Министър Пенева: Нужни са навременни мерки за подкрепа на секторите от индустрията с интензивно използване на ресурсите

  • 15 октомври 2021 14:43

  • 311
  • 2
Министър Пенева: Нужни са навременни мерки за подкрепа на секторите от индустрията с интензивно използване на ресурсите
© pixabay

Заместник-министърът на икономиката Ивелина Пенева заяви по време на форум, че водещи приоритети за възстановяването на Европа към устойчив икономически растеж са зеленият и цифровият преход.

В момент когато са поставени на изпитание икономическите системи на държавите от ЕС, от особена важност са инвестициите за технологиите и иновации за постигане на икономия на ресурси, въвеждане на нови и авангардни технологии за постигане на устойчива и нисковъглеродна икономика и целенасочени усилия за преход от линейна към кръгова икономика, каза заместник-министърът на конференция "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", предаде БТА.

Вижте какви решения взеха днес служебните министри

България е от страните, които са най-силно засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаемите горива и въглеродноинтензивните процеси, напомни министърът. Тя посочи, че около 75 на сто от експорта ни е от отрасли от енергоинтензивните индустрии и цитира данни на БНБ, според които през 2019 г. износът на суровини е 39 на сто от общия ни експорт, на потребителските стоки - 25 на сто, на инвестиционните стоки - 24 на сто, а на енергийните ресурси - 12 на сто.

Като дял в общата добавена стойност само предприятията от индустрията създават над 23 процента, допълни заместник-министърът. По думите ѝ тези данни показват, че от предвижданите от ЕК промени в областта на околната среда и климата, които произтичат от европейската зелена сделка, предприятия в българската икономика и в частност индустрията ще бъдат засегнати непропорционално спрямо повечето други държави от ЕС заради значителния дял на енергоинтензивната индустрия и малкия принос към общите емисии на Съюза.

Затова заместник-министърът изтъкна, че са нужни навременни мерки за подкрепа на секторите от индустрията с интензивно използване на ресурсите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
311 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.15 | 15:18

2
В България по традиция министри и директори стават хора неспособни да вържат едно логично изречение.

2021.10.15 | 15:17

1
КУКУВИШКИ "МИСЛИ"

Добави коментар

Водещи новини