Водещите новини! САЩ наложиха санкции на Божков и Пеевски

  • 02 юни 2021 20:55

  • 6223
  • 72
Водещите новини! САЩ наложиха санкции на Божков и Пеевски
© Булфото (архив)

Водещите новини от деня - 2 юни.

Вой на сирени точно в 12 ч.: България отдаде почит на Христо Ботев

Точно в 12 ч. в цялата страна се чу вой на сирени в памет на Христо Ботев и борците за свобода. На 2 юни честваме 145 години от смъртта на великия революционер.  

Точно за 2 минути хората се спряха, за да отдадат почит към великото дело. На по-малките улици, където бе възможно, шофьорите спряха автомобилите си.

Гвардейците пред президентството също отдадоха почит. В цялата страна днес имаше различни събития за Деня на Ботев. Пред паметниците на Христо Ботев в различните краища бяха положени венци и цветя. А жители на врачанското село Зверино организираха поход до връх Околчица. 

Вой на сирени точно в 12 ч.: България отдаде почит на Христо Ботев

САЩ наложиха санкции на Божков и Пеевски

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона "Магнитски". Мярката е насочена срещу бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от ДП Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и Илко Желязков, бивш заместник директор на Българската държавна агенция за технически операции, който беше назначен в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

В изявление, качено в раздела "Новини" на сайта на американското ведомство, се казва, че неговата Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира тримата българи заради тяхната голяма роля в корупция в България, както и техните мрежи, включващи 64 юридически лица.

 Администрацията на САЩ вярва, че корупцията води до деградация на върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж, подкопава демократичните институции и лишава невинни цивилни от фундаментални човешки права, се казва още в текста.

 В него се отбеляза, че днешното действие на американското ведомство е най-голямото, насочено срещу корупцията към този момент. За първи път в историята на програмата за налагане на санкции съгласно американския закон "Магнитски" в един единствен ден се взимат мерки срещу над 65 физически и юридически лица заради техните значителни корупционни действия в България, се акцентира в текста.

САЩ огласиха имената на още петима българи, уличени за участие в сериозна корупция

Отделно американският Държавен департамент въведе санкции срещу българските представители Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, както и срещу Пеевски и Желязков заради тяхно предполагаемо замесване в корупция, като им забранява, на тях и на техните семейства, да влизат в САЩ, посочва Ройтерс.

В материал по темата, озаглавен "Вашингтон санкционира шестима българи, обвинени за корупция", агенция Франс прес пък отбелязва, че Харалампиев и Томов, начело на агенцията за българите в чужбина, са били обвинени през 2018 г. за организиране на трафик за предоставяне на националност, което позволява да се получи и европейски паспорт. Манолев, бивш заместник-министър на икономиката, бе обвинен през 2019 г. за финансиране на луксозна вила с европейски средства.

САЩ наложиха санкции на Божков и Пеевски

Протестиращи поискаха оставката на Гешев

Протестиращи в Съдебната палата в София поискаха оставката на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. И партии критикуваха действията на прокуратурата и ги определиха като опит за намеса в изпълнителната власт.

Пред Съдебната палата в София тече традиционният протест "Правосъдие без каскет" на инициативата "Правосъдие за всеки". Днес той минава и под знака на недоволството от акцията на прокуратурата в МВР. А протести след тази операция има и в други градове в страната.

Вътре в самата Съдебна палата има демонстранти, които продължават да настояват за разговор с главния прокурор.

В протеста се включиха и представители на политически партии, които се обявиха против действията на прокуратурата - лица от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", от "Изправи се! Мутри вън", както и служебният министър на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си.

Протестиращи поискаха оставката на Гешев

Разследващите намерили антични монети в кабинета на висшия полицай от ГДНП

Предмети с белези на движими културно-исторически ценности, записки и други веществени доказателства са открити в служебния кабинет на началника на едноименния сектор в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов.

От прокуратурата информират, че част от монетите са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро.

Разследващите намерили мобилни телефони, над 10 флашки, CD-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, касаещи предмета на разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.

В кабинета на Папалезов са намерени визитки на ръководителя на фондация "Тракия" и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта.

Разследващите намерили антични монети в кабинета на висшия полицай от ГДНП

БНБ започва спешна надзорна проверка в ББР

БНБ започва спешна надзорна проверка в Българската банка за развитие (ББР).

Причината - отказана информация за раздадените кредити.

Във вторник служебният министър на икономиката Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически обяви, че Управителният съвет на банката е отказал да предостави досиета на Одитния комитет. От своя страна ББР излезе с позиция, в която заяви, че исканата информация е банкова тайна.

БНБ започва спешна надзорна проверка в ББР

Сметната палата: Средствата за магистралите не са били изразходвани ефективно и прозрачно

Сметната палата извърши одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на "Автомагистрали" ЕАД, в периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2020 г., съобщиха от палатата. Одитът бе възложен на Сметната палата с решение на 44-то Народно събрание от 16.12.2020 г.

