Мая Манолова поиска министрите на земеделието и здравеопазването да проверят фермата за норки на "Градус"

  • 12 май 2021 17:51

  • 1106
  • 6
Мая Манолова поиска министрите на земеделието и здравеопазването да проверят фермата за норки на "Градус"
© Булфото (архив)

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на поиска служебните министри на земеделието Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян и на здравеопазването Стойчо Кацаров да проверят фермата за норки на фирма "Градус", за която беше подаден сигнал до Комисията по ревизията в последното ѝ заседание. Това съобщиха от Изправи се. БГ.

По покана на организаторите, които подадоха сигнал пред Комисията по ревизията на последното ѝ заседание, Манолова е подкрепила протеста днес срещу фермата за норки и заедно с подателя на сигнала Петя Алтимирска се е срещнала с двамата служебни министри. Протестиращите настояват фермата да бъде затворена поради нехуманно отношение към животните, както и поради риска от разпространение на COVID-19 и мутациите му от норките. Те предлагат на министерствата да проучат европейската и световна практика по отношение на такива ферми по време на пандемия.

В България има една ферма за норки със 129 000 животни в нея. Тя е в нарушение на правилата, тъй като в съответните нормативни актове не е посочено да е позволено отглеждането на американски норки.

Миналата година, благодарение на неправителствените организации, беше установено загробването на хиляди норки, не по установения ред, а в изоставена мина в старозагорско, е посочила Манолова пред двамата министри. Тя е допълнила, че според данни на ООН за 2018 г. износът на България на ценни кожи от норки е на стойност 11,3 млн. долара, а фирмата е декларирала приход от 3000 лева. Тоест, държавата нищо не печели от отглеждането на американски норки. Гражданите, които живеят в близост до фермата, се оплакват от миризмите, както и от това, че норките убиват животните им, бягат от фермата и се размножават неконтролирано, като нарушават биологичното равновесие, защото не са местен вид, е обобщила сигналите Манолова.

Новият земеделски министър с първа среща с протестиращи срещу ферма за норки в с. Маджерито

Комисията по ревизия е изпратила до министерствата сигнала на земеделските производители Светослав Илчовски и Павел Стоименов за рекет и "чадър" от властта от страна на собственика на фермата за норки. Настоявам тези сигнали да бъдат проверени от Вас, се е обърнала тя към служебния министър на земеделието и е добавила, че трябва да се провери и фермата за норки и при доказана незаконност - да бъде затворена.

Пред служебния здравен министър тя припомни, че втората група за ваксиниране в България са работещите във ферми за норки. Ясният ангажимент на служебния здравен министър е да се наложи забрана на работата на фермата за норки, ако след проверката от Министерството на земеделието се установи нарушение на правилата и опасност от зарази, е обяснила Манолова във видео на живо във Фейсбук след края на срещата със здравния министър.

Последвайте канала на

Novini.bg
1106 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
XXX

2021.05.15 | 13:16

6
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
wtf!?!?!??!

2021.05.12 | 18:54

4
тая ли к0рва грозна е Месията???!!!
Кюстендилска мурва

2021.05.12 | 19:00

5
От злобата и алчноста е - да знаеш. Злобата и алчноста на кюсте/ндилската стерва я състаряват и погрозняват.
Мръсното Майче

2021.05.12 | 18:50

3
Гале/вата колкото и да се напъва, колгото и да се предлага повече парламент няма да види. Видяхме я колко пари струва и че първата и работа беше да се качи на държавния мерцедес и да си гласува 10 000 лв. заплата. Скоро пак на Около/връстното ще трябва да ходи. кофти, че вече е дърта кранта и даже и загорелите тираджии няма да и даде повече от 5 евро за сеанс.
Чушкопек от Околовръстното

2021.05.12 | 18:46

2
Чуш/копека няма спиране в простотиите си. то не беше Ван/ко 1, то не беше Кости/нброд, то не беше Ва/ско 1 /новия закон за реабилитацията на Чер/епа и другите подсъдими олигарси/ то не беше излежаването в фоайето на народното събрание, то не беше цирка със комисията по проверката. С една дума не живот а цирк.

2021.05.12 | 18:39

1
Бойкот на мутрите Градус

Добави коментар

Водещи новини