Атанас Пеканов: Планът за възстановяване ще има дисциплиниращ ефект - пари срещу реформи

  • 27 юни 2021 12:33

  • 1960
  • 16
Атанас Пеканов: Планът за възстановяване ще има дисциплиниращ ефект - пари срещу реформи
© Novini.bg

„Не изпитвам злоба и инат нито към бившите управляващи, нито към нито един представител на политическата класа в България. Идвам от друга среда, не съм бил до момента въвлечен в политическите дискусии тук. Много полуистини и дори откровени лъжи се казват и тази атмосфера на постоянни манипулации не помага на обществото.“ Това каза в интервю за БНР вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, в отговор на коментари от страна на предишните управляващи от ГЕРБ. 

Нито една страна не е получила парите си по нейния план за възстановяване. Няколко такива плана са одобрени, уточни Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

„Бившите управляващи имаха възможност да подадат техния план, за който имаха 9 месеца да работят. Аз не съм коментирал защо те решиха да не го правят, но решиха да не поемат тази отговорност.“

„Парите по никакъв начин не са застрашени. Абсолютно невярно е, че Гърция е получила техните пари, нито пък, че се къпе в пари“, изтъкна вицепремиерът. По думите му тази година както Гърция, така и България ще получат 13% от полагащата се сума.

Пеканов заяви, че в момента служебният кабинет се опитва да спаси Плана за възстановяване или поне да подобри частите, които са незадоволителни.

Вицепремиерът Пеканов относно Плана за възстановяване: Парите за България не са застрашени

По около половината от проектите има подобрение. Тази седмица ще бъде готова цялостната визия, увери вицепремиерът.

„В края на юли ние искаме да сме готови с нашите подобрения.“

При подаване през юли, парите ще дойдат най-рано през септември, а при по-късно подаване – някъде през октомври, поясни Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

„Не правим абсолютна ревизия. Задържаме някои от проектите, които смятаме, че са важни, но надграждаме други, вкарваме нови планове и махаме неща, за които смятаме, че не са били употребени или зададени по най-добрия начин“, коментира Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, в предаването „Неделя 150“.

Съпоставяйки ресурса по Плана за възстановяване с ресурса на многогодишната финансова рамка на ЕС, вицепремиерът изтъкна, че важни приоритети винаги могат да бъдат вместени и в оперативните програми. По думите му са били получени много смислени проекти, но няма техническо време те да бъдат включени в Плана за възстановяване. Именно затова трябва да се мисли да се финансират по други пера и компоненти.

Пеканов открои като важен дисциплиниращия ефект на Плана за възстановяване, заради изискването за определени реформи срещу получаването на средства.

Като сериозен проблем той определи разпределението на евросредствата между столицата и отделните региони на страната. Пет региона на страната са сред най-бедните в Европа, въпреки това София, която не е сред тях, продължава да взема голям ресурс от общия ресурс на страната, което според Пеканов не е устойчив модел.

„София, която се развива относително добре, не би трябвало да взема несъразмерна част от тези средства“, смята Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Искам страната ни да се развива добре

Всички за момента предвидени средства по Плана са грантова част – ЕК ще изтегли заем, а на нас ще даде средства, които ние няма да връщаме, разясни той.

„Ние получаваме средствата, след което решаваме по какъв начин те да стигнат до бизнеса, крайните бенефициенти и т.н. Голяма част от тях също ще стигнат като грантове, но някаква част ще стигнат като кредити.“

13% е префинансирането, което страната ни ще получи тази година седмици след одобряването на националния ни план.

Всичко друго ще идва, след като покажем, че нещата, които сме обещали, наистина са се случили, уточни Пеканов.

„Всичко трябва да бъде доказано, че се е случило и едва тогава ще можем да получим парите. Това е правилен подход.“  

Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, изрази мнение, че някои институции и министерства не са достатъчно подготвени, защото с години не е граден капацитет те да могат да правят важни интервенции в икономиката.

С пандемията България се справи по възможно най-лошия начин, имаме едни от най-лошите индикатори в целия свят, коментира още Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Novini.bg
1960 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
една

2021.06.29 | 19:16

16
ЕЙ,от злоба ще се задавите!Свърши с безконтролното крадене на евросредства!И да виете все тая.Браво на служебното правителство.Дано останат по дълго да рзчистят поне малко тази клоака.
възмутена

2021.06.29 | 19:15

15
Докога ще триеш писаното в полза на служебното оравителство?
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.06.28 | 17:17

14
Поредният мангус от бандата на фигуранта на божкоф с.ере нагло бесепе.дерастките си идиотии в общественото пространство!
горчо

2021.06.27 | 20:19

13
Глупака се опитва да прави народа на ГЛУПАВ!
tro i sega e taka -

2021.06.27 | 18:25

12
evropeiski sredstva po virtualni proekti
XXX

2021.06.27 | 16:01

11
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15)

2021.06.27 | 15:33

10
Като видите герберас,онождай те го,герберас се оножда за здраве и берекет на държавата,колкото по силно квичи гербераста толкова по голям ще е берекета.
Пешо

2021.06.27 | 14:43

1
Дано останат в политиката и след изборите... Омръзна ни от прости тикви и свине.....
долния тикволиз онодан

2021.06.27 | 15:33

9
Що,твоите мечти с тиква ли са свързани.
Ха Ха

2021.06.27 | 15:27

8
Пешо ли си пишо ли си, мечтите са безплатни.

2021.06.27 | 15:21

7
Духай Пешо
Умномислещ

2021.06.27 | 15:19

6
Тоя лъже повече от Пинокио. Червен урод
Бивш от НСГП

2021.06.27 | 15:18

5
Бача ми или биологичнио ми пастрок е вече бивша членка на бъкъпъ па са от неколко години е в секта на евангелист протестант.

Добави коментар

Водещи новини