Йорданка Фандъкова: Средствата в бюджета се гарантират от гражданите и е нормално да се връщат при хората

  • 20 септември 2021 21:51

  • 1028
  • 9
Йорданка Фандъкова: Средствата в бюджета се гарантират от гражданите и е нормално да се връщат при хората
© Булфото (архив)

Средствата и в държавния, и в общинските бюджети се генерират от гражданите, които плащат данъци и такси, и е нормално те да се връщат при хората под формата на услуги и реализирани проекти. Това каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на панела "Финансова децентрализация в България" в рамките на Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България, която се провежда в Албена, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Фандъкова е посочила, че от няколко години Столична община не е получавала изравнителна субсидия от държавата. От актуализирания бюджет сега София ще получи под четири процента от предвидените средства от изравнителната субсидия. Общият принос на софиянци към държавния бюджет е над девет млрд. лв. годишно, или 40 процента от данъчните приходи в държавата, от които в София се връщат едва седем процента, е посочила Фандъкова.

"По мое настояване и с подкрепата на КНСБ в предложенията за актуализация на държавния бюджет бяха заложени средства за подкрепа на автобусния транспорт, който е сред най-сериозно пострадалите от COVID-ограниченията. Градският транспорт във всички големи градове претърпя сериозни загуби, които трябва да бъдат компенсирани. Затова е много важен начинът, по който ще бъдат разпределени заложените в актуализацията 40 млн. лв. за подкрепа на автобусния транспорт. Нашето настояване е по-голяма част от тях да бъдат насочени към градските транспорти на общините", е казала Фандъкова. По думите й на фона на разговорите за зелената сделка и постигане на високи цели за намаляване на емисиите е необяснимо защо няма предвидени компенсации за електрическия транспорт - метро, трамваен и тролейбусен транспорт, който сега повторно понася щети от покачващите се цени на електрическата енергия.

Кметът на София е заявила, че правителството все още не е внесло в Европейската комисия Плана за възстановяване и развитие, по който се предвиждат инвестиции в България от над 12 млрд. лв. По думите й служебният вицепремиер по европейските средства е намалил парите - от предвидени пет процента в предходната версия, сега те са под три процента от всички средства за държавата. "Апелирам за солидарност и подкрепа на всички общини, за да има равнопоставеност, а не да се прави политика като се настройват едни общини срещу други. В момента големите градове са донор на държавния бюджет и този въпрос може да се разреши само с прилагане на принципите на децентрализацията", е отбелязала Фандъкова.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1028 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ШКЕМБЕ ВОЙВОДА

2021.09.20 | 22:44

1
БАЦЕ И ГРОБ СЕ СКЪСАХА ДА КРАДЪТ,КАК ТОЧНО ПАРИТЕ СЕ ВРЪЩАТ ПРИ ХОРАТА НЕ МИ Е ЯСНО.... ЯВНО СЕ ВРЪЩАТ ПРИ ,,ХОРАТА,, МИНАВАЙКИ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ПРЕЗ ТЯХНИ ,,ХОРА,,

2021.09.21 | 07:20

9
Стефанос ама тръгвай си за Канада бе, ако нвмаш пари за билет искай от Данчето....
STEFANOS

2021.09.20 | 22:49

6
Селяните и канадците да си ходят. Да оправят Канада и и после да дойдат тук да крадат!

2021.09.21 | 07:18

8
Данче на Финала си......
Софиянец

2021.09.21 | 06:15

7
Мръсната крадлива кypва на Тиквата как лъже само - по времето на нейното "управление", докато беше грейка на стола на Тиквата в Софийска община се откраднаха МИЛИАРДИ от парите на гражданите. Пейки по 50,000 лева едната, кошчета за боклук по 10,000 лева, спирки по 200,000 лева, ремонти за десетки милиони, последвани веднага от ремонти на ремонтите... Къде са парите, крадло?
Гражданин

2021.09.20 | 22:46

5
Селяните да се връщат на село! Изкрадоха всичко възможно за 15 години.
Гражданин

2021.09.20 | 22:46

4
Селяните да се връщат на село! Изкрадоха всичко възможно за 15 години.
Гражданин

2021.09.20 | 22:46

3
Селяните да се връщат на село! Изкрадоха всичко възможно за 15 години.
Гражданин

2021.09.20 | 22:45

2
Селяните да се връщат на село!

Добави коментар

Водещи новини