Съветници от ДБ сезираха главния прокурор заради злоупотреби на Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК

  • 21 юни 2021 10:19

  • 1208
  • 18
Съветници от ДБ сезираха главния прокурор заради злоупотреби на Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК
© Демократична България

Общински съветници от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ в София сезираха четири институции, сред които и главния прокурор, за злоупотреби от столичния заместник-кмет Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК.

Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев подадоха сигнал до главния прокурор, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), ГД „Национална полиция“ и Министерството на културата за незаконосъобразни разходи от Боршош още с встъпването му в длъжност през 2014 г.

ДБ: Боршош е управлявал средствата на НДК нецелесъобразно - за половин година е изхарчил 9 млн. лева

Преди седмица тримата съветници изнесоха информация за бизнес връзките на Боршош с Делян Пеевски, за злоупотреби и нецелесъобразно разходване на средства още от първата си година начело на НДК.

Сега тримата подават и официален сигнал на базата на чл.205, ал.1 от НПК, който изисква органите да бъдат уведомени при узнаване на информация за извършени противоправни действия.

Булфото/ Боршош

„Смятаме, че следва да бъде направена обективна и всестранна проверка за това дали Боршош е управлявал средствата на НДК по нецелесъобразен начин, дали е последвала вреда за дружеството, дали  е  налице неполагане на достатъчно грижи от страна на длъжностното лице за ръководеното, стопанисването или запазването на  повереното му имущество. Налице ли е престъпен резултат, състоящ се в значителни материални щети за НДК“, се казва в сигнала на тримата съветници. 

Още с встъпването в длъжност като изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош наследява 9 млн. лв. резерв, който е изразходван за една година за ремонти, разширяване на щата и хонорари. Броят на служителите на НДК достига близо 400 души (3 пъти повече от цялото Министерство на културата по същото време). Фонд работна заплата се увеличава с около 100 000 лева при общ фонд от 500 000 лева. Новият директор стартира множество обществени поръчки, като за някои от тях дори няма осигурено финансиране. За година НДК е докаран до практически фалит.

Сред разходите правят впечатление 23 000 лева за осигуряване на луксозен начин на живот на самия Боршош – сметки в заведения в страната и чужбина, куфар и телефон, за които разходи няма одобрение от Съвета на директорите. На следващо място,  при наличието на други служебни автомобили, лизинговият договор за Lexus за лично ползване на г-н Боршош се подновява.

„Тези средства са разходвани без да е ясно дали същите са одобрени от Съвета на директорите, което по естеството си означава, че Боршош се е разпоредил с паричните средства незаконосъобразно“, се казва в сигнала на тримата съветници.

ДБ иска разследване на Боршош като управител на НДК. Лични облаги и фрапираща безстопанственост са в основата на сигнала

Като доказателство те прилагат всички решения на Съвета на директорите на НДК за периода, през който Боршош е изпълнителен директор.

„Надяваме се след подадените официално от нас данни да се установи обективната истина за управлението на Боршош. И ако е налице нарушение на законите, виновните да бъдат наказани“, заяви Яна Тодоранова, съветник от групата на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“. 

Преди седмица тримата съветници призоваха Боршош да се оттегли от поста си като заместник-кмет по културата, образованието, младежта и спорта, именно заради начина на управление на НДК и бизнес отношенията си с Делян Пеевски.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1208 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2021.06.21 | 14:08

18
Гърция е получила 34 млрд евро от плана за възстановяване на ЕС....правителството на мафиота Радев ...0 лева и 0 стотинки...хората в ЕС си знаят, че сега на власт са крадливи комунисти, ама вие пак на 11/07 си гласувайте за мутрите от ИТН...ДеБъ...БСП..ДПС...ИСМВ...и ще се върнем 30 години назад

2021.06.21 | 13:54

17
Партии на протеста? Що за идиотизъм. Не съм видял на проетста Татяна Дончева, най-малко пък Слави Трифонов, а Мая Манолова я освиркваха и никой не я искаше. Кои сте вие "партиите на протетста" - новите еничари? Кой ви припозна като "партии на протеста" та се самовеличаете, а не се погледнете, че сте нещо повече от статукво?

2021.06.21 | 13:54

16
А Дпс и ИТН и ДА Б вече се сгодиха. Ива Митева в тесни връзки с Дпс от 20 години приближена на Хр. Бисеров. А и заедно гласувахте всички неща в отишлия си парламент и им позволихте доста секции в Турция..А ДНЕС ДОНЧЕВА ОФИЦИАЛНО Е КАЗАЛА, ЧЕ ЩЕ ТЪРСЯТ ПОДКРЕПАТА НА БСП И ДПС. ЛОША НОВИНА ЗА ОПОНЕНТИТЕ НА ГЕРБ, БОЙКО КАЗА ОТ ДЖИПКАТА ЧЕ АКО УПРАВЛЯВА ЩЕ ВДИГНЕ ДОХОДИТЕ С 40%...ХОХО НАРОДА ГЛЕДА ПАРАТА ПАК ВИ ГО НА-И БОЙКО. АМИН
Mitaka

2021.06.21 | 13:53

15
Дай Бъ....не искали.партиите на статуквото, а за един ПРИЯТЕЛ ПИТАМ...КАТО ПРИПОЗНАВАТЕ, МАНОЛОВА и ДОНЧЕВА, атанасов КОИТО СА СУПЕР СТАТУКВО, ЧЕ И ГЛАСУВАХА ЗА ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС, КАК СТАВА ТАЯ РАБОТА. Ами аз ще ви кажа. Защото Славчо е мутра, приятел на времето с мутрите Илия Павлов и братя Василеви и след, като бяха убити един по един, сега ги замени с Цветан Василев, ТОЛКОЗ

2021.06.21 | 13:42

14
ДеБъ партията на ДПС и БСП ...там са само ченгелари от времето на комунизма
Абе

2021.06.21 | 13:39

13
Страшков няма ли да го рязпита Борош, а после и Спецов и Узунов?

2021.06.21 | 13:27

7
Радев и неговите бандити от служ.правителство вън от Родината
Тц

2021.06.21 | 13:37

12
Вътре, в софийския!
хи хи

2021.06.21 | 13:36

11
Борош, морош, кешкереш :) А са нещо за Спецов и Узунов?
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.06.21 | 12:26

4
Нали затова го сложиха изчегъртаните от ОПГ ГЕРБ. Искаха да приватизират НДК, ама ще го издухат.
Оо

2021.06.21 | 13:35

10
Педалчето с малката пишка, пипаш ли се :)
Ей , долен герберски боклук

2021.06.21 | 12:52

5
Съд и запор за тоя Изрод
На кой?

2021.06.21 | 13:34

9
На Узунов ли :)

Добави коментар

Водещи новини