Вицепремиерът за репресиите над българи в Македония: Дискриминацията е недопустима

  • 02 март 2021 08:36

  • 1502
  • 5
© Кадър БНТ

Листите на ГЕРБ са с добър баланс между познати и нови лица, областни координатори, народни представители, хора от гражданската квота. Имаме добър баланс между мъже и жени. Имаме юристи, икономисти, спортисти, учители и предприемачи. Това каза вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на относно листите на ГЕРБ в Пазарджик.

„Ние правим периодичен преглед на нашата управленска, но и на нашата предизборна програма. Това показва, че ние сме обещавали реалистични неща. В отчетите личи, че някои приоритети са преизпълнени.“, заяви Захариева. Като положителен пример тя даде образованието.

„Няма как основни приоритети през следващите години да не бъдат здравеопазването и възстановяването на икономиката. Ние управляваме винаги през криза.“, каза вицепремиерът.

Екатерина Захариева регистрира листата на ГЕРБ в Пазарджик

По темата за дипломацията тя съобщи, че повечето от дейностите минават през онлайн платформи: „Слава Богу, европейските лидери успяха да се разберат за план за възстановяване. Със сигурност сме по-добре и светът започва да се възстановява.“.

Тази пандемия показа, че една страна не може да се справи сама, каза външният ни министър: „Вече се говори за българския модел – затягане, но и мерки за запазване на работни места.“

Екатерина Захариева връчи награди на най-добрите чуждестранни студенти у нас

Според Захариева кризата е създала възможност да се мисли за общи политики в сферата на здравеопазването на ниво ЕС: „Започнахме да говорим за здравеопазването, видяхме колко сме зависими от страни извън ЕС и какви негативни последици има това.“. Тя определи кризата като „голяма възможност“, защото много компании са решили да върнат предприятията си в Европа.

По отношение на българското председателство на ЕС вицепремиерът каза: „Беше едно добро председателство. Никой не е имал съмнение, че ще се справим прекрасно с организацията. Успяхме да постигнем съгласие в областта на законодателството на ЕС. Успяхме да върнем темата за европейската перспектива на нашите съседи. Имаме необходимост да живеем в проспериращ регион.“

България потърси обяснения от Атина за антигенните тестове на границата

По темата с Македония Захариева заяви: „Ние сме последователни в това, което искаме от Република Северна Македония, въпреки че те се изненадаха. Проблемът е в липсата на изпълнението на договора от 2017 година. Имаше раздвижване през първите шест месеца във всички сфери, но след това започна трайно неизпълнение.“.

Тя коментира и въпроса с репресиите над граждани от РСМ с българско самосъзнание: „Ние съветваме да подадат жалба в полицията. Недопустимо е в 21 век да има дискриминация. Ние виждаме нарушено право на самоопределение на хората, които се определят като българи.“. Захариева беше категорична, че не може да продължава горене на български знамена в Македония.

Захариева: Демокрацията не може да съществува без уважение към човешкото достойнство

Относно гласуването на българи в чужбина вицепремиерът каза, че е възможно да има ограничения в различните страни, защото съвпада с Великден в страните от Западна Европа. „Ние предвиждаме да открием повече секции в чужбина.“

Тя припомни, че трябва да има 60 заявления, за да се открие изборна секция в чужбина: „ЦИК продължава да събира заявления. Имаме съгласие от 76 държави до момента. Получихме разрешение за всичките 36 секции във Великобритания. Правим всичко възможно. Призовавам хората, които живеят там, да се включат в секционните избирателни комисии.“

Екатерина Захариева ще участва в заседание на Съвета "Външни работи" в Брюксел

Външният ни министър съобщи, че са отворени две нови посолства и две нови консулства: „За първи път имаме правителство с много ясна програма как да подкрепя българските общности в чужбина – в Македония, Сърбия и Молдова.“. Като приоритет тя изтъкна възможността за подаване на заявки за лични документи по електронен път за българите в чужбина.

Според нея активността на страната ни на външнополитическата сцена се е увеличила: „България е видима и може да отстоява интересите си.“ Тя коментира и решението на президента да се обърне към конституционния съд за въвеждането на фигурата на разследващ главния прокурор: „Не виждам сериозност на мотивите.“

Последвайте канала на

Novini.bg
1502 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Крум

2021.03.02 | 11:16

5
Вашият пример с образованието се вижда...Училищата ни създавам само идиоти и малоумници...
Васко Р. Младич

2021.03.02 | 10:53

4
Те и БСП се гласят да крадат пак, ама няма да им се получи ! ГЕРБ пак ще са номер едно ..... за пореден път
tim

2021.03.02 | 10:17

3
grozna grobarska mastio ne laji horata sas niakakva diskriminacia tova tce vie prestapnicite ot grob ste dali na 100000 makedonci balgarski pasporti ne gi pravi balgari te sa vzeli tezi pasporti bokluk da patuvat po evropa no nikoi ot tiah bokluk ne se custva balgarin.
къде

2021.03.02 | 10:01

2
къде е тиквата дето парадираше и се хвалеше по време на европредседателството, че ще вкарва западните балкани в нато и ес???? нещо се ската от тази тема и обикаля пътищата.

2021.03.02 | 09:10

1
ГЕРБЕРАСТИ никнат от всякъде,телевизии,радиа,форуми,ГЕРБЕРАСТ до ГЕРБЕРАСТА мила моя майно льо.

Добави коментар

Водещи новини