Бойко Борисов: Отношенията ни с Турция са прекрасни

  • 18 май 2012 15:13

  • 8123
  • 44
Бойко Борисов: Отношенията ни с Турция са прекрасни
© Булфото

През идната седмица ще бъдат договаряни параметрите на бъдещата връзка "Свиленград-Русе", съобщи премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г след срещата си с премиера и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал Тани и премиера на Турция  Реджеп Тайип Ердоган, която се състоя днес в резиденцията "Евксиноград" край Варна.

Борисов посочи, че дали ще бъде високоскоростен път или магистрала ще бъде решено допълнително. По думите му разговорите по темата ще започнат още следващия четвъртък в 11 часа в  София. Тогава министрите на строителството ще направят  първоначалните обсъждания на бъдещото трасе, законовите  процедури, които трябва да бъдат спазени, рентабилността на  проекта. В зависимост от становището на експертите има готовност от страна на Катар и Турция, да се направи смесена компания или консорциум, който да поеме проектирането и изграждането на този път, уточни Борисов, цитиран от БТА. По думите му, ако тази компания стартира и след това се реализират инвестициите, след това тя може да  стъпи и в други държави. Премиерът Борисов допълни, че на срещата е дискутирана и  магистрала Варна-Бургас-Истанбул, но като проект за по-далечно  бъдеще.

За нас беше важно Катар да види, че на Балканите и особено в България има много добра етническа толерантност, посочи Борисов. Той подчерта, че отношенията ни с нашите съседи в Турция са  прекрасни, което също е от значение. Когато се планират инвестиции за милиарди евро в дългосрочен план е много важно да  има стабилност - политическа, финансова, етническа, коментира  Борисов. Според него настоящата среща е доказателство, че в нашия регион държавите могат да си сътрудничат и да си помагат. Днес обменихме много важни идеи, допълни шейх Ал Тани. За  проектите в сферата на инфраструктурата той посочи, че  тристранното партньорство е добър пример за междудържавно  сътрудничество. Премиерът на Катар каза, че на срещата тримата  са обсъдили ситуацията в Сирия, която окачестви като  "изключително тревожна". Ние чакаме и подкрепяме мисията на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан, но времето изтича.  Не може Сирия да има две лица, убийствата трябва да спрат, бе категоричен шейх Ал Тани.

Ситуацията в Сирия коментира и министър-председателят на Турция Ердоган. Той каза, че от тази държава изтича огромен  имиграционен поток от хора, които бягат от насилието. Виждаме, че планът "Анан" не се прилага и това много ни притеснява,  посочи Ердоган. Той подчерта, че броят на наблюдателите в Сирия трябва да е не 300, а 3 000. Никой не може да пренебрегва  международното право, ние трябва да застанем на страната на  жертвите и нека Башар Асад знае това, а не да се опълчва на  волята на хората, каза Ердоган. Той изрази надежда, че ще бъде  създадена нова Сирия, базирана на уважението към човешките права и толерантността. Турският премиер изрази задоволството си от участието си в тристранната среща и коментира, че и България, и неговата  държава страдат от недовършени инфраструктурни проекти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8123 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар
OTTOMAN

2017.01.11 | 16:01

43
Хахаха даеба тъпите ви българи даеба. Голям страх ви тресе от турците. Балкански мангали. Дръжте се за кура на Ердоган иначе ще измрете от глад.

2017.01.11 | 16:01

44
майка ти да еба турска сган.Добре,че сте вие сган да ни чистите лайната и улиците.Стига сте идва ли в България да ни ревете за паспорт.Нещасници
Тервел

2012.08.07 | 23:45

42
Бюджет над трилион долара? $778.089 БВП - може даже сам да си направиш справка. Както някой каза 30% са малцинства. Не съм сигурен дали е така, но 18-25% от населението са Кюрди. Турция има лоши отношения с Арабския Свят, Иран и Израел. За да прави каквито и да е неща със България, Турция първо трябва да се оправи с Кюрдите, но тъй като разтежа на кюрдите е по-голям от този на турците това няма как да стане. Отделно САЩ нали трябва да се покажат че са добри ( а това дали е така е друг въпрос ) няма да дадат при никакви обстоятелства част от България да влезе в пределите на Турция, имайки предвид че Турция не е свободна страна. Тоест дискриминация ако си от друга религия, дискриминация ако си от друг етнос, човешките права са нарушени, няма равни права между мъже и жени. А при военна намеса, ми и Турция и България са в НАТО, тъй като Турция е агресора НАТО ще съдейства на България, Кюрдите ще се разбунтуват подпомагани от иранците. Ако ми обясниш как точно Турция ще завладее дори и 1 град с население под хиляда души , ще ти бъда благодарен, както и всеки в този сайт. Но естествено това няма как да се случи. И ми е интересно как го изкара това "факт" , е нека поне и аз дам факт. До 2050 ще има Кюрдистан, приеми факта :)
XACAH

