Народното събрание прие доклада за дейността на КПКОНПИ за 2020 г.

  • 25 февруари 2021 10:35

  • 242
  • 1
Народното събрание прие доклада за дейността на КПКОНПИ за 2020 г.
© Булфото (архив)

Народното събрание прие доклада за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ за 2020 г.

КПКОНПИ отчита, че общо през отчетния период са приети 235 решения за образуване на производства. Сумите на бъдещите искове по тези производства възлизат на около 467 млн. лв. Обезпеченото имущество е приблизително на стойност 219 млн. лв., се посочва в доклада на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Като устойчива от КПКОНПИ посочват тенденцията за предявяване на искове. През 2020 год. те са толкова, колкото и през предходната - 255, като стойността на претендираното имущество е в размер на приблизително 822 млн. лв. Предявените искове, които са пред трите инстанции на съдилищата в Република България, са 690, като претенцията, която е отправила Комисията в полза на държавата, е в размер на 3 507 141 000 лв.

През отчетния период са влезли в сила общо 47 решения на българските съдилища. По тях са уважени изцяло 21 иска, частично уважени са 17, изцяло отхвърлени са 9 иска и съответно частично отхвърлени са 17. Общата сума, която е присъдена в полза на държавата по исковете, предявени от Комисията са 12 172 552 лв., а отхвърлените искове са на стойност 7 426 906 лв., се посочва в доклада на парламентарната комисия.

В хода на дискусията Милко Недялков от ПГ "БСП за България" каза, че докладът съдържа в себе си данни, които могат да послужат за по-нататъшен анализ. Борбата с корупцията стана една много прилична на борбата с епидемията. Основният извод е, че ние трябва да свикнем да живеем както с вируса, така и с корупцията, посочи депутатът.

Парламентът обсъжда доклада за дейността на КПКОНПИ за 2020 г.

По отношение на превенцията Недялков отбеляза, че в доклада липсва анализ на корупционния риск, в кои сфери е той. Недялков коментира още, че нараства броят на неподадените декларации. По думите му, като че изглежда, че хората, които са задължени да подават декларации - политическият елит на България, като че ли счита, че поддаването на декларации не е нещо съществено. Той приветства нарастването на глобите и изтъкна, че противодействието на корупцията е друга съществена част от дейността на КПКОНПИ, която за посочения период отчита намаляване на прокурорските преписки.

Липсва анализ на типа корупционни практики, които открива комисията в областта на противодействието на корупцията, каза Недялков. По думите му липсва акцентът за противодействието на корупцията в областта на обществените поръчки.

Последвайте канала на

Novini.bg
242 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Erina16

2021.04.10 | 03:57

1
­­­В­и­­­ж­­­т­­е­­ ­­­м­­­о­я­­т­­­а­­ ­т­­­и­й­н­­­ ­­­п­­­у­т­­­к­­­а­ ­­-­­ ­W­­W­­W­.­­­B­­G­­1­7­­.­C­L­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини