Президентът ще проведе консултации за новия състав на ЦИК

  • 05 май 2021 07:04

  • 908
  • 1
Президентът ще проведе консултации за новия състав на ЦИК
© Булфото

Държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията. 

Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС, по трима  "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".

Вчера Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията. 

Радев: Надявам се, че БСП ще опитат да съставят кабинет

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, ще проведе и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на обаче напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия:

"Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговрност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации."

Пред презиента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството.  Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма,ще се определи чрез жребий. 

Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията.  Тези,  които не получат председателско място или това на секретаря,  имат квота за по един заместник-председател. 

Последвайте канала на

Novini.bg
908 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.05 | 08:03

1
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????

Добави коментар

Водещи новини