Проф. Чорбанов: Готвенето на нови бустерни дози на ваксините срещу COVID-19 е бизнес

  • 17 май 2021 18:21

  • 2211
  • 5
Проф. Чорбанов: Готвенето на нови бустерни дози на ваксините срещу COVID-19 е бизнес
© Facebook

"Всички рискови групи трябва да бъдат задължително ваксинирани, защото при тях рискът от заболяване с вируса е много по-голям, отколкото риска ваксината да не е такава, каквато се очаква да бъде". Това каза пред БНР директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Той обясни, че имунитетът при преболедувалите COVID-19 е много по-мощен и по-траен и се аргументира.

"Среща с целия вирус дава възможността да припознае отделните негови компоненти, затова имунитетът е по-дълбок", заяви той.

Финансовият и здравният министри обявиха мерки за овладяване на кризата и ще има ли още кадрови смени

Имунологът коментира, че когато една ваксина е ефикасна, наличието на малка мутация на вируса не я прави неефикасна: "Т-клетъчният имунитет е това, което в най-голяма степен предпазва организма, който няма няма проблем от този тип мутации, които възникват. Така че хора, имунизирани пълноценно с ваксина, която работи, би трябвало да бъдат предпазени".

Според него това, че се готвят 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините, той обясни като бизнес и идея да се абонират населенията на държавите да се ваксинират срещу новите варианти на вируса: "Няма никаква основателна причина постоянно да се правят нови ваксини, при положение, че те използват само един спайк протеин, който има десетки участъци, които се разпознават от имунната система. Наличието на мутация в някоя от тях не го прави неразпознаваем", подчерта той.

Андрей Чорбанов изрази скептицизъм към ваксинирането на деца срещу коронавируса, защото не минало достатъчно време, за да бъдат наблюдавани всички странични реакции от ваксините. Българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде представена на Световния конгрес по ваксини през октомври, съобщи директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Проф. Чорбанов сподели, че като човек, занимаващ се с наука, се е чувствал нетипично в ролята на депутат в 45-ия парламент (той влезе с листата на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" - б.р.), но изтъкна, че е горд, че е участвал в гласуването на Изборния кодекс.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2211 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Dianeehfna

2021.05.18 | 05:21

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
спешно!

2021.05.17 | 22:26

3
закриване на бан!!!!!!!!

2021.05.17 | 23:26

4
Казва, че само богоизбраните ще имат имунитет без ваксини???? Стадото ще го ваксинират силово-доброволно за печалба

2021.05.17 | 20:03

2
Ако можеше да направи ваксина и я беше направил, друго щеше да говори завистливия гном.

2021.05.17 | 19:31

1
Пpав е чoвека.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини