Бивш член на ЦИК: Скоростните промени в Изборния кодекс няма да дадат качествен резултат

  • 27 април 2021 15:11

  • 568
  • 3
Бивш член на ЦИК: Скоростните промени в Изборния кодекс няма да дадат качествен резултат
© Булфото (архив)

Скоростните промени в Изборния кодекс няма да доведат до качествен резултат. Тази теза изказа пред БНР бившият член на ЦИК Иларион Иларионов.

По думите му изборният закон върши работа и ще върши и нататък, затова не е толкова наложителна промяната му, за да бъдат сменяни в последния момент правилата: "Явно някои хора искат да си ги нагодят, за да са им по-удобни".

Той определи част от предлаганите промени като вредни: "Аз категорично съм против всякаква форма на дистанционното гласуване. То е неконтролируемо и могат да се извършат всякакви манипулации на вота. Вероятно това е намерението на част от вносителите. ... Гласуването по пощата е също дистанционно - избирателят стои сам и никой не го вижда какво прави и дали сам, или някой от негово име действа".

По думите на Иларионов въпросът за гласуването от чужбина стои от дълги години и много се спекулира с желанието на българите зад граница да участват в изборния процес:

"По различни оценки те са около 2 милиона души. От тях гласуват 2-3%. Усилията да дадем възможност на всички тези хора да гласуват сигурно ще бъдат напразни. Голяма част от тях въобще не се интересуват от това. Ако се променят нещата, може би ще отидат 200 хиляди, вместо 100 хиляди, но в никакъв случай няма да отидат дори половината от всички".

Обрат: ИТН първо се отказаха, а сега отново искат гласуване по пощата в чужбина

Бившият член на ЦИК коментира формата на машинно гласуване с пример, че всички държави в Европа, в които е било въведено, са се отказали от него. "Машините за гласуване са едно електронно програмирано устройство. Този, който го е програмирал, той знае какво прави то. Всички останали не знаят, а и нямат право да надникнат, за да видят какво прави това устройство. Остава силното съмнение, че подадените на входа гласове няма да бъдат същите на изхода. Затова не трябва да има такова гласуване. Това е едно от становищата на Конституционния съд на Германия", обясни Иларионов.

Според него е добро предложението за въвеждане на видеонаблюдение на преброяването на бюлетините. 

Последвайте канала на

Novini.bg
568 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.05.03 | 18:29

3
Aуууу,някои няма да цоцат и лъжат колкото могат.
Julissa

2021.04.30 | 18:59

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Българин

2021.04.27 | 17:39

1
Простаците от БСP, ИТН, и други ще направят от държавата циркова шатра, изпокъсана и парцалива комунистическа шатра като от времето на тошо! Е това е!

Добави коментар

Водещи новини