Транспортният и ресторантьорският бранш излизат на протест на 28 септември

  • 24 септември 2021 14:14

  • 3315
  • 1
Транспортният и ресторантьорският бранш излизат на протест на 28 септември
© Булфото архив

На 28 септември транспортният и ресторантьорският бранш излизат на протест в страната с икономически искания, обяви на пресконференция Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Предвижда се от 10 до 12 ч. автобусните превози да спрат в областните градове където конфедерацията има свои структури, и по места да има шествия.

Собствениците на заведения дадоха три дни на служебния кабинет да отмени новите мерки

В София протестиращите ще започнат да се събират още от 9.00 ч., на "Орлов мост", автобусите и таксита ще се наредят по бул. "Цариградско шосе" като е планирано протестното шествие да се насочи към сградите на парламента и президентството, предаде БТВ.

Засега столичният автотранспорт няма да се включи в протеста под формата на преустановяване на превозите, но и те имат икономически затруднения, обясниха организаторите му. По време на протеста няма да има междуселищни и междуобластни превози от София по републиканската транспортна схема, съответно превозите ще бъдат преустановени и в другите населени места, каза Милтенова.

Милтенова напомни, че проблемите на браншовата организация са били изложени вече в писмо до президента. Тя изтъкна, че фирмите са затруднени заради "шоковия скок на цените на горивата" и по тази причина настояват за компенсации. Според бранша мярката "60 на 40" в дизайна ѝ от лятото не е ефективна, иска се тя отново да бъде пусната след актуализация и да бъде запазена със спад на оборота от 20 процента. Милтенова напомни, че е преустановена на 31 май така наречена мярка "290 лева", а таксиметровите шофьори, които са самоосигуряващи се, нямат подпомагане.

Милтенова съобщи, че сега има работна среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на която тези проблеми се обсъждат.

За мярката, с която финансово ще се подпомогнат автобусните превозвачи, и са предвидени в държавния бюджет 40 милиона лева, Милтенова каза, че помощта може да бъде получена от бранша най-рано около 20 декември заради процедурни стъпки по програмата.

Христо Радков - председател на Българското обединение на шофьорите, заяви на пресконференцията, че по данни на областните пътни управления все още няма осигурени средства за зимното почистване на пътищата, а сезонът за ремонт на пътища е изпуснат заради спрените плащания, и изрази опасения от увеличаване на броя на загиналите при катастрофи. Той съобщи, че международни превозвачи се оплакват от огромни опашки на граничните пунктове.

Радков предупреди, че на 28 октомври се очаква те да блокират подходите към "Дунав мост 2" и "Капитан Андреево".

От организацията настояват да има облекчен режим за внос на работна ръка - от Украйна, Молдова, заради дефицита от български кадри. Председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков заяви на пресконференцията, че за бранша няма адекватна икономическа подкрепа като изтъкна, че таксиметровите шофьори изцяло са самоосигуряващи се. Затова всички мерки, които администрацията е наложила като подкрепа на работодатели, при нас не работят, каза Цветков. Той напомни, че браншът е поискал в писмо до президента, подобно на възстановяване на акциза върху горивата при земеделците, такава мярка да се насочи и към таксиметровите шофьори на базата на списъците с реално работещите водачи, който да се предостави от фирмите-организатори на таксиметрова дейност.

От бранша предупредиха, че е възможно поскъпване на таксиметровите услуги заради поскъпването на определени стоки и услуги, отнасящи се до дейността. Таксиметровите водачи са засегнати и от здравните ограничения на работата на заведенията и клубовете. Павлин Петров, член на Управителния съвет на Българската асоциация на заведенията заяви на пресконференцията, че браншовите организации ще подкрепят протеста, защото секторът е свързан с транспорта и също изпитва затруднения от здравните ограничения и неработещите механизми за подкрепа на бизнеса.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов, заяви, че подкрепят протеста и искат нова политика в управлението на сектора. Той отправи обвинение за създаване на предпоставки за корупционни практики и прокарване на лобистки интереси чрез нормативни промени, които не се подлагат на обществено обсъждане. Поиска и промени в управлението на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и ревизия на дейността ѝ. От образователния министър бе поискана нова ресорна учебна документация.

Мая Йорданова
3315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mitaka

2021.09.24 | 14:51

1
НА КРАК ЦЯЛАТА СТРАНА ДА ИЗМЕТЕМ РАДЕВ ЦЕНИТЕ ГОНЯТ ВЪРХОВЕ, ДЪРЖАВАТА ОТИВА, КАТО ПРЕЗ 2013 ПРИ ОРЕШАРСКИ, КЪМ ФАЛИТ

Добави коментар

Водещи новини