Работодатели и синдикати с ново предложение към Стефан Янев

  • 23 октомври 2021 12:20

  • 3742
  • 16
Работодатели и синдикати с ново предложение към Стефан Янев
© Булфото, архив

Национално представителните организации на работодателите и на работниците, и служителите, изпратиха писмо до министър-председателя Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен, заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, и министъра на финансите Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична с искане за конституиране на Комитет за наблюдение по Следващо поколение Европейски съюз с подкомитети на Националния план за възстановяване и устойчивост и на Фонда за справедлив преход, включително и на прилагането на финансови инструменти.

Този Комитет, съвместно с Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство (СП) 2021-2027 г., ще обхване всички представители на държавната администрация и на заинтересованите страни. При неговото създаване може да се използва утвърдената структура и работни практики на Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство.

Подобен подход би довел до синергия и по-добра координация и допълняемост на интервенциите и планирането на инвестициите от всички европейски фондове, включително Фонда за справедлив преход, които в момента не са обхванати от системите за граждански контрол и поставят риск от критични бележки от страна на Европейската комисия. Логично приложно поле на функциите на подобен Комитет за наблюдение биха били и всички финансови инструменти – включително тези, администрирани от Фонда на фондовете, които в момента също остават извън обхвата на граждански контрол и по тази причина са повод за критики и опасения за непрозрачни схеми и други непазарни практики, смятат работодатели и синдикати.

И посочват, че информация за прилагането на финансовите инструменти и постигнатите на тази основа ефекти не се предоставя системно нито в Комитетите за наблюдение на програмите към СП, нито в Комитета за наблюдение на самото СП.

Борисов на среща със синдикати и работодатели, критикува Радев

"Разчитаме, че допълването на дейностите по наблюдение и контрол върху всички интервенции със средства от европейските фондове и съответното национално съфинансиране ще повиши ефективността, доверието и прозрачността на тези процеси, прилагайки по най-добър начин разпоредбите и добрите практики на Европейския съюз и ще създаде дълготраен положителен ефект за нашата страна. В допълнение - подобен комплексен обхват ще позволи набирането на сравнима и достоверна информация и поставянето на обективна и системна основа на дискусията за намирането на оптимално съотношение между инструментите и мерките по различните области на интервенции, както и относно съотношението между пряката безвъзмездна финансова подкрепа  за иновациите и инвестициите, от една страна, и финансовите инструменти, от друга страна", се казва още в позицията.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3742 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Вълчо

2021.10.23 | 17:14

16
Ти паразити съсипаха страната ни
ИСТИНАТА

2021.10.23 | 17:07

15
Г-н Янев, ОТГОВОРЕТЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ли е ВАКСИНИРАНЕТО, ДА или НЕ!!! НУЖЕН е този ОТГОВОР, СТИГА Сте УВЪРТАЛИ!!!
НОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ОСТАВКА

2021.10.23 | 16:48

14
НОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ОСТАВКА
Преди 12 г Бойко получи държавата на готово

2021.10.23 | 16:48

13
Членка в НАТО и ЕС и престоеше вливане на милиарди пари от ЕС. Те бяха временно спрени щото ББ преди да спечели изборите ходеше редовно в Брюксел и правеше номера на Станишев пред европейските лидери при положение че именно Сергей Станишев вкара държавата в ЕС като премиер.

2021.10.23 | 16:48

12
ОТЧАЯН СТРАХ! Ето това е основният мотив, който движи действията на Радев и формираната клика около него. Сега е с имунитет, т.е. недосегаем, защото все още е президент. Да, но е оцапан до уши с шпионски скандал срещу родината си и с корупционни сделки - Грипени, Бобокови и т.н. Затова се е вкопчил в президентската власт. Играе хазартно, заложил е всичко и е готов на всичко - или ще е президент още един мандат или отива в затвора. Готов е и на диктатура - за да си спаси кожата...

2021.10.23 | 16:47

11
+М.у.н.ч.о защо не слезе при протеститащите работници и да размаха отново юмруче? Или му стиска да излиза само при платените башибозуци на Ч.е.р.е.п.а? Хайде де - слез при гладните, ограбени от служебното ти правителство отрудени хора. Или се гнусиш от тях или те е страх. Хайде да кажеш за безбожните цени на тока, на бензина, лекарствата, храните. Кажи защо ваксинацията е на последно място в света и защо смъртноста е най висока? Има много въпроси на които ще ти се наложи да отговаряш като ти изтече имунитета след 14.11.2021 г.
Преди 12 г Бойко получи държавата на готово

2021.10.23 | 16:30

10
Членка в НАТО и ЕС и престоеше вливане на милиарди пари от ЕС. Те бяха временно спрени щото ББ преди да спечели изборите ходеше редовно в Брюксел и правеше номера на Станишев пред европейските лидери при положение че именно Сергей Станишев вкара държавата в ЕС като премиер.
Пчеличките от ГЕРБ

2021.10.23 | 14:25

7
12 години градят, а Радев и Глутницата му за 6 месеца съсипаха всичко!
Грабеж 12 години и пълнене на чекмеджета

2021.10.23 | 16:26

9
Със злато и евра!
т нар лидери "синдикалисти" са от бизнес мафията

2021.10.23 | 16:25

8
Те са симпатизанти на ББ и днес те бяха на среща с него и той им диктуваше какво да предложат на правителството.

2021.10.23 | 13:48

6
СТЕФАН ЯНЕВ ДА СИ ГЛЕДА ПЕНСИЯТА И ГРАДИНКАТА С ДОМАТИ В ЗАДНИЯ ДВОР НА СЕЛО.

Добави коментар

Водещи новини