Как ще продължи ваксинацията с АстраЗенека след притеснителните данни от чужбина?

  • 12 март 2021 11:11

  • 1808
  • 1
Как ще продължи ваксинацията с АстраЗенека след притеснителните данни от чужбина?
© Булфото, архив

Важно е хората да знаят. Ваксината е лекарство, а всяко лекарство има дълга листовка с противопоказания и странични действия. Винаги могат да възникнат допълнителни събития, целта е да се проследяватко. Това ментира пред Bulgaria on air д-р Радосвета Филипова, която е секретар на Националния ваксинационен щаб и здравен експерт от МЗ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Тя посочи, че именно поради тази причина има призив към всички, употребили ваксина, да споделят, ако се появят необичайни реакции. Спирането на ваксинацията обаче е решение на държавите.

"Това е решение на всяка държава, но в крайна сметка трябва да имаме данни, на които да се опрем. ЕМА няма данни. Няма го факта, спрямо който да приложим такава мярка", увери експертът.

Тя допълни, че когато се спира една партида, трябва да има някакви данни, които да въвеждат на мисълта, че има проблем със самата ваксина.

"Обикновено се оказва, че това са т.нар. програмни грешки. Това значи, че има проблем, възникнал при прилагането на определена ваксина, а не със самата ваксина", обясни д-р Филипова.

Доц. Кунчев: Трябва да издържим март месец

Според нея спирането на партидата в някои държава дава сигнал, че техните граждани са много притеснени. Вероятността ваксината да бъде спряна изцяло е минимална, заяви още тя.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1808 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Cindya16

2021.04.10 | 03:55

1
­­­В­­и­­ж­т­е­­ ­­­м­­о­я­­т­­­а­­ ­­­т­­и­й­­н­­ ­п­­­у­­т­­­к­а­­­ ­-­ ­W­­W­­W­.­­B­G­­1­7­.­C­­­L­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини