Стефан Янев: Предишното управление е било некомпетентно и корумпирано

  • 16 юни 2021 18:59

  • 8807
  • 114
Стефан Янев: Предишното управление е било некомпетентно и корумпирано
© БНТ

Използвахме този един месец, за да представим картината в държавата. Това, което намерихме, не отговаря на стандартите и потребностите на хората, както и на нещата, които те очакват. Всичко това се дължи на лоша практика. Отделните министерства и агенции не са комуникирали добре и решенията не са свеждани правилно. Предишното управление е било некомпетентно и корумпирано.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният премиер Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен по повод вчерашния отчет на ръководеното от него правителство. 

Служебният премиер: Заварихме корупция, обвита в законосъобразна форма

"Говорим за милиарди, които са непрозрачно раздадени. Примерите са много - Автомагистрали, ДКК. Тези сложни схеми ги е създала държавата. Всички тези неща се потвърждават и от американските санкции по закона "Магнитски". Хората излязоха на улицата миналото лято, защото бяха недоволни от предишното управление, бяха недоволни как се харчат и разходват публичните средства. Всичко това показа един елемент на съзряване на българската демокрация. Гражданите разбраха, че управлението на държавата зависи от тях. Точно това се стремим да правим и ние - да дадем властта в ръцете на гражданското общество. Хората трябва да разберат, че те трябва да търсят партиите и да задават тона на управлението", обяви Янев.  

"В никакъв случай целта ни не е само да вадим проблемите. Факт е, че в последните години се е вихрила една почти законна корупция. Ние сме от един месец в тези кабинети, а преди нас тази схема се е развивала с години и десетилетия. За 30 дни ние не можем да променим курса на държавата и схемата, по която работи корупционната среда. За това ще са необходими усилията на всички в България. Там, където има данни за престъпления, документите ще бъдат дадени на прокуратурата. Там, където няма достатъчно доказателства, ще се търсят други решения - примерно даването на документите на специлани комисии в бъдещия парламент. Управлението на една държава е за хората. В момента в България хората са дистанцирани от управлението и на тях трябва да им се напомня, че точно от тях зависи всички", категоричен бе премиерът. 

Шефът на Държавна агенция "Разузнаване" е аут, не давал еднаква информация на президента и премиера

Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен коментира и рокадите по високите етажи на властта и в сектор "Сигурност". "Отстраняване на председателя на ДАР е базирано на фактите, че под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция “Разузнаване” е осъществявала своята дейности при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Налице са факти, че не са предоставени еднакви по обем информации на президента и министър-председателя. Не ме учудват неговите твърдения от днес за дългата ръка на друга държава и един бизнесмен с много обвинения. Тези неща ги слушаме от една година и не ме учудват. Всичко в нашите решения по темата се базират единствено на гарантирането на националната сигурност. Сами сте чували президентът да се оплаква, че не е получавал никаква информация по дадени скандали. Ако е необходимо, ще има още рокади. Щом някой не показва лоялност към държавата, включително и новозначените, ще бъдат сменяни. Всички сме хора и грешим, но виждаме нашите грешки, поправяме ги и продължаваме напред. Казусът на г-н Спецов предизвика интерес, но в момента тече проверка. Като излязат резултатите от тази проверка и евентуално се докажат някакви нарушения, ще се прецени дали да бъде наказан или уволнен. Но нека видим и резултатите от работата на г-н Спецов. Говорил съм с президента по темата за Пламен Узунов и последните записи. Аз нямам притеснения, но въпросите за г-н Узунов трябва да ги зададете на президента, защото той е в преки служебни отношения с него", каза министър-председателят. 

Отстраненият шеф на Разузнаването с остри обвинения срещу президента

"Утре очаквам на посещение Зоран Заев. Ние се чувахме по телефона няколко пъти последните седмици. България няма да подкрепи сегашната преговорна рамка за членство на Северна Македония. Това е политически въпрос и се решава с национален консенсус и ратификация от парламента. Българската политика винаги е била последователна в това отношение", категоричен бе за финал Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен

Novini.bg
8807 114

Свързани новини

Коментари 114

Добави коментар
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.06.17 | 07:10

108
Ние това го знаем. Кажи защо не са в затвора?
Лютивка

2021.06.17 | 12:32

114
Е. С. Ма. М.Г.Ко.......ти!!!!
Майтапчи Йовчо

2021.06.17 | 01:58

104
Браво на Стефан Янев - това е един истински политик който знае какво да се направи.
Лютивка

2021.06.17 | 12:29

113
ВЕРНО ЛИ!!!НЕЗНАЕХ
Pinokio

2021.06.17 | 07:41

110
Maytapish se nali!
Найденов

2021.06.17 | 08:53

112
Военните са хора на реда. Те изпълняват ясни команди и са обучени за това. Питам кой дава командите? РАДЕВ!!! Как се справят Харвардските момчета? Нима не са научили там, че доброто образование е само първата стъпка. Питам каква е тяхната експертиза в практиката? От информацията за тях се вижда, че тя не е на ниво. Да не би те да си мислят, че карат държавен стаж в България? Ако Радев смята, че тяхното поведение повишава неговия имидж греши, защото май цялата политика на това правителство говори точно обратното! Смръщени лица, говорящи роботи без нищо да казват, това ли е новото време?
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.06.17 | 08:32

111
янеф, да ти е.ба майката гнусна и на болшевишката подлога! ТИ си НИКОЙ бе ИЗРОД, НИКОЙ, един назначен боклук от КГБ това си ти, янеф! Ще ви изметеме всичките АНТИБЪЛГАРИ бесепе.дерастко-русофилистичен боклуко!

2021.06.17 | 01:56

103
ЯНЕВ Е ПИЧ НА МЯСТО!!! ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ КАТО ПРЕМИЕР!!!
надали

2021.06.17 | 07:40

109
Ako postoi poveche na vlast ste se oblaji i toy!
Ас

2021.06.17 | 07:02

107
Долен измекяр родоотстъпник

2021.06.17 | 05:40

106
Непрозрачно било, бла, бла ... Защото не са дадени на бсп/дпс фирми. Сега ще дадат каквото е останало на "правилните" фирми.
Хаха

2021.06.17 | 02:21

105
Интересно какъв върховен специалист трябва да си за да откриеш нарушенията на държавно ниво за 3 седмици. Само проверките се точат месеци.
text

2021.06.17 | 01:37

98
text

2021.06.17 | 01:54

102
Bravo
ЕЛЕКТPА

2021.06.17 | 01:48

100
Още ли никой не разбрал, че Узунов е маша и куче касичка на Кауна. Дали изчадията, като Канна Рачева, Кулезич, Дачков, Жени Марчева, В. Николаев и други поръчкови на Каунската хунта и кому-мафия мисирки, ще отразят тези далавери. Дали ще отразят и видеото с Корумпирания митничар, за пакетите с рушвети давани ни Узунов, куче касичката на Кауна Радеф, НЕ ВЯРВАМ. Народа ни обаче не е глупав и знае, че освен пури е имало и пари, и ще накаже Хунтата на Корумпирания Каун...

2021.06.17 | 01:54

101
Много неграмотно... Мисля, че си тъпа..

Добави коментар

Водещи новини