Актуализация на бюджета и нов дълг при влошаване на епидемичната обстановка

  • 21 април 2021 10:10

  • 1947
  • 5
Актуализация на бюджета и нов дълг при влошаване на епидемичната обстановка
© Булфото (архив)

По предварителни данни бюджетното салдо към края на март е с дефицит от 619 400 000 лева или 0,5 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП), каза в парламента министърът на финансите в оставка Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през. Той посочи, че събираемостта на данъците е добра и е възможно към края на април бюджетното салдо да се балансира (тоест да е нула). Салдото в края на април ще е на плюс или на минус 100 милиона лева, каза още Ананиев. Това каза от парламентарната трибуна министърът на финансите Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по време на изслушване във връзка с изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г.

Всяко първо тримесечие пред последните години е трудно и бюджетното салдо е отрицателно, посочи той. По думите му при добра данъчна събираемост няма да се налага актуализация на бюджета. Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, има основнание да смятаме, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени. При усложняване на епидемичната обстановка ще трябва да бъде извършена актуализация на бюджета и поемане на допълнителен дълг, заяви Ананиев.

Предварителните данни за бюджетния дефицит към края на месец март показват, че към края на месец април е възможно дефицитът да се свие, което означава балансирано бюджетно салдо към 30 април 2021 година. Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, има основнание да смятаме, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени. При усложняване на епидемичната обстановка ще трябва да бъде извършена актуализация на бюджета и поемане на допълнителен дълг, заяви Ананиев.

Пълни данни за изпълнението на Консолидираната фискална програма за първото тримесечие и предварителни за първите четири месеца ще има в края на следващата седмица, каза Ананиев.

Приходите по КФП към края на март са 11 348 100 000 лв., което е 23,8 на сто от очакваните.

Фискалният резерв сега е 8,5 млрд. лева, от които 8 млрд. лева са по сметки в БНБ, а останалите 500 млн. лева са в търговските банки, каза Ананиев.

Внесените за концесията на летище "София" от 660 млн. лева са в държавния резерв. От парите на държавния резерв 3.3 млрд. лева са на Сребърния фонд и не сме си позволили да вземем една стотинка от тях, заяви финансовият министър. Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи на бюджета, допълни той.

Изслушване на Борисов първа точка в проектопрограмата на парламента

Няма риск за изплащане на социалните помощи и на пенсиите да края на годината, заяви Ананиев.

Разходите, които сега се искат от депутатите в Народното събрание, са в общ размер на близо 13 милиарда лева, което е 10 на сто от БВП и за тях ще е нужно да се тегли дълг, каза още финансовият министър.

Той увери, че парите в Сребърния фонд са непокътнати. За всички разходи в държавния бюджет има аналитична отчетност, отбеляза Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

От началото годината правителството е теглило около 800 млн. лева дълг, което е под 18 процента от планирания нов дълг, който може да бъде поет през годината, заяви той.

Възможностите за теглене на нови държавни кредити са отложени за втората половина на годината, защото заради пандемията може да се наложи държавата да има допълнителни разходи, посочи министърът.

Фискалният резерв в края на годината се очаква да бъде по-голям от определения в закона, но това зависи от политическата стабилност, от икономически фактори и развитието на пандемията, каза още Ананиев. В момента фискалният резерв е 8.5 милиарда лева, каза по-рано той пред депутатите.

Кирил Ананиев отговори колко е фискалният резерв

НЗОК няма просрочени задължения към нито една държава или здравна каса от страните в ЕС, каза Ананиев в отговор на въпрос на депутат. Знаете че до 18 месеца, плащанията не се смятат за просрочени, уточни той.

С закона за бюджет за 2021 година е одобрен размерът на дълга и всяко следващо правителство може да тегли нов заем, каза министърът.

Според министър Ананиев на всички работещи на първа линия за справяне с пандемията се изплащат месечните допълнителни възнаграждения, както е предвидено с правителствените решения.

За мерките срещу пандемията за първото тримесечие са направени разходи 1.345 млрд. лева, каза още министърът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1947 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
XXX

2021.05.15 | 13:12

5
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

2021.04.21 | 12:02

4
До тук само глупаци

2021.04.21 | 11:14

3
Айде на мангизите...ИТН + ИСМВ + ДеБъ, са наточили зъбки ...оказа се че хазната е пълна....хайде лешояди атакувайте и дано се задавите
Евро Дикоф

2021.04.21 | 10:48

2
Министъра опроверга всичките лъжи на новата кому-мутринска ислямска коалиция.
ЕЛЕКТPА

2021.04.21 | 10:47

1
Ха ха ха, еничарите са драпали само за депутатска заплата. То се видя, че заедно с чалмите, ще подкрепят чалгаря отзад. Нали затова бяха на банкет в Росенец, и главната чалма ги черпи с баклава да редят кабинет в сянка, а абдалите си мислиха, че тия са някакви комити и гласуваха за тях. ДА ВИ ЧЕСТИТА НОВАТА ЧАЛГО-МУТРИНСКА И КОМУ-ФАШИСТКА, ИСЛЯМСКА ВЛАСТ, РОДЕНА ПОД ЮМРУКА НА КАУНА...

Добави коментар

Водещи новини