Скандал в комисията за ревизията, поискаха тест за наркотици на бизнесмена Илчовски

  • 07 май 2021 19:59

  • 16387
  • 268
© Булфото, архив

Бизнесменът Светослав Илчовски отново е поканен в Комисията за ревизия на дейността на кабинета "Борисов". Според програмата за работа изслушването му бе втора точка в дневния ред. Точка първа бе изслушване на представителите на няколко институции относно строежа на Алепу. Дневният ред обаче се промени, а заседанието започна очаквано със скандал.

Преди няколко дни Илчовски направи разкрития за изнудване и корупция, говори за премиера Бойко Борисов, замеси името на регионалния министър Петя Аврамова. В разкритията му имаше разказ и за ареста на Миню Стайков. Пикантни бяха коментарите му за кюлчетата и Мата Хари от изтеклите преди година видеозаписи от спалнята на Борисов.

Изявата на Илчовски в живото излъчване на заседанието на комисията имаше широк отзвук. Последва грандиозен скандал. А самият Борисов предупреди, че е бил наясно, че ще бъде атакуван от противниците си. Понеже представящият се за зърнопроизводител Илчовски говореше и за собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, от компанията днес обявиха пред медиите, че ще заведат дела за клевета. 

Междувременно от БСП и ДПС призоваха прокуратурата да направи проверка на твърденията на бизнесмена.

Кадър: Novini.bg

Медийният интерес към днешното заседание на комисията беше огромен. Залата беше препълнена. 

Къде са документите на Илчовски?

Още в началото Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че първите две точки от дневния ред са извън обхвата на комисията. Тя каза, че това е злоупотреба, а в момента се реализира предизборно шоу.

„Виждаме два казуса, които реално нямат нищо общо с държавни дружества и нищо с постановления на Министерския съвет. Това е абсурдно да привикваме частни дружества“, отбелязва Каназирева относно казуса със застрояването на Алепу.

„Втора точка имаме изслушване на „някакъв човек“, който по същата логика още 100 души могат да дойдат тук и да разказват разкази по картинки, но това не отговаря на предмета на комисията“, подчерта още тя.

Каназирева попита и след като 45-ият парламент скоро ще се закрие, кога комисията за ревизията въобще ще може да изготви и внесе доклад за работата си. И поиска отмяна на първа и втора точка и преминаване направо към точка три.

БСП пък опонираха, че дневният ред е интересен, защото показва случаи на сериозни нарушения. Според Явор Божанков не ставало въпрос просто за любопитство към личния живот на премиера.

Отново обаче думата взе Каназирева, която със спокоен тон, напомни, че целта е само да се говори против управленито на ГЕРБ. 

"Тази комисия не може да се превърне в трибунал, не може да се връщаме в едни години преди 89-та година. Най-правилното е всеки един сигнал да го насочите по компетентните органи. А не да слушаме разкази, за които по никакъв начин не можем да кажем дали са достоверни. То свърши времето на този парламент! Да не си мислите, че някой се притеснява от някакви проверки. Но най-правилният ход беше да влезете в управлението, да извършите анализ. Това тук е една предизборна кампания. Евала! Вие си получихте звездния миг! Поздравявам ви! Само не виждам ролята на другите партии!", каза тя. 

 
ГЕРБ напомни на Манолова, че си прави пиарска акция на гърба на парламента Кадър: Novini.bg

Мая Манолова от своя страна каза, че в комисията са постъпили над 90 сигнала.

"Мисля, че гражданите искат да знаят за това безобразно застрояване на Алепу. Няма как, при положение, че има постъпил сигнал, да не включа това в дневния ред", заяви тя относно точка първа в днения ред. 

Тома Биков пък обяви, че никой не е получил документи от Светослав Илчовски, който е твърдял, че има доказателства за всичко онова, за което разказва.

"Когато е публична една част, трябва да бъде публична цялата част. В тези документи се крие много повече, отколкото в разказите на господина. Документите трябва да бъдат прочетени от всички, да бъдат показани пред медиите. Тези разкази може да са истина, може и да не са. Аз залагам, че не са", каза Биков.

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК, Борисов съзря капан и заяви: Няма да ни уплашат!

Манолова пък се оправда, че в документите може да има и информация, която не е редно да става публична и пред медиите. Тя изненадващо предложи вместо с първа точка да се премине към втора - изслушването на Илчовски.

"Аз няма да нося отговорност за информация, свързана с работата на Фондовата борса", аргументира се Манолова. 

ГЕРБ реагираха светкавично. 

"Държа да ми се гласува процедурата дали документацията (от Илчовски, бел. ред.) трябва остане публична или скрита", настоя Биков.

Румен Гечев от левицата каза, че също не е виждал документите, но разбира, че в тях може да има чувствителна информация като данни за обороти. 

Маноил Манев обърна внимание на Манолова, че в залата е и собственикът на "Градус" Иван Ангелов - фирмата, кояот "вие унищожихте онзи ден на заседанието". И настоя Ангелов също да бъде изслушан. Това стана по-късно. 

"Най-големият ви зор е Илчовски ли, кой, да разказва тук! Без документи, без нищо!", реагираха от ГЕРБ. 

Светослав Илчовски (без маската). В негово дясно Иван Ангелов. Снимка Novini.bg

Манолова пък се притесни дали Илчовски се чувства добре, тъй като до него е седнал собственикът на "Градус" Иван Ангелов. Междувременно настоя квесторите да дойдат и да отстранят от залата Маноил Манев от ГЕРБ. Тя нареди на някого от екипа си да отиде долу и да търси квесторите. Манев обаче напомни, че никой не може да отсранява народни представители. Той влезе в личен спор с представител от залата и дори каза, че е получил заплаха. По-късно Манолова дори поиска и НСО да дойдат.

Думата най-накрая взе Илчовски

"На тази комисия никой не ме е карал да идвам. Не познавам Мая Манолова, дори не съм се здравислав с нея. Не познавам Черепа, не познавам известни арестанти..", започна той.

И отново бе прекъснат от Маноил Манев. В залата влязоха и още депутати от ПГ на ГЕРБ. Шумът в залата пък стана невъобразим.

Илчовски отново понече да говори. Той каза, че е бил с Иван Ангелов в Ница, поканен лично от него. Целта била Илчовски да бъде помолен да „съставим документи с фиктивен оборот...Който ме помоли от името на премиера, че е с него, да съставим фиктивен оборот“. На няколко пъти и разпалено Илчовски се обърна към Иван Ангелов с "няма нищо, чичо Иване". Бизнесментът каза, че има и снимки. 

„Вие сте рекетьори... ние ще го докажем“, скочи той на ГЕРБ, които не спираха да репликират срещу начина, по който се води заседанието. 

"Аз винаги си оставям козове в джоба. Ще ги оставим в прокуратурата. Машините за напоителните системи, бяха помолил г-н Ангелов, нали, да ми пусне системите... нали..", говореше разпокъсано Илчовски. 

И продължи: Купуваш си кухи акции от този човек до мен, на 100 лв, примерно. Оставам прокуратурата... само трупа години наред доказателства срещу вас. Ти си рекетьор, беше ме приготвил... Не бойте се! Всичките сте наред.

Тома Биков взе думата.

"За нас това лице е ненадежден свидетел. Искам да попитам това лице колко жалби има срещу него прокуратурата, стрелял ли е срещу свои близки...", каза той.

Някой попита Илчовски дали има оръжие.

"Нямам регистрирано оръжие на мое име. Никога не съм стрелял срещу никого. Преди малко имаше жалба от г-н Ангелов, че ще го убивам. Това беше само предпоставка да ми вземат бизнеса. Беше ме сготвил в Стара Загора г-н Ангелов. Почнаха ма „Подпиши тук, подпиши там“. Ето го до мен този хубав човек. Благодаря на Софийската прокуратурата, видя, че съм честен човек. За да се нешуми. Но г-н Ангелов, толкова много ви мразт хората, че постоянно ми пращат информация какво правите", отговори той.

Пачките в чекмеджето

Изведнъж в залата се появи въпрос и за това какво знае Илчовски за "пачките в чекмеджето" от премиера.

"Нямам на представа дали са внесени, дали са били там. Похвалиха ми се. Този човек ми са похрали, че е намерил жена само за 5000 лв. да обслужи човека", отговори Илчовски. 

После в залата някой поиска тест за наркотици на Илчовски. "Да, направете ми, публично", разпали се бизнесменът. 

Журналистката Ива Николова връчи тест за наркотици на Илчовски. Снимка: Novini.bg

Още от разкритията на Илчовски

Илчовски беше подканен от депутати в залата да разкаже за случая в бившата резиденция на Тодор Живков Витошка Студена, където гледал запис на телефон за изтезавания на арестант. Името му обаче не спомена. Това се случило на Ивановден през 2017 г. Илчовски бил поканен на имен ден на „този човек до мен“ – Иван Ангелов.

„Премиерът дойде късно на Витошко Студена. Около 20-30 човека бяха, тесен кръг. Не ги познавам повечето. Батко и Братко бяха. Бяха поканени известни певици. Теди Кацарова, Анелия. Това беше 2017 г. 7 януари. Най-интересното ми беше, дойде премиерът. Нахрани са набързо. Дигна ръка, че му се играят карти. Всички го заградиха. Играха си цяла нощ карти. Аз само си викам: Ни пари ме требват, ни нищо“, разказа той.

„Записа го видях преди премиерът да дойде.

Кой ви го показа?, попита го депутат.

„Има покрай него няколко, Боян Марков, човекът от Стара Загора.“

Искам да кажа той ли ви показа записа? Другите хора разгледаха ли го?

„Да, да. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели. И това е. Но се гордея, че не съм в тая шайка. А по-интересно е, че тези документи, които съм ви ги дал, няма да отнемат повече от два часа да докажат, че казват истината.

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК, Борисов съзря капан и заяви: Няма да ни уплашат!

Тома Биков попита какво общо има Бойко Борисов с въпросния Боян Марков. Илчовски каза: Приятели са си, бе, в една компания са. Биков настоя да чуе името на арестанта, който е бил изтезавал. Илчовски обаче замълча. Мая Манолова се опита да отклони въпроса. Тук обаче се намеси журналистката Илияна Беновска. 

"Той (Илчовски, бел. ред.) го каза миналия път - Миню Стайков. Така ли беше? Нека да каже името на затворника пак", запита тя.

Илчовски обаче каза, че не иска да злепоставя човекът.  Манолова пък се скара с Беновска и заплаши журналистката, че ще бъде изведена от залата.

Лъжата 

По-късно стана ясно, че има разминаване в твърденията на Илчовски. Той твърди, че записът за ареста на въпросния бизнесмен е от 2017 г., но журналисти му напомниха, че, ако той говори за Миню Стайков - неговият арест е бил извършен през 2018 г. 

Кой подарява кюлчетата?

Друг депутат попита Илчовски за златните кюлчета: Относно златните кюлчета, откъде са закупени, може ли да се проследи техният път?

„Естествено, че може.

Последва нов въпрос – кой е дал кюлчетата на премиера.

"Единият е до мен – че е дал едното кюлче. После другото. Откъде ги купи, бе, бай Иване? Еми, не отговаря!", отговори Илчовски.

Бизнесменът на няколко пъти каза, че имало натиск. Замеси името на Иван Ангелов и в загробването на умрели норки. Имало е заплахи и повече да не купува земеделска земя. Илчовски твърди, че "най-хубавите пари може да се изперат през земеделска земя" и се аргументира: Ако една земя струва 1000 лв., отиваш при нотариус и я изповядваш за 500 лв.". 

Защо напада Борисов и къде е записът с Мата Хари?

Илчовски каза, че приетели го ГЕРБ го питали по заръка на премиера какво му е направил Борисов, че го напада. Той отговори: Не го нападам просто... 

Илчовски беше запитан къде е видеото с Мата Хари. При предишното заседание той твърдеше, че знае коя е дамата, снимала в спалнята на премиера. Твърдеше, че е плеймейтка. Пред една от медиите дори разкри името й. 

"Нямам го в момента", извини се обаче Илчовски.

В зала се чу смях и шеги: "Е, аз за това дойдох....". 

Изслушването на Илчовски и на Ангелов приключи малко преди 21 ч. 

