Нинова: Трите партии на протеста не искат редовен кабинет и стабилно управление

  • 02 септември 2021 11:03

  • 1202
  • 5
Нинова: Трите партии на протеста не искат редовен кабинет и стабилно управление
© Булфото (архив)

Съдбата на третия мандат ще се реши днес от Националния съвет на партията. Това каза лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за по време на брифинг в Народното събрание.

"В аванс няма как да ви дам нищо", добави Нинова. Тя заяви, че какво ще стане мандата и колко ще продължи тази дискусия, ще се реши днес.

Лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е посочи, че не е забелязала единомислие в парламента. "Това, което видяхме последните седмици и вчера скандалното поведение на трите партии на протеста, не искат редовен кабинет и стабилно управление. Не искат мнозинство поне да приемем актуализацията на бюджета. Не искат да работят в почивните дни, за да приемем бързо актуализацията и да дадем спокойствие на хората. Какво можем да направим ние в този момент?", коментира Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

"Две седмици или колко вече проявяваме търпение, диалогичност, не поставяме условия, призоваваме за разум и отсреща си имаш абсолютно без аргументи - не, не и не. Ние сме 36, разбирам да бяхме 121 - веднага щях да ви кажа какво ще стане. Сега като няма разум и мнозинство, какво да ви кажем. Аз ви казвам какви са рисковете. Доброто беше да се съберем и да направим ето това - пенсионери, самоосигуряващи, за икономика - то е ясно, че трябва да се направи. Сега ще имаме между първо и второ четене стотици предложения, които не са гарантирани с гласове. Едно ще мине, друго няма да мине. Може служебната актуализация да не мине. До това се стига, когато си безотговорен към ситуацията", заяви лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

БСП решава кога да бъде върнат мандатът за правителство

"Смятаме, че наше предимство и достойнство е, че всичко, което ще чуете, решихме в диалог с представителите на браншовите организации, синдикатите, лекарския съюз, служебните министри, синдикатите на МВР, т.е. това е общ продукт. Заставаме пред вас и ги внасяме в залата от името на всички тези хора. Ние сме идентифицирали заедно с хората 9 важни групи, които са най-уязвими и трябва да бъдат подпомогнати в този момент. Това са млади семейства, деца и ученици, пенсионери, самоосигуряващите се лица, дейци и институции на културата, здравната система като цяло, икономиката и бизнеса, МВР и отбраната и общините", посочи Нинова. По думите ѝ остават много малко уточнения по отношение на земеделските производители.

"Млади семейства деца и ученици - плащане на еднократна помощ за раждане на второ и трето дете на осигурени родители в последните 24 месеца. Плащането да бъде 6500 лв. и това засяга 12 000 семейства. Плащане за еднократна помощ за начало на учебната година за деца от 2 до 4 клас. Тази помощ да бъде 250 лв. и засяга 90 000 ученици. Плащане на еднократна помощ за самостоятелно заетите лица, това са самоосигуряващите в размер на една минимална работна заплата, която е от 650 лв. и засяга над 200 000 самоосигурени лица. Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година в размер на една минимална работна заплата, т.е. от 380 да стане 650 лв.", коментира социалистката.

"Здравеопазване и борбата COVID кризата. Тези 120 млн., които са разписани в актуализацията на служебния кабинет не бяха уточнени за какво ще се използват. След като се срещнахме с лекарския съюз правим много конкретно разпределение по дейности за какво да бъдат изразходвани тези пари. Допълваме обаче разходи за материали за дезинфекция на учениците в училищата. Също след среща с такива колективи. Допълваме специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични COVID-19 болни", обясни лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

"Що се отнася до вътрешен ред, противодействие на мигрантския натиск заедно със служебния министър и синдикатите на МВР уточнихме, че трябва да внесем предложение за сума, която да им гарантира заплатите за ноември и декемзври, защото без актуализация биха останали без заплати. Освен това средтва за противодействие на миграционния натиск и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите. В момента уточняваме за отбраната какво да бъде увеличението", каза Нинова.

"Културата - субсидията за културните институции, по-точно за институциите за сценичните изкуства е достатъчна най-много до септември или поне началото на октомври. Загрижени за този сектор, който винаги е най-ощетен внасяме предложение за увеличение на средствата за институтите на сценичните изкуства, както и компенсация за увеличените разходи за електрическа енергия на държавни, общински и регионални институти", добави тя.

"Възрастните хора - преизчисляване на пенсиите, разбира се. Нашето старо предложение за преизчисляване със средноосигурителен доход от 2018 г.", допълни Нинова.

"Икономика - предлагаме мярката 60 на 40 да бъде преформатирана в мярка 80 на 20. Отново след среща с работодателските организации", каза лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

"Една тема, която не е засегната нито в служебната актуализация, нито от другите колеги, това е подпомагане на общините. Те са едни от най-важните на първа линия в кризата. Не е предвидено за тях нищо. Ето защо допълваме актуализацията на бюджета с 54 млн. лв, което да бъде увеличение на трансфера към общините. Това направихме след разговори и искане на НСОРБ", заяви Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

"На предварителните разговори на председателски съвет заявихме своята позиция,че смятаме за по-удачна дата 7 ноември за първи тур на президентски избори, а 14 за втори. Сега, ако 14 ноември е първия тур, 21 ноември е последната възможна дата по Конституция. Не дай Боже нещо стане или има риск, не искахме да оставаме всичко за последния момент. Именно с тази мисъл предложихме 7-ми ноември", допълни тя.

Депутатите решиха: Президентските избори ще са на 14 ноември

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за отговори и на въпрос какво БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще предложи да отпадне от бюджета. "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще предложи в бюджета да отпаднат 13 млн. лв. разходи за КЕВР, за да се покрият техни задължения по съдебни дела и близо 7 млн. за бонуси, че всички цени хвърчат нагоре. "На второ място предлагаме 16 млн. лв. за допълнителни ваксини също да отпаднат за това тримесечие. Докрая на декември има огромно количество ваксини. Няма нужда сега в момента да се дават още 16 млн. за допълнителни ваксини", заяви лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Нинова обясни, че тези предложения са разумно оценени до стотинка: "С тези предложения, които правим няма изменение на салдото по централния бюджет, тъй като предлагаме на отпаднат някои ненужни разходи и предлагаме увеличение на приходната част. Смятаме, че тя е занижена в предложението на служебния кабинет. Приходната част що се отнася до ДДС и акцизи. Правим своите разумни, обосновани, необходими - дори вече задължителни предложения в помощ на народа в трите кризи, които се задават с цел стабилизация на държавата. Надяваме се, въпеки че не ни подкрепиха другите партии, между първо и второ четене да се стигне до такъв разум, че да се приемат най-необходимите неща".

Лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е изрази надежда да не се поставя в риск държавата при популстко наддаване и да не мине нито едно от тези предложения или да се приемат всички, които се внасят и с това да се взриви бюджета. "Ако вече е ясно, че не постигнахме съгласие за стабилен кабинет и разумно управдление, се надяваме за последно поне на разум и отговорност", каза още Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1202 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ИТН и ДБ работят за връщането на ББ на власт

2021.09.02 | 12:29

5
Чалгарът командва и кара чалгарите си да превръщат държавата и парламента в чалга!
ИТН и ДБ работят за връщането на ББ на власт

2021.09.02 | 12:29

4
Чалгарът командва и кара чалгарите си да превръщат държавата и парламента в чалга!
Иван

2021.09.02 | 11:45

3
Какви "партии на протеста" ?? Всички са кому.ета от БКП и ДС, дето техните бащи навремето унищожиха България.
Бачо Колю

2021.09.02 | 11:38

2
То управлението си беше стабилно преди платените ви протести.
Сърп и чук

2021.09.02 | 11:22

1
И аз така знам за 46тото народно събpание, че половината депyтати вътре са с акредитация от СДВР и за това няма произнесено решение на конcтитyционния съд и тъpговския им маpкитинг е по затвоpите

Добави коментар

Водещи новини