Парламентът прие окончателно промени в Закона за здравното осигуряване

  • 25 февруари 2021 11:47

  • 879
  • 1
Парламентът прие окончателно промени в Закона за здравното осигуряване
© Булфото

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова /ГЕРБ/, предаде БТА.

Според тях при осъществяване на контрола на бюджета на НЗОК Сметната палата /СП/ в доклада си по закона за СП изразява становище и за начина на прилагане на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на касата и на методиките за прилагането им.

Одитният орган изпраща за сведение доклада на министъра на здравеопазването. Въз основа на документа той може да предложи на надзорния съвет на НЗОК изменение и/или допълнение на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета й и на методиките за прилагането им.

Парламентът обсъжда доклада за дейността на КПКОНПИ за 2020 г.

По изключение през 2021 г. , при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или при извънредна епидемична обстановка, механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на касата, не се прилага за лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, включени в Позитивния лекарствен, гласува парламентът. Това са медикаменти, заплащани напълно или частично за домашно лечение на територията на страната както и в болничната медицинска помощ извън стойността на оказваните медицински услуги.

Разходите на НЗОК в тези случаи, когато са над определените целеви средства в бюджета й за 2021 г. и при отчитане и на дела на резерва, по решение на надзорния съвет не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба, за които механизмът се прилага. Тази разпоредба е в сила до отмяната на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка.

Последвайте канала на

Novini.bg
879 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Catherinea16

2021.04.10 | 03:57

1
­­­В­­и­ж­­т­­­е­ ­­­м­о­я­т­а­­­ ­т­и­­­й­­­н­­­ ­­­п­­у­­­т­­­к­а­ ­­-­ ­W­­W­­W­­.­­B­­G­­1­7­­.­­­C­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини