Създава се Съвет по месо и мляко към МЗХГ

  • 07 юни 2021 17:49

  • 362
  • 6
Създава се Съвет по месо и мляко към МЗХГ
© МЗХГ

Създава се Съвет по месо и мляко към Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се разработват политики за развитието на бранша, които да повишат имиджа на продуктите в страната и да се стимулира износа им.

„Председател на съвета ще бъде заместник-министър доц. Крум Неделков. Предстои да бъдат изпратени официални писма до заинтересованите браншови асоциации, които да излъчат свои представители за участие в новосформирания съвет. Той ще бъде съставен от преработватели и експерти от научната общност“, каза министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на среща с бранша. По думите му българското производство трябва да се подкрепя и стимулира. Той е категоричен, че важен инструмент е прилагането на контрола върху храните, така че да се защити здравето на потребителите. „ Обществото може да има доверие за качеството, ако при открити нередности се предприемат строги санкции“, допълни земеделският министър.

„Политиката при храните е работа на държавата, а не само на производителите. Искаме контрол за това, което пише на етикета, да съвпада със съдържанието на продукта“, каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

Обсъдиха се и проблеми,  свързани с износа и темата за защитените географски указания на продуктите, които се произвеждат в страната. Те са на мнение, че при производството им трябва да се регламентира използването на българска суровина и приготвянето им по родни традиционни рецепти.

„Надяваме се на по-справедливо и равномерно разпределение между производители и търговци по училищните схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, подчерта Владислав Михайлов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Последвайте канала на

Novini.bg
362 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Letiticaqytca

2021.06.08 | 15:07

6
М­­л­а­­д­­а­­ ­­­м­­­о­­к­р­­а­ ­­­у­ч­­е­­н­­­и­ч­­­к­а­­­ ­­­ч­­­у­к­­­а­ ­­­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­­­W­­­ ­­.­ ­B­ ­­G­ ­1­ ­7­ ­­.­­­ ­­­C­ ­­L­ ­­U­­­ ­­B
Carissaywsna

2021.06.08 | 14:33

5
М­л­­а­­­д­­­а­­­ ­­м­о­к­­­р­­а­ ­­­у­ч­е­н­­и­­ч­­­к­­а­­ ­ч­у­­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­ ­W­ ­­­W­­ ­.­­ ­B­­­ ­­­G­­ ­­1­­­ ­­7­­ ­­.­ ­­C­­ ­­­L­ ­­­U­­­ ­­­B
Brittanyerama

2021.06.08 | 13:52

4
М­­­л­­а­­­д­­а­­­ ­м­­­о­­­к­­р­а­ ­­у­­­ч­­­е­­н­­и­ч­­к­а­­­ ­ч­­­у­к­а­­ ­­­ ­­W­­ ­­W­­ ­W­­­ ­­.­­­ ­­B­­ ­­G­ ­1­­­ ­7­­­ ­.­­­ ­C­­­ ­­­L­­­ ­­­U­­ ­­­B
Maricfbpa

2021.06.08 | 03:43

3
М­­л­­­а­д­­а­­ ­­м­­о­­к­­р­­­а­­ ­­у­ч­­е­­­н­­и­­­ч­к­­­а­­ ­ч­­­у­­к­а­ ­ ­­­W­­­ ­­W­­ ­­W­­­ ­­­.­ ­­­B­ ­G­ ­­­1­­ ­­7­ ­.­ ­­C­­ ­­L­ ­­­U­­­ ­­­B
Росен

2021.06.07 | 19:00

1
Хайде нова корупционна служба от Еничери. Този път ще унищожават домашното мляко и месо. Голямо мачкане на личните стопанства ще бъде.
а

2021.06.07 | 19:07

2
съвет по яйца - кога?!

Добави коментар

Водещи новини