Установените факти и обстоятелства, както и констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че "Автомагистрали" ЕАД разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет. През одитирания период "Автомагистрали" ЕАД изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност 3 768 836 хил. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), и 2 - с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Шест от изпълняваните от "Автомагистрали" ЕАД договори, са възложени без провеждане на процедура за възлагане на обществени поръчки, чрез "in house" възлагане на основание чл.14, ал.1, т.6 от ЗОП.

От тях четири договора по този ред на възлагане са сключени между "Автомагистрали" ЕАД и АПИ за изпълнение на значителни по обем и сложност работи, свързани със строително-монтажни дейности по укрепване на обекти, изграждане, доизграждане и модернизация на участъци от републиканската пътна мрежа. Общата им стойност е 3 652 036 хил. лева без ДДС, което е 96,9 на сто от общата стойност на всички изпълнявани от "Автомагистрали" ЕАД договори през одитирания период.

Сметната палата: Средствата за магистралите не са били изразходвани ефективно и прозрачно

Биячът на Митко от "Капана" на свобода срещу 5000 лева

Пловдивският районен съд реши срещу парична гаранция от 5000 лева да освободи от ареста Ивайло Дадански, обвинен в лека телесна повреда по хулигански подбуди спрямо уличния продавач Митко Стоянов, който продава чорапи.

Магистратите отхвърлиха искането на прокуратурата за постоянен арест с аргумента, че мярката е прекалено тежка.

Припомняме, че Пенов, който има заведение в квартал "Капана", е обвинен в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и е задържан от събота вечер с полицейско разпореждане.

Биячът на Митко от "Капана" на свобода срещу 5000 лева

Novini.bg
6223 72

Свързани новини

Коментари 72

Добави коментар
Paulasobqa

2021.06.03 | 11:12

72
М­­­л­­­а­д­­­а­­­ ­­­м­­­о­­к­­­р­­­а­ ­­у­­ч­­­е­­­н­и­ч­к­­а­ ­­ч­­­у­к­а­ ­­­ ­W­­ ­W­ ­­­W­ ­­­.­ ­B­ ­­G­­ ­­­1­ ­­­7­­­ ­­.­­ ­­C­ ­­­L­ ­­­U­­ ­­B

2021.06.03 | 06:21

62
В ТОЯ СПИСЪК ЛИПСВА НАИ КОРУНПИРАНИЯ- ТИКВАТА. ДА АМА ТОИ СЕ ГЪЗИ КАКТО ИМЕ Е УДОБЕН ДА ГО ПРАСКАТ И Е УДОБНАТА КОВРА.ТИКВАТА В ЗАТВОРА

2021.06.03 | 07:14

71
КАК ТАКА ТОЧНО ВЧЕРА ТИКВАТА ОТИДЕ ПРИ МУСТАФАТА
Еби си майката, подлого черепарска!

2021.06.03 | 07:07

64
Еби си майката, подлого черепарска!

2021.06.03 | 07:12

70
ТИКВАТА Е НАИ ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
Хи Хи

2021.06.03 | 07:11

69
На кой, на кой му изтича имунитета, на кой :)
Мани, мани

2021.06.03 | 07:10

68
И кой ще финансира сега пуча?
Хи Хи

2021.06.03 | 02:02

55
А СтРашков защо мълчи? Я утре веднага пред БТВ :)
Бива

2021.06.03 | 07:09

67
Сметай как ще го бие, като маче у дирек :)

2021.06.03 | 05:36

58
НО И БОКО ДА Е С НЕГО!!!

2021.06.03 | 05:38

60
ТОВА ПРАСЕНЦЕ ОТИДЕ НА ПАЗАР!!!
Мдаа

2021.06.03 | 07:09

66
И черепо улете :)

2021.06.02 | 22:26

32
Радев в затвора веднага
Yes

2021.06.03 | 07:08

65
Yes sir!

2021.06.03 | 06:13

61
САМО ТИКВЕНИ КРАДЦИ МРАЗЯТ РАДЕВ
Е

2021.06.03 | 02:01

53
Още малко ще поближе и ще му изтече имунитета :)

2021.06.03 | 00:23

47
Ако не бяха изкупили мангалите нямаше да продаваме, сега да не кажеш че пак аз съм виновен

2021.06.03 | 00:11

46
Смущаващото е,че отдавна трябваше военен съд да го осъди.

2021.06.02 | 23:27

42
Не е той нищо незнае
...

2021.06.03 | 06:54

63
затова Щатите са Щатите, а тук е постсоц ориент...........

2021.06.03 | 05:36

59
ПРАСЕ ГРОЗНО.ИЗРОД!

Добави коментар

Водещи новини