Водещите новини! ГЕРБ печели изборите, но остават много въпросителни

  • 05 април 2021 20:10

  • 26086
  • 10
Водещите новини! ГЕРБ печели изборите, но остават много въпросителни
©

Водещите новини на 5 април. 

Ден след провеждането на парламентарни избори у нас резултатите от вота са почти на 100% ясни. ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в печелят и в парламента влизат още пет партии, като най-голямата изненада поднесе "Има такъв народ" на Слави Трифонов, която твърдо държи втората позиция. Тепърва обаче ще става ясно и ще се дават отговори на въпросите дали парламентът ще успее да излъчи кабинет и под каква форма ще бъде подкрепян той. 

Изборни данни към 19 часа: Борбата за четвъртото място продължава да е оспорвана

Вече започнаха и първите прогнози по темата. "Очевиден е изборът за промяна. Истината е, че можем да отидем на нови избори и тогава Слави Трифонов ще ги спечели".

Това заяви социологът Първан Симеонов. Според него, най-възможен вариант в тази ситуация е партиите на протеста да направят правителство с помощта на БСП. "ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в са в много тежка позиция – изпуснат ли мандата, инициативата отива при Румен Радев", убеден е Първан Симеонов. За него, при тези избори Радев спечели. "Слави Трифонов им развали сметките – не че той направи някакъв голям резултат, просто БСП се срути", каза още Симеонов. 

Симеонов с прогноза: При предсрочни избори - победата отива при Слави Трифонов

Самият Слави Трифонов е безапелационният победил от вота на сънародниците ни в чужбина. Това показват данните на ЦИК при обработени 100% изборни протоколи. 

За "Има такъв народ" са гласували 30.61%

"Демократична България" е втора с подкрепа от 17.57%

ДПС взима 13.28% от вота в чужбина. 

Пълните резултати от вота в чужбина вижте по-долу.  

Вижте окончателните резултати от чужбина!

"Слави Трифонов влезе в политиката с една идея за радикална промяна, която той подкрепя и следва вече доста години, като основното е мажоритарни избори", коментира темата за изборните резултати социологът Мира Радева.

"От една страна от пратията му казват - ние никога няма да правим коалиция с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. От друга страна обаче всички останали партии няма да приемат мажоритарната избирателна система. Единствената партия, която е готова да приеме мажоритарен вот, е ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. По този начин Слави Трифонов попада в един капан - няма да прави коалиция с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, но ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в са единствените, които приемат основната политическа теза и идея на "Има такъв народ", разкри тя. 

Според Мира Радева Слави Трифонов е попаднал в капан

От ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в мнение изказа вицепремиерът Томислав Дончев. "Днес на първо място искам и трябва да благодаря на хората, които гласуваха. Въпреки всички мрачни коментари и прогнози, българската демокрация е не само е жива, но и в добро здраве", написа той във Фейсбук и добави: "Ще имаме парламент, който ще осигури максимално политическо представителство на обществото и дано скоро да избере това правителство, което да отговаря на очакванията на българските граждани. Правителство, което още следващите месеци да се справи с пандемията, да преодолее икономическата криза и да продължи политиките за модернизация на страната". 

Томислав Дончев обяви какво трябва да бъде следващото правителство

От БСП пък признаха, че са изгубили изборите.

"Поставихме си цел да бъдем първа политическа сила, но това не стана, отстъпихме и втората позиция. За нас това е тежка загуба. Били сме в такова състояние, така че обективно отчитаме загубата, но и гледаме напред. Днес няма да ползвам клишета. За нас причините са ясни. Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент, т.е. бяхме възприети като част от статуквото, което е голямата ни грешка и вина. Повечето българи гласуваха за нещо ново и различно – за хора, които не са управлявали през прехода. COVID кризата също повлия на нашия резултат, тъй като част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора, се изплашиха и не излязоха да гласуват. От нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов", коментира Корнелия Нинова, но въпреки загубата отказа да подаде оставка. 

Нинова: Претърпяхме тежка загуба, ръководството на БСП подава оставка, но аз не. Оставам!

И за финал добрата новина на деня. Само 740 са новите случаи на коронавирус у нас, показва актуалната статистика на Единния информационен портал към 5 април. Заразените са установени след направени общо 4 129 теста. Това означава, че процентът на положителните проби е 17,92. Отчетените като излекувани са 858, с което общият им брой достигна 270 433. 

Повече излекувани, отколкото болни от COVID-19 у нас за 24 часа

Последвайте канала на

Novini.bg
26086 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Amya21

2021.04.10 | 03:52

10
­­­В­­и­­ж­т­­е­­­ ­м­­­о­я­т­а­­­ ­­т­и­­й­­­н­­ ­­п­у­т­­­к­­а­­­ ­­­-­ ­­­W­W­­­W­­.­B­G­1­7­­­.­­C­­L­­U­B­­­
ИДИОТ(ОБЕДИНЕН)

2021.04.06 | 01:33

9
ОТ ОБЕДИНЕНИТЕ ,,ИДИОТИ,, САМО ШКЕМБЕ ВОЙВОДА СЕ ПОЯВИ НА ХОРИЗОНТА
симпатизант

2021.04.06 | 01:30

8
герб имаха шанса 10 години да покажат на какво са способни........ спраха за години напред развитието на бг . единственото в което са добри е кражбата и отнемането на бизнеси........
България ОБРЕЗА

2021.04.06 | 01:29

7
ТУЛУПА и али баба .Съд и затвора ги чака.
само да питам

2021.04.06 | 00:32

6
на колко от тези на снимките кремъл им дърпа конците!?!? на всички ли!!??
руми иванова

2021.04.05 | 22:02

5
герб нищо не печели! алооооо Българската Конституция! ще има служ правителство!
Просто човек

2021.04.05 | 21:47

4
Я, какъв е кротък помиярския шишев сайт... вече не сте ли официоз на ГроБ?!
Гост

2021.04.05 | 21:06

3
И КОВИДА ОНЕМЯ И СПРЯ СВОЕТО ДЕЙСТВИЕ,КАТО РАЗБРА,ЧЕ БСЦЕ Е АУТ!
Розата

2021.04.05 | 21:05

2
А къде е ЩАБА,къде са НОЩ?Днес няма вирус,няма мутации,няма живи,няма умрели!Само Баце мрънкащ ,отвсякъде,предлагащ се като прод.тит.утка,да,ама не!Не става Бацее,номера няма да мине.Вече си никой!
30 години едно и също....

2021.04.05 | 20:42

1
сега ще се разпорят от сделки и кражби.......

Добави коментар

Водещи новини