Кабинетът предлага забрана на политическата и партийна дейност в училище

  • 29 юли 2021 17:14

  • 1213
  • 4
Кабинетът предлага забрана на политическата и партийна дейност в училище
© Pixabay

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, приет от Министерския съвет днес, съобщиха от правителствената информационна служба. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на средното образование ще се деполитизира със закон. 

Бойко Рашков: МВР тушира криминалния вот, не слугуваше на нито една партия

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1213 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
to po konstitutcia

2021.07.29 | 21:37

4
e zabraneno
Еми...

2021.07.29 | 18:35

1
И във висшите училища е добре да я забранят, а не тулупа да ходи да се пиари и като се обади некой да го уволнят на място тиквите.
долния тиквак,

2021.07.29 | 20:39

3
не ти ли е гадно да си толкова прост и неграмотен, ве?

2021.07.29 | 19:22

2
Рашко,бягаи,в,училищата,

Добави коментар

Водещи новини