ДБ предложи промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство

  • 05 август 2021 12:39

  • 606
  • 2
ДБ предложи промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство
© Булфото (архив)

Бюрото по защита, което осигурява специална защита на граждани, застрашени във връзка с наказателни производства, да премине от главния прокурор на подчинение на Главната дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието.

Това предвижда проект за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, внесен от “Демократична България”, съобщиха от пресцентъра на формацията. 

Демократична България иска Иван Гешев да отчете в парламента дейността на Бюрото за охрана на свидетели

Предложените промени целят да се фокусира Бюрото върху основните му функции за защита на хора, застрашени във връзка с наказателното производство, да се ограничи възможността за злоупотреба с правомощия, да се повишат публичната отчетност и контрол и да се премахнат дублиращи функции. Вносителите изтъкват, че в последните години Бюрото по защита бе отклонено от същностната си функция да осигурява механизъм за защита на застрашени свидетели и други участници в наказателни производства. Същевременно бяха създадени предпоставки за злоупотреба с власт от страна на главния прокурор и нарушаване на  принципа за разделение на властите.

Така например бе дадена възможност по разпореждане на главния прокурор Бюрото да може „да охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването“, а служителите му да довеждат принудително хора до органи на съдебната власт. През 2020 г. на Бюрото бе вменена и функцията да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи.

“С поредица стъпки бе овластен главният прокурор с функции по ръководство и контрол над дейността на Бюрото по защита, с което засили концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в същото време ограничава правото на защита на лица, пострадали от действията на Бюрото при проведени акции”, се казва в мотивите към законопроекта. Посочва се и че по същество функциите на Бюрото по защита са в сферата на компетентност на изпълнителната, а не на съдебната власт. 

Министър Рашков публикува мотивите, с които иска отстраняването на Иван Гешев

“Упражняването на принуда от името на държавата, като се използва сила, оръжие и помощни средства, ограничаване на човешки права, включително при които може да се стигне до отнемане на човешки живот, които се включват в дейностите по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления, са харакертни за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези дейности са под демократичен контрол, както институционален, така и граждански. Конституцията е възложила на главния прокурор да упражнява функции по надзор за законност и методическо ръководство над дейността на прокурорите. Същевременно, съгласно действащите разпоредби ЗЗЛЗВНП възлага едновременно нормативни, ръководни, контролни и оперативни правомощия на главния прокурор по отношение на служителите на Бюрото за защита. Това съсредоточаване на правомощия в едноличен орган на власт, без осигуряване на ефективни средства на контрол (парламентарен, съдебен, граждански) при тяхното упражняване, съставляват нарушения на принципите за разделение на властите и правовата държава”, се казва в мотивите към законопроекта. 

Посочва се и образуваното в Конституционния съд дело (№ 5/ 2021 г.), свързано с нарушаването на принципите на правовата държава, разделението на властите и независимостта на съдебната власт заради разпоредби на Закона.  Вносителите цитират и данни, според които намаляват хората, на които е предоставена защита, а на този фон през миналата година са проведени процедури по назначаване на 58 нови служители в Бюрото по защита.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
606 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
vanko

2021.08.05 | 13:51

2
tia sa mnogo zle
ГРУПА МРАВОЯДИ

2021.08.05 | 13:02

1
И ЕДИН ГНОМ В НАПЪН ЗА РАЗБИВАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!

Добави коментар

Водещи новини