Алфа Рисърч: ГЕРБ изпреварва ИТН, Петков и Василев вземат 8-9%

  • 17 септември 2021 12:11

  • 13835
  • 42
Алфа Рисърч: ГЕРБ изпреварва ИТН, Петков и Василев вземат 8-9%
© Булфото (архив)

Безпрецедентни втори извънредни и трети парламентарни избори за една година, предстоящ вот две в едно за Народно събрание и Президент, второ поред служебно правителство, от което отпадат най-рейтинговите играчи, за да се заемат със свой политически проект – това са основните щрихи от политическата ситуация, които оформят обществените нагласи в периода 8-15 септември, когато Алфа Рисърч проведе регулярното си национално проучване на обществено-политическите нагласи. То показва, че септемврийските политически настроения не по-малко безпрецедентно са заредени с повече динамика и неизвестни, отколкото в който и да било момент от последните десет години.

Положителна като цяло оценка за служебното правителство, съществени разлики в оценката за отделните направления.

България влиза в двойната предизборна кампания със служебно правителство, което с малки промени ще управлява страната над половин година. Оценката за първия служебен кабинет е като цяло позитивна, но със съществени разлики в мненията по отделните направления.

Най-висока оценка получава правителството за организацията на изборите на 11ти юли – 63% положителни мнения. Ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства се определя като успешно от 43.7% от анкетираните. В други две ключови сфери обаче преобладават критичните оценки. Едва 27% смятат, че правителството се е справило с подпомагане на бизнеса и със социалната политика,  45.6%  са на противоположното мнение. Като най-слаби се оценяват действията на кабинета по ограничаването на Ковид пандемията и ваксинацията – 24.2% положителни, срещу 42% отрицателни мнения. В резултат, цялостната дейност на служебното правителство до този момент се ползва с 44.9% одобрение, срещу 30.9% неодобрение. Служебният премиер Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен е с по-висок рейтинг от кабинета – той получава 48.7% положителни оценки, едва 18.9% отрицателни, а почти всеки трети (32.4%) няма определено мнение.

Електорална мобилизация в началото на септември – от конкуренцията в изборите зависи тя да бъде запазена

Разочарованието от неуспеха на два поредни парламента да излъчат правителство и от безпрецедентно хейтърските отношения между политическите опоненти, но и между потенциалните съюзници, амбицира по-голямата част от избирателите да участват в изборите и да излъчат ново мнозинство. Извън тази, донякъде неочаквана нагласа, съчетаването на двата вида избори – президентски и парламентарни – също допринася за повишаване на интереса към вота и съответно, на избирателната активност. Непосредствено преди разпускането на парламента 51.7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55.4% - в президентските. Тъй като президентските избори по принцип теглят вота нагоре, може да се предполага, че ако кампанията не протече по начин, който да отврати избирателите и ако не възникнат технически затруднения, над половината пълнолетни българи биха упражнили правото си на глас.

Сериозни размествания в електоралните нагласи, събиране на позиции с възможности за неочаквани обрати

Регистрираните електорални нагласи към началото на септември могат да бъдат разглеждани като пряка санкция на избирателите към цялостното поведение на партиите в 46ти Парламент и специално, към проявената отговорност и компетентност в опитите за съставяне на правителство.

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани  очаквания. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори и логично губи първото място. То вече се заема от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, който не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици (21.1%). Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, вкл. поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу. В тази ситуация БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, които направиха доста опити за компромиси, повишават резултата си до 16.5%, почти застигайки ИТН. На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от с 13.2%. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с запазва традиционните си позиции – 9.6%. Поради възвръщането на позициите на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, а и поради скандалите, в които се въвлече „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, платформата е на ръба за влизане в парламента (4.1%). От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под 4%ия праг, е ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател (3.5%).

Барометър: Партиите на протеста губят позиции. ИБГНИ ще са големият губещ на изборите?

Три електорални тенденции могат да бъдат прочетени в тези нагласи – отлив на избиратели, прегрупиране, засилване на конформизма, като реакция срещу радикализацията на политическите партии. Показателен е фактът, че въпреки надделяващият все още оптимизъм за сформиране на правителство от третия опит (38% смятат, че следващият парламент ще излъчи правителство, а 28% са на обратното мнение), той е с близо 20 на сто по-нисък, отколкото през юли, когато близо 60% очакваха сформирането на правителство. Тази заредена с кризи и неизвестности ситуация отваря нишата за още по-нови нови проекти.

Политическият проект на К.Петков и А.Василев - прицел „в десятката“

Преминаването на новия политически проект на двамата служебни министри от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания.

Първото тестване на този проект в проучването на Алфа Рисърч, показва потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват. На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор.

За момента, при цялата неизвестност относно реалната политическа физиономия на новия проект, той вещае поне няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии.

Социолог: Петков и Василев са на вълната, може да "взривят" изборите

Разбира се, трябва много ясно да си даваме сметка, че в условията на изключително мобилни обществени нагласи, всеки категоричен извод е рисков. Едва когато новата партия излезе на светло, със своите заявки, лица и при ясно очертало се поле на конкуренция с останалите политически сили, ще могат да се оценяват реалните параметри на нейния потенциал.

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 8 - 15 септември 2021г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Радина Лазарова
13835 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар
Баба ВАНГА ! ЗАПОМНЕТЕ !

2021.09.17 | 14:16

26
След изборите ГЕРБ ще са аут , ДПС също ! Останалите ще направят коалиция с премиер Кирил Петков и ще си поделят министерствата ! Гешев ще го сменят ! Съдбата на Борисов е зад решетките !
Говорить ..пръц...уааа.. пияна Просия

2021.09.18 | 17:50

42
Иди я питай още веднъж дали е така!
ГЕРБ са шайка престъпници !

2021.09.17 | 17:08

39
След изборите Радев президент , ГЕРБ ще са аут , ДПС също ! Останалите ще направят коалиция с премиер Кирил Петков и ще си поделят министерствата ! Гешев ще го сменят ! Съдбата на Борисов е зад решетките !
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.09.18 | 17:49

41
мдаа червените престъпници, болшевишките некадърници, комунделската буржоазия и олигарси както и олигофренни пролетарии започват да се събират на едно место, за да довършат БЪлгария. Идва решителният бой с комунделските изроди и слуги на кремъл!! Или те или БЪЛГАРИЯ!
За ИТН

2021.09.17 | 20:24

40
ИТН дойдоха от никъде и по начина, по който се представиха на два пъти, отиват в политическото небитие! Те не могат да бъдат никаква промяна в развитието на страната, а тъкмо обратното , нито знания , нито опит в управлението имат и още ред недостатъци!
Нищоправец

2021.09.17 | 14:47

31
ВЗИМАТ,АМА ДРУГ ПЪТ.ТИЯ СА ПЪЛНИ ИЗМАМНИЦИ И МУШЕНГИИ.

2021.09.17 | 16:02

38
Народът не вярва на медии.
Мелания

2021.09.17 | 15:38

37
След някой и друг ден дуото Петков-Василев ще изпревари всички партии. А най-губещи ще са ГЕРБ и ДБ, по различни причи. Дори подмазването от страна на Атанасов и Иванов няма да им помогне на ДБ да се задържат на повърхността.
ехххх

2021.09.17 | 15:32

36
С тези 8-9 % могат да си избършат задните части евентуално ,както направиха ИТН-анален случай !
Липсват им табелките

2021.09.17 | 14:06

21
"ТЕ СА МЕЖДУ НАС" ПАЗЕТЕ СЕ!
Анонимен

2021.09.17 | 15:19

35
Гешев ще им я сложи!

2021.09.17 | 14:25

28
ПО ВРЕМЕТО НА БОЙКО ПАРИ ИМАШЕ, ТАКА, ЧЕ СТЕ АУТ ПАРТИЯ ГЕРБ, отново е първа политическа сила с 9% преднина. Точка.
Сия Данчева

2021.09.17 | 15:09

34
Смешник.
Анонимен

2021.09.17 | 14:59

33
Строеше магистрали, режеше лентички на значими национални и регионални обекти! Сега всичко е лъжи ,разруха и кражби!
Анонимен

2021.09.17 | 14:59

32
Строеше магистрали, режеше лентички на значими национални и регионални обекти! Сега всичко е лъжи ,разруха и кражби!
Еми...

2021.09.17 | 14:22

27
Щом дори гейбераската ковра Димитрова отчита служе6ното като успешно, значи реално подкрепата за него е огромна.
УбооУу

2021.09.17 | 14:41

30
ВДИГАТ ПЕНСИИИ...,АМА ПАРИ ИМА ЛИ...НА БСП ФИРМИТЕ КРАДАТ ДДС..

2021.09.17 | 14:26

29
Изпреварва ми уя Гроб....

Добави коментар

Водещи новини