Шефът на Сметната палата: В системата за психиатричните грижи цари хаос

  • 27 юли 2021 18:24

  • 313
  • 0
Шефът на Сметната палата: В системата за психиатричните грижи цари хаос
© БТВ

Лошо е цялостното състояние на системата за психиатричните грижи, в нея цари хаос. Това каза в интервю за предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на Сметната плата Цветан Цветков.

След проверка палтата излезе с доклад, в който е записано, че психично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото. В документа се посочва, че на 10 хиляди души се пада по един психиатър, което е крайно недостатъчно. Близо 15% от българите, или всеки шести, е с психично разстройство.

Най-тежкият проблем е, че услугите, които се предоставят, не почиват на принципите за равен достъп на всички нуждаещи се от такава помощ… Също и социализацията и реинтеграцията на тези хора, коментира Цветков.

Сметната палата в доклад: Психично болните – изолирани в болници и дискриминирани от обществото

Той напомни, че в момента няма места извън психиатриите, в които хората да се възстановяват, а те продължават да лежат в лечебните заведения. А самите психиатрични болници са много стари като сграден фонд и апаратура и не се инвестира в тяхното модернизиране.

Крайно недостатъчен е и броят на психиатрите, особено в по-малките населени места. Липсва и единен национален регистър на хората с психиатрични заболявания, отбеляза председателят на Сметната палата.

Константин Тодоров
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини