Правителството прие Решение за изменение на Закона за генетично модифицираните организми

  • 24 февруари 2021 16:35

  • 629
  • 1
Правителството прие Решение за изменение на Закона за генетично модифицираните организми
© Getty images

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми. С предлаганите промени Законът ще бъде приведен в пълно съответствие с правото на Европейския съюз в тази област. Това съобщават от правителствената пресслужба.

С Проекта се транспонират изискванията на европейското законодателство по отношение на оценката на риска за околната среда от ГМО, в частта касаеща принципи за извършване на оценка за риска за околната среда и човешкото здраве. Те се прилагат по отношение на заявленията за освобождаване в околната среда и пускане на пазара. Промените ще осигурят по-добра защита за човешкото здраве и околната среда от потенциалното вредно въздействие на ГМО.

С друго правителствено постановление се приемат промени в Наредбата за освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда и пускането им на пазара. С приемането на измененията Наредбата се привежда в пълно съответствие с правото на Европейския съюз в тази област.

България и УНИЦЕФ продължават сътрудничеството си за гарантиране на правата на всички деца

С Постановлението се транспонират изискванията на европейското законодателствопо отношение на оценката на риска за околната среда от ГМО, в частта касаеща данните, които трябва да се съдържат в заявления за освобождаване в околната среда и пускане на пазара. С изменението се осигуряван прилагането на европейския Регламент за създаване на система за разработване и определяне на единните идентификатори за ГМО, както и за установяване на формат за представяне на резултатите от съзнателното освобождаване на ГМ висши растения в околната среда за цели, различни от пускане на пазара.

Последвайте канала на

Novini.bg
629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jennifera22

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­­­ ­м­­о­­­я­т­­­а­­ ­т­и­­й­­­н­­ ­­­п­­­у­­­т­­­к­­­а­ ­­­-­ ­W­­­W­­­W­­­.­B­G­1­7­­.­C­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини