Велислав Минеков: Потресаващи са нещата в Министерството на културата по отношение на финансови загуби

  • 08 юни 2021 11:58

  • 2630
  • 33
© Novini.bg

Потресаващи са нещата в Министерството на културата по отношение на финансови загуби и евросредства. Това каза на пресконференция в галерия „Средец“ служебният министър на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си, предаде репортер на Novini.bg.

„Чудо е, че има пресконференция в МК. Такова събитие не е провеждано поне в последните 20 години. Да имате министър, който да може да отговаря не на удобни, а на неудобни въпроси. Надявам се да ми задавате точно такива. Ще бъде отговорен пред всички журналисти. Оказва се, че аз потискам свободата на словото. Моля ви, питайте, пишете и говорете това, което казвам. Напротив, аз подкрепям свободата на словото. Не одобрявам насилието над журналисти. Комплектоваме всичко, което се е случвало през последните години в Министерството“, коментира Минеков.

По думите му пресконференцията може да продължи 2-3 дни, ако изнесе цялата информация, която е открил. „Нещата наистина са потресаващи по отношение на финансови загуби, използване на евросредства през Министерството, външни фактори, където е имало подложен на нищета труд, невъзможност за работа на културни институти. Самото Министерство е работило почти без помръдване. Причината за това е духът на определено насилие, което е витаело над Министерството. Работим на високи обороти, няма да има празен ден“, подчерта Минеков и уточни, че работи и събота и неделя, а вечер се прибира с папка документи.

„Изчезнали са по някакъв начин близо 4,5 млн. евро от проекти. Ще информирам българската прокуратура. След това европейската. Поради съмнение за използване на европейски средства информирам и за създаването на „Квадрат 500“. Този „Квадрат“ не е квадрат, защо е 500, не знам“, каза още той.

Отделно Минеков съобщи, че 86,5 млн. лв. са загубите на НДК до 1 януари и ще нареди пълна финансова проверка.

Министър Велислав Минеков отговори на Кошлуков

„Преди известно време министърът на финансите съобщаваше за едни ужаси, свързани със загуба на милиони. До 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините, защото това е повече от половината субсидия, с която разполага Министерството. Няма да позволя приватизация на НДК. Това няма да се случи. Искам да знам НДК можем ли да го определим като партиен дом? Трябва ли НДК да приеме всички партии. Какво общо има НДК с ПП ГЕРБ? Можем ли да кажем, че това е било част от едно правителствено насилие и директорите на НДК са били принудени да се съгласят? Ще искам цялата история“, категоричен бе проф. Минеков.

Той добави, че няма отговор от СЕМ по отношение на прекъсванията на програмата на Националната телевизия, за да излъчи партийни пресконференции. „Използван е натиск върху хората, работещи под шапката на директора. Имам писмо от Управителния съвет на БНТ. Обвинил съм журналистите на БНТ. Това е лъжа. Няма нито дума за такова обвинение от моя страна. Поискал съм обяснение от г-н генералния директор. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Колегите в телевизията са били представени от министъра от терористи престъпници. Естествено това е лъжа. Оказва се, че безцеремонно сплашвам журналистите, упражнявам цензура. Как точно заплашвам журналисти? Никога те не са били приравнявани с престъпници“, заяви проф. Минеков. По думите му близо 2000 имена от елита на българската култура са се подписали с искане за оставката на Емил Кошлуков.

Той коментира още, че Министерството на културата има договор с „Лукойл“ за горива. „Договорът ни продължава, той е 10-годишен. Интересно е, че „Лукойл“ е победител при всички Министерства“, добави той.

Проф. Минеков спомена и френски антиквар, който е притежавал едно помещение с размери на гараж. „Той е награден през 2011 г. в посолството в Париж с орден „Златен век“ за изключителни заслуги. Липсва преписка в Министерството на културата какви са били заслугите му. На следващата пресконференция ще ви разкажа още интересни факти около него“, каза още проф. Минеков.

Той коментира и темата за работните отношения в Министерството: "Началникът на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов беше наплашен, за да не работим заедно".

БНТ скочиха на Минеков, сезират международни институции в защита на медийната свобода

„Представете си какво става с неговото семейство. Само с този термин белези, би трябвало да бъдат претърсени всички магазини към музеите. Със сигурност всеки от вас притежава подобен предмет, спомен от баба му. Всеки може да бъде обект на такова претърсване. Това е цинизъм. Г-н Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи документи. Той е най-компетентният по отношение на съвременната ситуация. Той трябваше да бъде наплашен, за да не работим заедно и да не стигнем до разкритията, които е правил през годините, включително и по колекцията на Васил Божков“, коментира проф. Минеков.

