ДБ иска разследване на Боршош като управител на НДК. Лични облаги и фрапираща безстопанственост са в основата на сигнала

  • 14 юни 2021 09:24

  • 1240
  • 15
ДБ иска разследване на Боршош като управител на НДК. Лични облаги и фрапираща безстопанственост са в основата на сигнала
© Булфото (архив)

Общински съветници на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ настояха институциите да се сезират и да разследват разходите в първата година на управление на НДК от Мирослав Боршош, когато резервът от 9 милиона лева се изпарява и дружеството излиза на загуба.

Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев също така го призоваха да се оттегли като заместник-кмет на София по култура, образование, младежки дейности и спорт заради трайни бизнес обвързаности с Делян Пеевски.

Мирослав Боршош е новият зам.-кмет по култура в София

Преди няколко месеца Боршош беше оправдан по обвиненията за безстопанственост във връзка с ремонтите в НДК преди европредседателството, като причината беше неясното обвинение от прокуратурата. Скоро след това беше назначен за заместник-кмет.

Съветниците от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ обаче настояват прокуратурата, АДФИ и икономическа полиция да разследват по-ранен период от управлението на Боршош.

Още с встъпването си като изпълнителен директор на НДК през 2014 г. той наследява 9 милиона лв. резерв, който е изразходван за една година за ремонти, разширяване на щата и хонорари. Сред разходите обаче личат и 23 000 лева за осигуряване на луксозен начин на живот на самия Боршош. Сред тях са 19 800 лв. за заведения и ресторанти в България и чужбина, 1500 лв. за куфар Bricks и мобилен телефон за 2500 лв. без да са одобрявани от Съвета на директорите, личи от документи, с които съветниците разполагат.

„Смятаме, че има достатъчно факти и обстоятелства, заради които отговорните органи би следвало да се самосезират – прокуратурата, АДФИ, икономическа полиция. Редно е това дружество да бъде одитирано от Сметната палата и да се върне до годините на управление на г-н Боршош. Като политическа сила в следващия парламент ще настояваме да се предизвика такъв одит и ще следим дали институциите ще си свършат работата“, обяви Яна Тодоранова от групата на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“.

Тримата общински съветници припомнят и сделките, които Боршош прави в миналото директно с Делян Пеевски или с фирми от неговото обкръжение. Като издател на вестник „Новинар“ и сайта „Всеки ден“, Боршош два пъти е продавал своя бизнес на медийната група на санкционирания от САЩ бивш депутат от ДПС. Отделно през годините е бил в редица съдружия с Мартин Радославов, издател на жълтия сайт blitz.bg и също смятан за част от медийното обкръжение на Пеевски.

„Неговият ресор обхваща най-горещата тема в София – тази с детските градини. Той е назначен в момент, в който Столична община планира бурно строителство на детски градини и иска да отнеме функциите на районните администрации. Човек с такъв морал в момента отговаря за културата, образованието и децата в София“, добави Тодоранова.

Боршош с предложения за решение на проблема с местата в детските градини в София

Съветниците имат притеснения, че стилът на управление на Боршош на НДК, свързан със съмнителни и необосновани разходи, както и близостта му с обкръжението на Пеевски, са достатъчни да се постави под въпросът дали трябва да заема поста на заместник-кмет.

„Изчерпа ли се резервната скамейка на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова от хора, за които няма съмнения за моралните им качества? Макар и за малко започнал като заместник-кмет дали не е редно г-н Боршош да си подаде оставката“, каза Михаил Паргов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1240 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Краимира

2021.06.20 | 15:20

15
Не че нещо, ама там нали имаше вече разследване. Колко разследвания трябва да има? Всяка партия, която й скимне и трябва да се правят разследвания срещу който им е удобно и който искат. А и не виждам защо изобщо медиите им се връзват и им дават трибуна да си ги говорят тия глупости.
Галя

2021.06.17 | 21:14

14
Предизборни активности с нулев шанс за реален резултат
Гопето

2021.06.15 | 08:52

13
ДБ само вдигат шум преди изборите и търсят евтина сензация и малко медийна популярност.
Габи

2021.06.14 | 19:49

12
ДеБъ пак са се впуснали предизборно в лов на вещици
tomi

2021.06.14 | 11:56

11
ha stiga bre ta nali platenoto pravosadie na ciganskiat premier opravda tozi prestapnik I mu dadoha dohodna slujbicka.

2021.06.14 | 11:52

10
Хунтата на Радев в действие....за 1 месец еб...ха мамата на държава! Във всички ведомства в държавата служители са заплашвани от ресорни министри

2021.06.14 | 11:52

9
Хунтата на Радев в действие....за 1 месец еб...ха мамата на държава! Във всички ведомства в държавата служители са заплашвани от ресорни министри
Анелия

2021.06.14 | 11:51

8
Чакам да видя нещо градивно от ДБ, а не само критики? Кога?
кражби, кражби, кражби

2021.06.14 | 11:25

7
навсякъде гробарски схеми.
chrome

2021.06.14 | 11:17

3
Че личните облаги не се ли отнасят и за ДБ?

2021.06.14 | 11:21

6
Не защото на гн Хр Иванов Гешев нищо нему откри.

Добави коментар

Водещи новини