2012.05.19 | 11:13

29
NA TERİTORİYATA NA SEGA6NA TURTSİA NİKOGA NİAMA DA STANE kurdska no ZA SAJALENİYE BALGARİYA STE STANE REPUBLİC OF TSİGANİYAN SLED 5 GODİNİ STEVİ PİTAT WEARYU FROM İTİSTE KAJEJ TSİGANİYAN (NİYE TURTSİTE SME BOYTSİ İ OBİ4AME SMELİSME İ VOYUVAME NO VİE DAJE ARMİYA NE PİTAM VOYNİK NAMATE

2012.05.19 | 01:30

9
Сега ще ти обясня . Регламента на НАТО гласи - " Ако две държави членки на НАТО са в конфликт , Алианса няма право да взима отношение " . Което означава , че ако САЩ кажат : " дръж" , башибозука ще ни прегризе гърлата , и подготовка за този момент върви от години в южна България . Армията ни систематично се унищожава , а Бойко вече е разрешил на Турските ВВС да летят над България безпрепятствено , а за милионите наливани в населените места с преобладаващо мюсюлманско население с цел промиване на мозъци и строежи на джамии , мисля че всички са запознати . За останалото горе - долу си на прав път . Освен за Израел , в момента действат съвместно срещу Сирия и Ливан и ще бъдат съюзници при война с Иран , при това едни от най-активните . Война с Иран без подкрепата на Турция - най-силната държава за момента в региона , ще е много тежка задача .Иран за хамериканците е жизнено важен а ние сме само трофей , и като нищо са ни харизали . А дали е така сам си прави изводите , голямата геополитическа игра продължава от векове и никога няма да спре , разликата че сага единия голям играч Великобритания, след загубата на Индия вече е второстепенен , за сметка на САЩ , които са още по-безскруполни .

2012.05.19 | 06:18

21
Абе кво толкова плямпате бе ей не разбрахте ли че Турция ще ви превземе без война държава с бюджет над трилион долара само с пра ше ви бият без физическа мощ приемете факта.

2012.08.07 | 23:41

41
бюджена на турция е 170 млрд. долара.И да не забравим,че малцинстава в турция са 30% от населението там.

2012.06.20 | 23:06

40
Бойкооо забърши се , че чак по муцуната имаш вазелин ! Мамицата ти толерантна , еничар мръсен !
123132

2012.06.20 | 23:05

39
но българския народ винаги ще мрази фесовете :)

2012.06.20 | 23:05

38
Обичате ли се бе, Боко? Сигурно си искал да кажеш "сношенията ни с Турция са чудесни".
nasko

2012.06.20 | 23:04

37
Който отрече икономическото предимство на турция в региона е калъф. Аз мисля че турски инвестиции могат да са полезни за България имайки предвид икономическото бъдеще на турция. Така ще намажем много стига тези инвестиции да са подписани в изгодно за България а нашата работа е да правим повече български деца ЗАЩОТО ТОВА Е ПРОБЛЕМА САМО ТАКА ВАШИТЕ ОПАСЕНИЯ ЗА турско ВЛИЯНИЕ МОГАТ ДА СЕ ОКАЖАТ РЕАЛНОСТ
Караджата

2012.06.20 | 23:04

36
Колега ти не си наред ! Турция НЕ НИ МИСЛИ ДОБРОТО !!!! Ето сега казаха, че Ердоган отказва изграждане на газопровод за България.....обаче натиска да правим язовири на Марица и Тунджа, да не ги давят.....видяхте ли кой си гони интереса ! И оня галфон нашия кърши пръсти и се чуди какво да каже като видя как го работят..... Бойко, Бойко....един прост пожарникар си, а турци и американци те държат и те разиграват. Признай си и си подай оставката, ако имаш и малко достойнство. Ние не сме стока, която да предлагаш срещу рахат локум !!!

2012.06.20 | 23:04

35
какъв ли човек трябва да си за да вярваш на турци

2012.05.19 | 10:58

28
не съм видял турчин да изостави майка си или детето си , ни най малко пък да източва ддс и пр. и пр., та да си дойдем на думата духай супата нацист гаден....поздрави
saboleznovaniq

2012.06.20 | 22:59

34
Gruhtq6to, Lae6to, Urodlivo, Mirizlivo pleme, pak te razdrusa turskiqt kompleks !

2012.05.19 | 16:20

33
Защото България е моята Родина ! Защото държавата ми отвоюва над 13 века история на Балканите ! Защото в Добруджа е побит мечът на Аспарух ! Защото МАКЕДОНИЯ е българска земя ! Защото звездите са най-ярки над Пирин ! Защото небето се оглежда в езерата на Рила ! Защото в Родопите ехти камбанен звън ! Защото Вардар,Места,Струма и Марица се срещат в Бялото море ! Защото Балканът пази спомена за Караджата ! Защото екът от Сливница се чува в Пирот ! Защото "Одрин падна" ! Защото над Дойран се носи още българското УРА ! Защото враговете на България още помнят удара на НОЖ ! Това е Български национализъм ! И съм сигурен, че мургавите приятели на тиквата още ги стряска нощем българското УРА от Шипка !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини