Велислав Минеков: Потресаващи са нещата в Министерството на културата по отношение на финансови загуби

  • 08 юни 2021 11:58

  • 2701
  • 34
© Novini.bg

Потресаващи са нещата в Министерството на културата по отношение на финансови загуби и евросредства. Това каза на пресконференция в галерия „Средец“ служебният министър на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си, предаде репортер на Novini.bg.

„Чудо е, че има пресконференция в МК. Такова събитие не е провеждано поне в последните 20 години. Да имате министър, който да може да отговаря не на удобни, а на неудобни въпроси. Надявам се да ми задавате точно такива. Ще бъде отговорен пред всички журналисти. Оказва се, че аз потискам свободата на словото. Моля ви, питайте, пишете и говорете това, което казвам. Напротив, аз подкрепям свободата на словото. Не одобрявам насилието над журналисти. Комплектоваме всичко, което се е случвало през последните години в Министерството“, коментира Минеков.

По думите му пресконференцията може да продължи 2-3 дни, ако изнесе цялата информация, която е открил. „Нещата наистина са потресаващи по отношение на финансови загуби, използване на евросредства през Министерството, външни фактори, където е имало подложен на нищета труд, невъзможност за работа на културни институти. Самото Министерство е работило почти без помръдване. Причината за това е духът на определено насилие, което е витаело над Министерството. Работим на високи обороти, няма да има празен ден“, подчерта Минеков и уточни, че работи и събота и неделя, а вечер се прибира с папка документи.

„Изчезнали са по някакъв начин близо 4,5 млн. евро от проекти. Ще информирам българската прокуратура. След това европейската. Поради съмнение за използване на европейски средства информирам и за създаването на „Квадрат 500“. Този „Квадрат“ не е квадрат, защо е 500, не знам“, каза още той.

Отделно Минеков съобщи, че 86,5 млн. лв. са загубите на НДК до 1 януари и ще нареди пълна финансова проверка.

Министър Велислав Минеков отговори на Кошлуков

„Преди известно време министърът на финансите съобщаваше за едни ужаси, свързани със загуба на милиони. До 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините, защото това е повече от половината субсидия, с която разполага Министерството. Няма да позволя приватизация на НДК. Това няма да се случи. Искам да знам НДК можем ли да го определим като партиен дом? Трябва ли НДК да приеме всички партии. Какво общо има НДК с ПП ГЕРБ? Можем ли да кажем, че това е било част от едно правителствено насилие и директорите на НДК са били принудени да се съгласят? Ще искам цялата история“, категоричен бе проф. Минеков.

Той добави, че няма отговор от СЕМ по отношение на прекъсванията на програмата на Националната телевизия, за да излъчи партийни пресконференции. „Използван е натиск върху хората, работещи под шапката на директора. Имам писмо от Управителния съвет на БНТ. Обвинил съм журналистите на БНТ. Това е лъжа. Няма нито дума за такова обвинение от моя страна. Поискал съм обяснение от г-н генералния директор. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Колегите в телевизията са били представени от министъра от терористи престъпници. Естествено това е лъжа. Оказва се, че безцеремонно сплашвам журналистите, упражнявам цензура. Как точно заплашвам журналисти? Никога те не са били приравнявани с престъпници“, заяви проф. Минеков. По думите му близо 2000 имена от елита на българската култура са се подписали с искане за оставката на Емил Кошлуков.

Той коментира още, че Министерството на културата има договор с „Лукойл“ за горива. „Договорът ни продължава, той е 10-годишен. Интересно е, че „Лукойл“ е победител при всички Министерства“, добави той.

Проф. Минеков спомена и френски антиквар, който е притежавал едно помещение с размери на гараж. „Той е награден през 2011 г. в посолството в Париж с орден „Златен век“ за изключителни заслуги. Липсва преписка в Министерството на културата какви са били заслугите му. На следващата пресконференция ще ви разкажа още интересни факти около него“, каза още проф. Минеков.

Той коментира и темата за работните отношения в Министерството: "Началникът на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов беше наплашен, за да не работим заедно".

БНТ скочиха на Минеков, сезират международни институции в защита на медийната свобода

„Представете си какво става с неговото семейство. Само с този термин белези, би трябвало да бъдат претърсени всички магазини към музеите. Със сигурност всеки от вас притежава подобен предмет, спомен от баба му. Всеки може да бъде обект на такова претърсване. Това е цинизъм. Г-н Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи документи. Той е най-компетентният по отношение на съвременната ситуация. Той трябваше да бъде наплашен, за да не работим заедно и да не стигнем до разкритията, които е правил през годините, включително и по колекцията на Васил Божков“, коментира проф. Минеков.

Той бе категоричен, че ще търси съветите на Ангел Папалезов и ще продължи работата си с него. „Ще видя какво се случва и с обвинението и ще проверя всичко по отношение на този загадъчен прокурорски инцидент“, подчерта министърът. По думите му Народното събрание е одобрило престъпната колекция на Васил Божков. „Тази колекция беше легализирана и показана в Националния исторически музей. Тя е показвана 3 пъти в различни точки на Европа и извън Европа.

Божков е бил помолен да прибере цялата си колекция и да напусне страната. Няколко дни преди това имаше изложба на неговите съкровища в Националната художествена галерия. Колекцията е над 2000 екземпляра. Открихме и 28 произведения на бившия министър Рашидов. Нормално ли е, когато министърът съучаства в признанието на тази колекция, в същото време тези работи да отидат в колекцията на Васил Божков? Постъпленията от хазарт във фонд „Култура“ са комични. Бяха спрени постъпленията от частния хазарт“, обясни проф. Минеков.

Той обяви, че ще подаде сигнали до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за злоупотреба с европейски средства. Сред тях са проектът за Ларгото, където по думите му са изчезнали близо 4,5 млн. евро.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога да ви споделя - става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“, посочи министър Минеков по отношение на „Ларгото“.

Novini.bg
2701 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.08.22 | 19:20

34
Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
Sarawxxoa

2021.06.09 | 11:34

33
М­л­­­а­д­­а­­ ­м­о­­к­­­р­­­а­­ ­у­­­ч­­­е­н­­­и­­ч­­к­­­а­ ­­ч­у­к­­­а­ ­­­ ­­­W­­ ­W­ ­­W­­­ ­.­­­ ­­­B­­ ­G­­ ­­1­ ­7­­­ ­­­.­­ ­C­­ ­L­ ­U­­­ ­­B
Tammyxiata

2021.06.09 | 07:19

32
М­­­л­а­­д­­­а­­ ­­­м­о­­к­­­р­а­­ ­у­­­ч­е­н­­и­­­ч­­к­­а­ ­ч­у­­­к­­­а­­ ­ ­­­W­­­ ­W­ ­­W­ ­­.­ ­­B­­­ ­­G­ ­­1­­ ­7­­ ­.­ ­­­C­­ ­­­L­­ ­­­U­­­ ­­­B
Nicolegkaya

2021.06.09 | 06:44

31
М­­л­а­­­д­­­а­­ ­м­­о­­­к­­­р­­­а­­ ­­у­ч­­­е­н­­­и­ч­­к­а­­ ­­ч­у­к­­а­­­ ­­ ­W­­ ­­­W­­ ­­­W­ ­­­.­­­ ­­B­ ­G­­­ ­­­1­­ ­­­7­ ­.­­­ ­­­C­ ­­L­­ ­U­­­ ­B
Samanthahkiea

2021.06.08 | 17:12

30
М­л­а­д­­­а­­­ ­­м­­­о­­к­­р­а­ ­­­у­­ч­е­­­н­и­­­ч­к­а­­­ ­­­ч­у­­к­­а­­ ­­­ ­­­W­ ­­W­­ ­W­­­ ­.­­­ ­B­­­ ­­G­­ ­­­1­ ­­7­­ ­­­.­­ ­­C­­­ ­­­L­­­ ­­U­ ­­B
Любчо

2021.06.08 | 14:02

26
През 2013 година във Варна се провеждат частични избори за кмет, след като масови протести свалят от власт дългогодишно управлявалия града Кирил Йорданов. Ситуацията поставя в ступор политическите лидери, никой не е готов за местен вот 2 години по-рано от предвиденото. В борбата за управленския стол тогава се включва Чавдар Трифонов – независим кандидат, подкрепен от десните формации. Предизборната му кампания се води от екипа на Арман Бабикян, видно от редица негови медийни участия. „Добрата новина от Варна е, че подкрепата за Чавдар Трифонов в местните избори, макар и името му да стана известно в рамките на последните 30 дни по време на кампанията, показва, че десницата може да има смислено присъствие в политическия живот на България“, споделя тогава в ефира на ТВ7 Бабикян............. Отеца на фалшивите новини Арман Бабикян, член на т.нар. „отровно трио“, зовящо за организирани специални отряди за насилствено завземане на властта в страната, е добре познат в амплоато си на политически ПР-съветник. Имиджмейкърът работи за редица партийни централи от 2009 година насам – включително защитавайки формациите на Ахмед Доган и Иван Костов, както и тези на Румен Радев и Мая Манолова. Професионалната му кариера стартира с коалиция „Напред“ на бизнесмена Христо Ковачки. Малко по-късно формацията се преформатира в коалиция „България на гражданите и регионите“. И двете формирования не просъществуват дълго, но това не пречи на Бабикян да продължи да търси възможности за професионална изява - с натрупан опит и самочувствие. Негови цитати се появяват и на официалната страница на Чавдар Трифонов във Фейсбук. Уви, кандидатът на сините не успява да консолидира достатъчно народна любов, което му отрежда трето място в надпреварата. Въпреки неуспеха, Арман Бабикян се издига до висшите етажи на коалиционното ръководство, като през 2014 година оглавява Националния предизборен щаб на „Десните“. Консултантският му тръст се включва и по време на редовните местни избори през 2015 г, когато един от кандидатите за кмет на Варна е бившият министър на транспорта от кабинета на Пламен Орешарски - Данаил Папазов. Ексминистърът влиза в кампанията като кандидат на гражданска инициатива „Живот за Варна“. За никого не е тайна обаче, че Папазов е приближен до редиците на ДПС. Връзката - варненският еквивалент на плаж „Росенец“ – ТЕЦ „Варна“ и прилежащото му пристанище, на които Данаил Папазов е изпълнителен директор, а 70% от собствеността е в ръцете на Доган. Политическото сътрудничество проличава и по време на министерския мандат, когато в борда на директорите на държавното „Пристанище Варна“ ЕАД е назначен Ведат Сакаллъ. В този контекст Папазов щурмува кметския стол във Варна. Основна ПР роля този път играе дясната ръка на Бабикян в разпространението на фалшиви новини Светослав Трайков. Същият стана известен в последните няколко дни след задържането му от полицията. Трайков предизвика аварийна ситуация в софийското метро, активирайки алармата за техническа неизправност. Сътрудникът му е сочен и като ръководител на мрежа от сайтове за разпространение на фалшиви новини и група от тролове, подкрепящи президента Румен Радев, както и интересите на Русия у нас. След като обрича поредна предизборна кампания на провал, арменската кохорта се изтегля окончателно в София, където предстоят предизборни битки в редиците на русофилите Румен Радев и Мая Манолова. Въпросът какво свърза антиевропейски сайтове за дезинформация, евроатлантическото „дясно“, българския президент, ДПС и Арман Бабикян, остава отворен. Моралната оценка за това как протестите срещу партията на Доган/Пеевски кореспондират с професионалната кариера на Арман Бабикян, оставям на Вас
хжй

2021.06.08 | 14:24

29
Браво за изчерпателното инфо относно мизерните плужеци!!!
tj

2021.06.08 | 14:23

28
Потресаващо про3т, грозен, некадърен "министър на Халтурата" е другарят Минеков. А останалите две ку.рви НикАлайчо и БарБикЯн вмирисания са същите парца.ли, като споменатия!!

2021.06.08 | 13:56

17
Баща му на Минеков е бил съветник на Бай Тошо и правеше скулптури на комунисти. Този въпреки, че не може, ама да се опита да направи скулптура на Божков и Радев.

2021.06.08 | 14:06

27
МИНЕКОВ Е ПОТРЕСАВАЩО НЕКАДЪРЕН СКУЛПТОР И ОГРАНИЧЕН ЧОВЕК

2021.06.08 | 14:01

25
тези, са истинските мутри, които окрадоха България, три пъти фалираха държавата и и окрадоха пенсионния фонд два пъти, след 1944 година и 1989 г. Направиха заплатите 8$ и пенсиите 3$ и нямаше хляб по магазините.
Petyr

2021.06.08 | 14:01

24
Лaя Костинбродска е с московска диплома зa уроспия, със специалност, как да обслужва устно дърт партиен член от полит бюро. Учила Е за комсомолска гейша. След промените с тази си диплома е назначена, да обслужва братя Галеви, Фози, Ванко 1, братя Диневи и още хиляди знайни и незнайни червени олигарси ограбили българите, като са ги докарали до абсолютна бедност. Само, как се молеше на Борисов, да я направи омбудсман, когато изпадна в немилост пред Импексовата крадлива К-Рабия. И за благодарност ухапа Премиера по ръката и хоп, пак в дълбокото, да обслужва същите монополи и червената крадлива олигархия, която сега е свирепо огладняла..

Добави коментар

Водещи новини