Емил Радев за унгарска петиция: 
Неправилно транспониране на евродиректива е създало „вечни длъжници“

  • 16 април 2021 16:17

  • 284
  • 0
Емил Радев за унгарска петиция: 
Неправилно транспониране на евродиректива е създало „вечни длъжници“
© ПП ГЕРБ

Проблемът с т.нар. „вечни длъжници” влезе в Комисията по петиции в Европейския парламент заради унгарска петиция, свързана с нелоялни договорни условия за заеми в чуждестранна валута. Засегнати са стотици хиляди унгарци, които преди повече от 10 години са теглили ипотечни кредити в чуждестранна валута, а впоследствие се оказали неспособни да изплащат месечните си вноски, тъй като банките изисквали това по обменен курс, различен от използвания при предоставянето на заема.

В рамките на заседанието българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) заяви, че практиките с теглене на ипотечни кредити в чуждестранна валута са били често срещани в страните от Централна и Източна Европа преди финансовата криза от 2008 г. Съдебни дела по сходни казуси не липсват и в България, където доста хора „изгарят“ по подобна схема.

„От години се боря да защитим хората от несправедливите условия, заради които са се превърнали във вечни длъжници. Поради проблеми като унгарския се радвам, че в края на миналата година българският парламент прие дългоочакваните промени в Закона за задълженията и договорите, с които се въведе 10-годишна погасителна давност за задълженията на физическите лица“, коментира Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Макар че с решение на Съда на ЕС и на унгарския Върховен съд спорните договорни условия са били обявени за неравноправни, а унгарското законодателство е било променено през 2014 г., вносителят на петицията твърди, че потърпевшите длъжници, изгубили домовете си, и до днес не са обезщетени. Като причина стотици хиляди унгарци да затънат в дългове се посочва фактът, че Директива 93/13/ЕИО относно нелоялните условия в потребителските договори не е била надлежно транспонирана в унгарското законодателство, което е позволило на банките да прекратят редица договори.

От името на ЕНП българският евродепутат настоя петицията да остане отворена до изясняване на всички поставени въпроси. „Все пак има и добра новина – събралата се през годините съдебна практика трансформира директивата на ЕС относно нелоялните договорни условия от „беззъб тигър“ в потенциално мощен инструмент за защита на потребителите. За съжаление обаче, независимо че решенията на Съда са задължителни, в конкретните случаи в Унгария много от тях не са били спазени на практика. Това означава, че са имали ограничен реален ефект върху благосъстоянието на потребителите“, заяви в заключение Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Последвайте канала на

Novini.bg
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини