Подслушвани са над 1000 души, участвали в протестите през 2020 г.

  • 13 септември 2021 12:36

  • 2134
  • 5
© Pixabay

Депутати от парламентарната комисия за насилието по време на миналогодишните протести поискаха началникът на Националната служба за охрана Емил Тонев да бъде отстранен и разследван.

Причината – именно камери на НСО заснеха кадрите с насилие под колоните на Министерския съвет. Те обаче станаха публично достояние едва преди месец. Според председателя на парламентарната комисия Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“ шефът на НСО умишлено е укривал тези кадри. 

Народните представители поискаха и отстраняването прокурор Вероника Трифонова, която е работила по част от случаите за насилие над протестиращи. Мотивът – прекратила е преписка. В момента тя е делегиран обвинител към Европейската прокуратура. 

„Народното събрание ще направи препоръка да бъдат разследвани и отстранени шефът на НСО и дежурният офицер, наблюдавал кадрите. Ще бъдат сезирани ВСС и Европейската прокуратура по отношение на Вероника Трифонова“, обясни Хаджигенов. 

„Дали имаме или нямаме доверие на прокуратурата – това е органът, който трябва да извърши проверка дали има данни за извършени престъпления“, посочи Атанас Атанасов от „Демократична България“. 

Иван Гешев в правната комисия: Не са подслушвани протестиращи, а организирана престъпна група

По време на заседанието беше обсъдено и подслушването на над 1000 души, участвали в антиправителствените демонстрации от лятото на 2020 г. 

Установено е, че се е злоупотребявало сериозно със СРС-тата. Около 1000 са били насочени спрямо протестиращи. Което прави около 1/7 от исканите и получаваните разрешения за СРС в страната за една година. Установихме крайна неефективност на службите. Занимават се с много други неща, но не и с обезпечаване на сигурността на българските граждани“, уточни Николай Радулов от „Има такъв народ“. 

Кадри от протестите през 2020 г./ Булфото

Заради краткия живот на 46-ото Народно събрание, президентът издаде указ, че ще го разпусне този четвъртък, комисията няма да има време да впише доклада си и да направи препоръки за законодателни промени, които да гарантират контрола над СРС-тата, предаде БТВ.

Радина Лазарова
2134 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Доказателства много !

2021.09.13 | 14:02

5
Борисов , Гешев , Маринов , Терзийски при бай Ставри за 5 - 8 години !
Kalojan

2021.09.13 | 13:46

4
I sto ako su podslusvani ? Titlata I'm e vzeta ...I sledvastoto pravitelstvo ste gi podslusva...ubedem Sam v tova...

2021.09.13 | 13:20

3
МНОГО ЯСНО ЧЕ ЩЕ ГИ ПОДСЛУШВАТ...ТОВА СА ПЛАТЕНИ МЕТЕЖНИЦИ, КОИТО ПОДСТРЕКАВАТ КЪМ БУНТ В ДЪРЖАВАТА

2021.09.13 | 12:53

2
айде стига ,нищо не можахте да докажете само пускате някакви тези без доказателства

2021.09.13 | 12:45

1
И какво са чули? Освен – "Еййййй, копеуе, снощи как се напих" – да бееее и аз се направих на куче! :)

Добави коментар

Водещи новини