„Извинете, аз свободен ли съм“, бяха последните думи на Илчовски.

Коментар по темата с разкритията в Комисията за ревизията направи и премиерът в оставка Бойко Борисов. Може да чуете във видеото: 

Последвайте канала на

Novini.bg
16387 268

Свързани новини

Коментари 268

Добави коментар

2021.05.10 | 16:53

268
Кой ли не беше подложен на рекет през управлението на Б Б – Гриша Ганчев (500 хил. лева гаранция, оправдан, синът му арестуван, оправдан. Но си продаде вецовете на когото трябва), Огнян Донев и Любомир Павлов (треснаха им по две обвинения с по две парични гаранции по 150 хил. и 500 хил. – и нищо, освен че си продадоха вестниците „Труд“ и „24 часа“ и сега ги управляват правилно). Цветан Василев каза как са го заплашили да прехвърли активи
Da be

2021.05.08 | 09:56

267
На току що проведените избори ГЕРБ загуби 10 процента от гласовете си в София и големите градове с машините. На 11 юли истинските резултати ще са: ГЕРБ 36 процента БСП 16 процента ИТН 9 процента ДБ 6 процента Вместо това обявените резултати, подменени с машините, ще са: ИТН 30 процента Герб 20 процента ДБ 18 процента Правете си сметката от сега. Запасявайте се с тояги, сопи, автомати, всеки кавото има. Комунизмът идва.
Da be

2021.05.08 | 09:51

266
Председателят на борда на Смартматик е председател на борда на фондация Отворено общество на Сорос. ДБ имат топла връзка със Сорос, както и вносителя на машините Сиела с ДБ. Смартматик обръща гласове само за леви партии. Най-смешното е че много се дърлят тука по форумите, а вече резултата се знае, на масата на Сорос. Единствената пречка засега е Конституционния съд, но те имат поне 100 милиона за подкупи. Правете си сметката.
Da be

2021.05.08 | 09:48

265
Има специална клетвена декларация от венецуелски военен, приближен до Чавес, че Смартматик е създадена да фалшифицира избори. Клетвена декларация, за която може да лежи 10 години. Фалшивите медии не споменават нищо. Тръмп спечели с огромна преднина пред Байдън, но машините откраднаха вота. Сега на ред сме ние. Ако не сме активни, на 11 юли ИТН и ДБ смаостоятелно ще имат над 50 процента, повечето идващи от ГЕРБ...
Da be

2021.05.08 | 09:45

264
Смартматик се готви да фалшифицира изборите. Фалшифицирали са избори по цял свят. Ще гласуваме с венецуелски софтуер и китайски машини... Двата стожера на демокрацията. Ми то веднага ти светва бе...
в комисията са постъпили над 90 сигнала

2021.05.08 | 09:36

263
от враждуващи помежду си криминални групировки, за да включат сестра Мая Галева срещу солидни заплащания да решава техните проблеми в клюкарското свърталище иронично наречено “комисия за ревизия”.
в комисията са постъпили над 90 сигнала

2021.05.08 | 09:35

262
от враждуващи помежду си криминални групировки, за да включат сестра Мая Галева срещу солидни заплащания да решава техните проблеми в клюкарското свърталище иронично наречено “комисия за ревизия”.
НЕСТОР МАХНО

2021.05.08 | 08:32

261
БОКО ДА РАЗКАЖЕ ДАЛИ МИС ПЛЕЙМЕЙТ 2017 МАГИ БАДЕР СИ СТРУВА 5000 ЛВ НА ВЕЧЕР???
НЕСТОР МАХНО

2021.05.08 | 08:31

260
БОКО ДА РАЗКАЖЕ ДАЛИ МИС ПЛЕЙМЕЙТ 2017 МАГИ БАДЕР СИ СТРУВА 5000 ЛВ НА ВЕЧЕР???
НЕСТОР МАХНО

2021.05.08 | 08:31

259
БОКО ДА РАЗКАЖЕ ДАЛИ МИС ПЛЕЙМЕЙТ 2017 МАГИ БАДЕР СИ СТРУВА 5000 ЛВ НА ВЕЧЕР???

Добави коментар

Водещи новини