Светът не обича комунисти-терористи.
Петко

2021.11.24 | 04:37

10
Няма енергийна криза ! Няма български политици ! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Той изминава 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста свободна енергия. И още хиляди български открития се спират от продажната бюрокрация ! Ако българските политици не съдействат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика, вместо да купуваме от чужбина скъпи енергоносители – защо ги търпим ???
Петко

2021.11.24 | 02:47

9
ДА ОЦЕЛЯВАТЕ: Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China
Гнусен

2021.11.24 | 01:42

8
Гадев
НОВИ РАЗКРИТИЯ

2021.11.23 | 23:59

7
БОЙКО ИЛИЕВ РАШКОВ - ПРИКРИЛ МУТРИТЕ-ВИНОВНИЦИ ЗА СМЪРТТА НА 14-ТЕ ВОЙНИЧЕТА ПРЕЗ 2005г. КАТО НАЧАЛНИК ОТДЕЛ НА НСС! ВИНОВЕН ЗА НАЙ-СТРАШНАТА КАТАСТРОФА В ЕВРОПА С НАД 47 ЗАГИНАЛИ: БОЙКО ИЛИЕВ РАШКОВ КАТО ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР РАЗПОРЕЖДА ВСИЧКИ АВТОБУСИ ДА БЪДАТ ЗАДЪРЖАНИ НА БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА С ТУРЦИЯ! КАТАСТРОФИРАЛИЯТ АВТОБУС Е СТОЯЛ 3 ДНИ НА ГРАНИЦАТА С ЦЕЛ ДА СЕ ОСУЕТИ ГЛАСУВАНЕ СРЕЩУ ДИКТАТОРА РУМЕН ГЕОРГИЕВ РАДЕВ ОТ БСП. ЗА ДА НАВАКСА ЗАКЪСНЕНИЕТО АВТОБУСЪТ КАТАСТРОФИРА НА ПЪТ НАРЕЧЕН "МАГИСТРАЛА", СТРОЕН ОТ ФИРМА БЛИЗКА ДО ГЕОРГИ СЕДЕФЧЕВ ПЪРВАНОВ ОТ БСП.
popche

2021.11.23 | 22:29

6
думите му звучат като на оня сатрап чичко ленин;...да направим от злато обществени места за отхождане на улиците...нагледно -назидателно как да употребим този ценен метал...същите глупости на фуражка
Българка

2021.11.23 | 22:17

5
Радев и наука- две несъвместими неща

2021.11.23 | 20:05

1
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА, ВЪПРЕКИ НАСИРАНИЯТА НА РУСКИЯ МУНЧО РАДЕВ
МУНЧО

2021.11.23 | 21:28

4
ТИ не си у ред
Мунчо каза:

2021.11.23 | 20:52

2
Ще раздаваме милиарди на стартъпите на Прокопа и други наши хора! А както Канадецо обясни - това са пари които няма да се връщат!

2021.11.23 | 21:25

3
КАКВИ ЗНАНИЯ, КАКЪВ АНАЛИТИЧЕН УМ ИМА ЗЕЛЕНИЯТ ЧОРАП

Добави коментар

Водещи новини