Военният министър: Служебният кабинет не преговаря за нови изтребители F-16

  • 20 август 2021 09:48

  • 699
  • 2
© Булфото (архив)

Служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови изтребители F-16, нито има право на такива действия. Това заяви министърът на отбраната Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска от парламентарната трибуна. Отговорът му е във връзка с декларацията на ПГ на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.

Страната ни по никакъв начин не се е ангажирала финансово или юридически със закупуването на нови осем бойни машини от американската фирма „Локхийд Мартин“, разкри още служебният министър. Той уточни, че Проектът за модернизация на ВВС е един от приоритетните инвестиционни намерения на Министерство на отбраната.

ГЕРБ: Служебното правителство на Радев в тайна процедура по придобиването на още осем самолета F-16

„Два парламента приеха решения, с които са одобрени проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, а впоследствие и негова актуализация", каза още министърът.

Военният министър уточни, че основният замисъл на проекта е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация – на два етапа по осем машини.

От МО категорични: Придобиването на нови осем изтребителя F-16 е единствено в правомощията на НС

„В началото на 2019 г. по предложение на Министерски съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап, бяха подписани четири договора между правителствата на България и САЩ за закупуване на осем самолета F-16. Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от 43-ия и 44-ия парламент за придобиване на 16 самолета, Министерство на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Сега единствено възможният подход е изпращане писмо запитване. Едва след получаване на отговор от американската страна, може да бъде подготвен проект на инвестиционен разход”, заяви Панайотов.

Панайотов посочи, че следващите осем F-16 няма да бъдат плащани авансово.

От ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в коментираха, че е редно да се предвидят пари за този разход, защото евентуалните плащания трябва да започнат през 2024 г. От БСП нападнаха депутатите от втората по големина парламентарна група в Народното събрание, защото именно те са одобрили закупуването на първите осем изтребителя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
699 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бачо Колю

2021.08.20 | 10:41

2
Вие водете преговори за МИГ 1.
лллллл

2021.08.20 | 10:21

1
А трябва!

Добави коментар

Водещи новини