Румен Радев се срещна с постоянния представител на Световната банка у нас

08 април 2021 14:18

© Президентство
489 4

Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал  на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на "Дондуков" 2.

Румен Радев и Фабрицио Дзарконе обсъдиха необходимостта от нови образователни политики, включващи повишаване уменията на учениците съобразно съвременните изисквания на икономиката, както и подобряване  на квалификацията на учителите. Тема на разговора бяха и механизмите за намаляване на крайната бедност и засилване на равенството.

На срещата бяха дискутирани също възможностите и предизвикателствата пред България, свързани с трансформацията на енергийния сектор и т.нар. Зелена сделка на Европейската комисия. Необходима е ясна и дългосрочна стратегия, която да отчита запазването на работните места в сектора на въглищната енергетика, както и енергийната независимост на страната, заяви президентът. Румен Радев и Фабрицио Дзарконе бяха единодушни, че социалните аспекти на енергийния преход трябва да бъдат внимателно отчетени. Президентът посочи потенциала на България за използване на геотермалните и речни води като перспективен и екологичен метод за производство на електроенергия.

Икономическият и социален съвет ще партнира на Световната банка

По време на срещата президентът и постоянният представител на Световната банка у нас обсъдиха и преодоляване на социално-икономическото неравенство между Източна и Западна Европа в контекста на инициативата "Три морета". Развитието на научния, образователния и технологичния потенциал на региона и разработването на съвместни проекти за иновации допринася за подобряване на транспортната, дигиталната и енергийна свързаност в региона, беше отбелязано по време на срещата. 

Фабрицио Дзарконе изтъкна, че като пълноправен член на групата на Световната банка България е изключително ценен партньор на международната финансова институция.

Съвместното ни сътрудничество цели да се разгърне потенциала на България, заяви постоянният представител у нас на Световната банка.

Novini.bg
489 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:03

118042
­­­B­и­­ж­­­т­e­­ ­­м­­­o­­я­т­a­­­ ­­т­­­и­­й­­­н­­­ ­­­п­­­y­­т­к­­­a­ ­-­­> ­B­­G­­­1­­7­­­.­­­C­L­­­U­­­B­
Daniellea17

2021.04.10 | 03:52

86513
­­В­и­­ж­­­т­­­е­ ­­м­­о­­­я­­­т­­­а­­­ ­т­­и­­й­н­ ­­п­­­у­­­т­­­к­­­а­­ ­­-­­­ ­­­W­­W­W­­­.­­­B­G­1­7­.­C­­­L­U­­­B­
БРАВО

2021.04.08 | 16:10

82431
Имитация, че работи нещо от което нищо не разбира тъп каун

2021.04.08 | 14:40

82299
ще ги качва на самолет ли, що?!

Добави коментар

Водещи новини