Министерският съвет предлага четирима дейци за орден

  • 21 април 2021 10:46

  • 541
  • 0
Министерският съвет предлага четирима дейци за орден
© Булфото - Любен Чаталов

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на четирима дейци за особени заслуги към българската държава и нацията:

- Адриана Благоева с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за големите й заслуги в областта на културата и изкуството;

Орден "Стара планина" за светилото в хирургията проф. Никола Владов

- Хикмет Мехмедов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи му заслуги в областта на културата и изкуството;

- Михаил Петров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен големите му заслуги в областта на културата и изкуството;

- Любен Чаталов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен за големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Предложението е на Министерството на културата.

Проф. д-р Адриана Благоева е създател и диригент на Хора на софийските момчета, носители на множество награди в страната и чужбина.

Проф. Хикмет Мехмедов е хореограф, режисьор и балетмайстор, един от най- уважаваните творци в съвременната история на българския балет.

Михаил Петров е актьор в трупата на Народния театър “Иван Вазов” от 1973 г., който в продължение на 45 сезона като актьор и режисьор създава незабравими роли.

Любен Чаталов има повече от 150 кино и театрални роли, за създаването на които е удостояван с награди и отличия.

Връчването на държавните награди е израз на висока чест и уважение към техните изключителни заслуги за развитието на хоровото изкуство, музиката, балета, театралното изкуство, актьорското майсторство и българската култура.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини