Депутатите ще се карат за вота на недоверие навръх националния траур

  • 15 юни 2011 14:06

  • 1075
  • 0
Депутатите ще се карат за вота на недоверие навръх националния траур
©

Дебатите по вота на недоверие ще се проведат утре, въпреки деня на национален траур заради трагедията на автомагистрала „Тракия".

Народното събрание изказа своето съболезнование и съчувствие към близките на загиналите и в началото на днешния пленарен ден отдаде почит на жертвите с едноминутно мълчание. Съгласно правилника за единния държавен протокол в ден на траур не могат да се провеждат увеселителни мероприятия и други, които са с неподходящо съдържание. Няма причина да се обвързва този трагичен инцидент с предварително обявената програма за работа на Народното събрание, заяви председателят на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

На въпрос не се ли опасява, че така се политизира трагичният инцидент, тъй като някои от партиите са заявили, че няма да участват, Цачева посочи: „Не мисля, че това са истинските мотиви на онези парламентарни групи, които няма да участват в дебатите. Считам за цинично да се прави връзка между този трагичен инцидент и предварително обявеният дневен ред на Народното събрание”.

Парламентарната група на Коалиция за България направи процедурно предложение за отмяна на дебата по внесения вот на недоверие срещу правителството. „Денят на национален траур винаги предполага много повече смирение, уважение към паметта на загиналите. Той предполага преклонение, почит, изисква разбирането за съпричастност към скръбта на близките и роднините на загиналите. Дебатът в Народното събрание, особено по толкова важна тема – каквато е темата на вота, предполага повече емоции, изостряне на страстите, противопоставяне, което като тип, не е най-подходящо за деня на национален траур”, каза зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Той посочи, че преди около един час, по инициатива на депутата от ПГ на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, се е провела консултация с представителите на всички парламентарни групи при председателя на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23. „Консултацията за идеята обаче не срещна подкрепа в рамките на мнозинството. Изразих готовност за отлагане на дебата и от това да не правим никакви скандали. Това не се разбира достатъчно добре и по темата се спекулира”, каза още Ангел Найденов.
Неговото предложение за отлагане на дебата по вота на недоверие за първия възможен ден след деня на национален траур бе отхвърлено с 87 гласа „против”. Само 30 депутати се обявиха „за”, а шестима се въздържаха.

Последвайте канала на

Novini.bg
1075 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини