НАП ще проверява дали милиардите в касите на фирмите отиват за корупция

  • 23 май 2021 19:43

  • 2824
  • 30
 НАП ще проверява дали милиардите в касите на фирмите отиват за корупция
©

Националната агенция за приходите ще провери дали милиардите в касите на фирмите отиват за корупция и купен вот, обяви министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на пред БНР.

По думите му, има фирми, финансирани от Българската банка за развитие, които са в списъка с длъжници на НАП. Задълженията са в размер на над 20 млн. лева. Василев увери, че до юли няма да се наложи теглене на нов дълг, и че фискално страната ни стои добре.

По думите му в Националната агенция за приходите има системно бездействие: 

„10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева - просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа „фирми с източване“, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства“.

Василев посочи, че НАП работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс: 

„Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година - към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“.

Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на съобщи, че се прави анализ и на касовите наличности по фирмите:  

„По предварителна информация има огромни касови наличности - това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди... Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са“.

В предаването „Неделя 150“ финансовият министър обясни защо е назначил Румен СпецовРумен СпецовРумен Спецов е специалист в областта на данъчната политика и законодателство. Експерт в анализа за директор на НАП:

„Познавам г-н Спецов отдавна, откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“.

Министерството работи в посока на преориентиране на мерките към това да се помогне на бизнесите да преодолеят липсата на средства заради коронакризата, да се завърти отново колелото и те по-бързо да започнат да генерират приходи: 

„Идеята е да се помогне на бизнесите да започнат да работят, а не да им се плаща за това, че не работят. Това трябва да стане плавно и внимателно, за да не се създаде сътресение в икономиката... Трябва да имаме и готовност, в случай че отново се тръгне към затваряне. Работим по залагане на такава готовност“.

Министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на посочи, че засега приходите в бюджета се движат по план, но има изоставане в акцизите на цигарите и на горивата:

„Имам уверение, че това ще се навакса. Заради многото преструктурирания имаше много извънредни разходи и те изядоха голяма част от буферите. Юни няма да се наложи теглене на нов дълг, вероятно и през юли няма да се наложи. Основните затруднения са в това, че няма много възможности за преструктуриране на разходите... Фискално стоим стабилно“.

Novini.bg
2824 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар
Keishaaozfa

2021.05.25 | 03:43

30
М­л­­а­­­д­­­а­ ­м­о­к­р­­­а­ ­у­­­ч­е­­н­­и­ч­­к­­­а­ ­­ч­­­у­­­к­а­­ ­­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­W­­­ ­.­­ ­­­B­­ ­­G­­ ­­1­­­ ­7­­ ­.­­­ ­­­C­ ­­­L­­­ ­U­ ­­B
Amitaqmsea

2021.05.24 | 15:00

29
М­­л­­а­­д­­а­­ ­­­м­­­о­­­к­­­р­а­­­ ­у­­ч­­­е­н­и­­ч­­­к­а­­­ ­­­ч­у­­­к­­а­­ ­ ­­W­­­ ­­­W­­ ­­­W­­­ ­­­.­ ­B­ ­­G­­­ ­­­1­­­ ­­7­­­ ­­.­­­ ­C­­­ ­­­L­­ ­­­U­­­ ­­B
tozi ministar

2021.05.24 | 11:05

28
gleda iztzakleno ama ne e potaen i iavno si razbira ot rabotata - interesen e
nap

2021.05.24 | 11:01

27
da si sabete miliardite ot biznesa, ako ne si vnesa 26 lv. zdravna shte mi zaporirate imuchshtestvoto
НОВИТЕ ДРУГАРИ

2021.05.24 | 09:13

26
ЗАПОЧВАТ СЕ ОБИСКИ ПО ДОМОВЕ И ФИРМИ С ПОЛИЦИЯТС
НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ

2021.05.24 | 09:12

25
И КАКЩЕ ГИ ПРОВЕРИ, ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА

2021.05.24 | 08:55

24
Асен Василев има фалирала фирма в Англия Everbread...виж в Гугъл и този е финансист номер едно на България ... резил
Асенчо

2021.05.24 | 08:50

23
ФинМинат има вид на луд. Щял да търси корупция в касите на фирмите. Ами, като не е способен на друго, то е все едно да чака слънцето да изгрее два пъти в един ден. Важното е да се натъртва, че има корупция, нищо, че няма свестни доказателства, но ще търси нещо, което твърди, че го има. Това е са простите хора, електората на БСП, ИТН и мутри всякакви, изправени, наведени.
Йй

2021.05.24 | 08:50

22
И как точно ще провери къде е отишъл липсващия кеш, ако има такъв. Този човек каза много глупости.

2021.05.24 | 08:49

21
Нали си спомняте как нашият диктатор викаше няма кинти а после теглеше заеми. Раздавал е пари с контейнери не на килограм заплати по десетки хиляди а после вика няма за пенсионерите и ще ви вдиган данъците.

Добави коментар

Водещи новини