Той бе категоричен, че ще търси съветите на Ангел Папалезов и ще продължи работата си с него. „Ще видя какво се случва и с обвинението и ще проверя всичко по отношение на този загадъчен прокурорски инцидент“, подчерта министърът. По думите му Народното събрание е одобрило престъпната колекция на Васил Божков. „Тази колекция беше легализирана и показана в Националния исторически музей. Тя е показвана 3 пъти в различни точки на Европа и извън Европа.

Божков е бил помолен да прибере цялата си колекция и да напусне страната. Няколко дни преди това имаше изложба на неговите съкровища в Националната художествена галерия. Колекцията е над 2000 екземпляра. Открихме и 28 произведения на бившия министър Рашидов. Нормално ли е, когато министърът съучаства в признанието на тази колекция, в същото време тези работи да отидат в колекцията на Васил Божков? Постъпленията от хазарт във фонд „Култура“ са комични. Бяха спрени постъпленията от частния хазарт“, обясни проф. Минеков.

Той обяви, че ще подаде сигнали до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за злоупотреба с европейски средства. Сред тях са проектът за Ларгото, където по думите му са изчезнали близо 4,5 млн. евро.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога да ви споделя - става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“, посочи министър Минеков по отношение на „Ларгото“.

Novini.bg
2630 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
мнение

2021.06.08 | 12:45

1
Нищо ново не казвате господин Минеков!Навсякъде,като се разрови,мирише та не се трае.ВИНОВНИТЕ ВЪН!
Ууууууу

2021.06.08 | 13:13

9
Долняяяяк

2021.06.08 | 12:52

3
Потресаващо е,че изобщо си се родил,комунистическа утрепко.
ЕЛЕКТPА

2021.06.08 | 12:52

2
Срам и позор , това е Хунтата на БСПлераста Радеф, както тя хунтата, така и самия Каун, не можа да преглътне популярноста на тоя доказан българин, като професор Кантарджиев, но какво да очакваш от посредствеността на една куха червена нацистка манерка. Дано Кауна и неговата слуга Каруцарски, да гният в Ада до живот... БОЙКО ПОКАНИ ГО В ГЕРБ ЗА ДЕПУТАТ, ТАКИВА ДОКАЗАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ТРЯБВА ДА СА В ПАРЛАМЕНТА, ИНАЧЕ КАУНИТЕ НА ХУНТАТА И ТЯХНАТА КАЦАРСКА ПОСРЕДСТВЕНОСТ, ЩЕ ГО ПРЕВЗЕМЕ...

2021.06.08 | 12:54

4
Минеткок мършо долна, умри да ти евем майката!!
ЕЛЕКТPА

2021.06.08 | 12:55

5
Мин. еткян излъчва само пог. нуса и отвра. щение, що за хора гласуват за този тю. флек...
Стъки

2021.06.08 | 14:00

21
Ян Минеткян за гробар не става с тая гнусна мутра, те го истапосали там.
Евро Дикоф

2021.06.08 | 12:56

6
По потресаващо е, че тюфлек като тоя се докопа за министър там.
Комунистически главок

2021.06.08 | 12:57

7
ЛЪЖЕШ !

2021.06.08 | 13:02

8
Съд и затвор за крадците на ГЕРБ ! Чегъртайте тези престъпници ! Сега или никога !

2021.06.08 | 13:51

13
А после идват старите крадци,а ти ще си вечно беден и гладен мухльо
gjnvn

2021.06.08 | 13:15

10
Докато не разкараме адвокта на мафията Гешев нищо няма да се промени
това министерство

2021.06.08 | 13:39

11
е с най-малки възможности за крадене - щом тези загуби са потресаващи кво остава за останалите министерства - СТРАХОНИЯ

2021.06.08 | 13:44

12
уууууууу! Оставка!

2021.06.08 | 13:55

14
Потресаващи са нещата в Министерството ОТ КАКТО мИНЕТКОВ Е ТАМ
Mitaka

2021.06.08 | 13:55

15
Сега по същество. Всичко и мафията са впрегнати против ГЕРБ...Слави,Мутра другар с мутрите Илия Павлов, братя Василеви и получавал по 50 000 от Сашо Дончев, да хвали в шоуто си Бсп. Сега има телевизия, яхта, джипове и ходи с 8 бодигарда. Само, че вече не може да ходи, защото е сакат и не става за нищо. Ива Митева, която избраха за шеф на събранието в близки отношения от 20 години с Дпс.Толкоз. Мая Манолова, гласувала за Пеевски, от Бсп казвала да дадем шанс на Орешарски, позната, като Ванкова Галева Костинбродска Толкоз. Бабикян, известен като бащата на фалшивите новини, Минеков, като непризнат скулптор с баща съветник на Тодор Живков. Хаджигенов, личен приятел на Цветан Василев и известен с това, че е неспособен адвокат не спечелил и едно дело.Толкоз. Т. Донева свързана с групировките Вис и Сик...Капон с мъжа си държи всички обществени поръчки в Пловдив...Толкоз. За Бсп няма какво да се коментира умряла партия с шеф Нинова позната, като Импексова уволнена от шефа си тогава Станишев, точно за корупция. За Дай Бъ, какво да се каже, Христо Иванов Маджио, в близки отношения с ДПС, след цирка Росенец, ядоха и пиха с Доган и викаха Мутри вън, хохохо, Толкоз. О Б О Б Щ Е Н И Е И ТОВА ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ, Е НОВОТО, КОЕТО ИСКА ДА СМЕНИ БОЙКО...ОБРАБОТИХА МЛАДИТЕ, НАТРАПИХА С ГОДИНИ, ЧЕ БОЙКО ИМА ОФШОРКИ, ОСТРОВ, ЛЮБОВНИЦА ДЕТЕ, ПАЧКИ КЮЛЧЕТА, ....НО ВСИЧКО СЕ ИЗПАРИ И СЕ ДОКАЗА, ЧЕ НЯМА НИЩО ВЯРНО. ДАЖЕ 2013 Г. КОГАТО БОЙКО ДАДЕ ОСТАВКА, СТЪРГАХА УЛУЦИТЕ МУ В БАНКЯ, ДА НЕ БИ ДА СА ЗЛАТНИ, Е НЕ СА. КАКТО ЗА ОСТРОВА ГЪРЦИТЕ ВЕДНАГА РЕАГИРАХА И ЙОНЧЕВА, КАЗА, Е МОЖЕ ДА НЕ Е ОСТРОВ, АМА БОЙКО СИ КУПИ ДЪРЖАВАТА, ХОХОХОХ. СЕГА ПАК ИЗБЪРЗАХА И С ПОДСЛУШВАНЕТО. БЕЗ НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО. РАШКОВ ПУСНА МУХАТА И КОИ ПОДЕХА, ХИХИ МАНОЛОВА. НИНОВА. ТРИФОНОВ И ДАЙ БЪ В ХОР...Е НАРОДА ОБАЧЕ ИМАШЕ ВРЕМЕ ДА ПРОГЛЕДНЕ, ЗАЩОТО НАПРАВИХТЕ ЕДНА ОСНОВНА ГРЕШКА. ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СПРЕТНЕТЕ ДЕН ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ДА СТАНЕ КАТО КОСТИНБРОД. А СЕГА ВСИЧКО СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО И ЗА ТОВА ГЕРБ ОТНОВО ВОДИ НА ИЗБОРИТЕ И ТОЗИ ПЪТ БОЯ ЩЕ Е ПО ГОЛЯМ И ПОБЕДАТА ПО СЛАДКА, ЗАЩОТО ЩЕ Е ПО ВАШИЯ КОДЕКС. И НАКРАЯ, НАЙ ВАЖНОТО, КОЕТО ПРОПУСКАТЕ, ЧЕ ЗАБРАВЯТЕ НАРОДА. А ТОЙ СИ ИСКА БОЙКО, ЗАЩОТО ИСКА ДОГОДИНА ЗА ЧЕТВЪРТА ПОД РЕД ДА МУ СЕ ВДИГНАТ ДОХОДИТЕ И 2024 ГОДИНА ДА ИМАМЕ 7 ЗАВЪРШЕНИ МАГИСТРАЛИ. А ТОВА МОЖЕ САМО БОРИСОВ.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ БСПДИРАСТИ

2021.06.08 | 13:57

18
много точно написано
Иво

2021.06.08 | 13:56

16
Разрухата беше при вас, и при баща ти съветник на бай Тошо, който правеше скулптури на комунисти.. Този некадърник, няма нито една известна скулптура. Както всички псевдо министри, хвърлят нещо в пространството без доказателства и чакат ефекта, е народа ви разбра не ви се получава на изборите АУТ. Тяхната работа се разбра, не е да подготвят избори, а да хвърлят пушилка...Да, ама НЕ, казваше Петкло Бочаров.

Добави коментар

Водещи новини