Първата в България мека стая е изградена в Държавната психиатрична болница в Ловеч

  • 07 май 2021 18:08

  • 752
  • 1
Първата в България мека стая е изградена в Държавната психиатрична болница в Ловеч
© Pixabay/Архив

Първата в България мека стая е изградена в Държавната психиатрична болница в Ловеч.

Това съобщи на пресконференция в Ловеч Калина Йорданова от Фондация "Кожа" - платформа за психично здраве, цитирана от БТА. Проектът е на Фондацията и е изцяло финансиран от частни донори.

"Целта ни е да подпомагаме психичното здраве. Спряхме се на мека стая, защото това е пространство, което ще ползват най-уязвимите, най-тежките случаи, тези които са най-често маргинализирани", заяви Йорданова. Това е първата мека стая в България, която отговаря на стандарта за такава. "Избрахме да е мека стая, защото в момента психиатрите разполагат с такава мярка за изолация, която е удържане чрез фиксация за леглото. Много пъти пациентът, въпреки че има нужда да е овладян, преживява това като насилен, лишен от елементарни нужди, преживява персонала като агресор", каза още Калина Йорданова и добави, че в меката стая пациентите могат да бъдат изолирани по хуманен начин.

Омбудсманът провери спазването на правата на настанените в психиатрии, домове и арести

Кампанията по набиране на средства за меката стая е започнала през октомври и за два месеца е събрана цялата сума от 15 хиляди лева. Стаята е с 8 см меки стени и 4 см мек под, меко легло, камера, детектор за дим и специално осветление. Пациентът може да комуникира с персонала отвътре.

Д-р Катя Едрева, началник на Мъжко отделение за остри психози в болницата в Ловеч, посочи, че персоналът на лечебното заведение е много щастлив, че първата мека стая е именно в Ловеч. Според нея това е нов начин на предпазване и на персонала, и на пациентите. По думите й в сравнение с преди две години с 25 процента са се увеличили тревожните разтройства заради пандемията. Има пациенти, които не са преболедували COVID-19, но са със смесени тревожно-депресивни разтройства. Според нея всеки втори в пандемията има проблеми със съня. Хората, които са преболедували от коронавирус, отключват тежки панически кризи. По думите на Калина Йорданова и д-р Едрева все повече хора търсят психологична и психиатрична помощ, включително и за деца.

Novini.bg
752 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пациент

2021.05.07 | 20:18

1
номер 1 - мая манолова!

Добави коментар

Водещи новини