ИТН предлагат Бюрото по защита на свидетели да стане специализиран отдел към Министерство на правосъдието

  • 19 август 2021 12:56

  • 413
  • 1
ИТН предлагат Бюрото по защита на свидетели да стане специализиран отдел към Министерство на правосъдието
© Булфото

ПГ "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" предлагат Бюрото по защита на свидетели вече да не е на подчинение на главния прокурор, а да стане специализиран отдел към Министерство на правосъдието. Измененията са част от внесените вчера в парламента промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство /ЗЗЛЗВНП/.

В мотивите към законопроекта е записано, че в последните години чрез последователни промени във въпросния закон, в отклонение на конституционния принцип за разделение на властите, при главния прокурор са се оказали съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в Конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор. В тях се посочва, че осигуряването на защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, не е сред конституционно определените функции на съдебната власт - нито в частност сред тези на прокуратурата.

Цитира се и препоръка на Комитета на министрите на държавите членки на Съвета на Европа относно Европейския кодекс по полицейска етика, който указва на държавите членки, че трябва да има ясна разлика между ролята на полицията и на прокуратурата, на съдебната система и на службите за изпълнение на наказанията.

Съсредоточаването на нормативни, ръководни, контролни и оперативни правомощия на главния прокурор по отношение на служителите на Бюрото за защита нарушава принципа на разделение на властите на собствено основание, се посочва в мотивите към законопроекта. Изтъква се, че възложените от Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и ЗЗЛЗВНП функции на главния прокурор представляват "недопустимо разширяване на неговите конституционни правомощия". Визират се разпоредби от Конституцията и реализирането на основната функция на прокуратурата като подсистема на съдебната власт. Посочва се, че главният прокурор има правомощия на ръководство и контрол като административен ръководител.

Тошко Йорданов: Ние сме в опозиция! Другите партии да съставят правителство

Според вносителите на измененията, освен нарушаване на принципа за разделение на властите поставянето на Бюрото за защита под ръководството на главния прокурор се възпрепятства реализирането на граждански контрол над осъществяването на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот, здраве и свобода.

"Главният прокурор не може едновременно да контролира Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия", аргументират се вносителите на измененията. С промените се ограничават част от правата на Бюрото като се отменят тези, свързани с принудително довеждане на лица до орган на съдебната власт, както и с охраняването и обезпечаването на провеждането на действия по разследването.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
божкофф

2021.08.31 | 18:00

1
там, там при моя най-личен приятел и другар, л.айнаки стоилов. Кам да ги видя тия свидтели да ги пратя при манол велев на свиждане.

Добави коментар

Водещи новини