Захариева с подробности за гласуването в чужбина и обещаните на Скопие ваксини

  • 17 февруари 2021 18:08

  • 1734
  • 7
Захариева с подробности за гласуването в чужбина и обещаните на Скопие ваксини
© БТВ

Българите в чужбина ще могат да подават заявления за смяна на документи по електронен път. Това е изключително важно предвид големите разстояния и пандемията. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

За хората са видими административните реформи, които направихме. Заварихме такова положение, че никъде не можеше да се плаща по електронен път, плащаше се с таксова марка. Вече имаме ПОС терминали, започнахме да мислим как да електронизираме услугите и в чужбина. Изменихме закона заедно с МВР и тествахме системата преди да я пуснем официално днес на обяд. Засега системата работи добре, има вече хора, подали заявления за документи за самоличност, оставили сме и телефон за връзка при проблеми, заяви Захариева.

Тя уточни, че заявлението се подава по електронен път, но новият документ трябва да се получи лично, за бъде върнат старият. Ако пък заявлението бъде подадено лично и бъде върнат стария документ, готовият документ може да бъде получен по пощата.

Българите в чужбина ще гласуват като в България – в условията на епидемия. Във Великобритания например мерките са силно рестриктивни, сега има изискване за два PCR теста при влизане в страната, които се заплащат предварително. Получихме разрешение за максималния брой секции във Великобритания – 35, като условието е да се спазват въведените в страната мерки. Това важни за всички страни, от които сме получили разрешение. Поискали сме повече секции в Германия – 40 секции в 35 града, но все още не сме получили окончателно разрешение. Получаването на разрешителните се движи добре. От Франция все още нямаме разрешение, нямаме и от Гърция, но не мисля, че там ще имаме проблем. За САЩ имаме разрешение за 35 секции. Няма как в САЩ да бъдат толкова много секциите, както са в България, но най-много секции в САЩ са разкрити през управлението  на ГЕРБ, коментира външният министър.

Малта даде съгласие за провеждане на изборите на нейна територия

Правим всичко възможно, но е много важно българските общности в чужбина да бъдат активни и да се съгласят да бъдат членове на секционните избирателни комисии, защото командироването на хора от България е доста сложно в условията на пандемия, отбеляза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Аз лично съм привърженик на електронното дистанционно гласуване, но при условие, че бъде гарантирана сигурността на вота. Има доста опасения за хакерски атаки, за свободата на вота – някой да не ви накара насила да гласувате. Когато има достатъчно сигурна система, със сигурност това е част от бъдещето, посочи вицепремиерът.

По думите ѝ в момента Шенген не е тема в Европейския съюз. Тя обаче увери, че влизането на България в Шенгенското пространство остава приоритет.

Иска ми се да се върнем в границите на нормалността в отношенията ни със Северна Македония и правим всичко възможно за това. Ще дарим ваксини на Северна Македония в най-скоро време, чакат се доставки от трите одобрени от Европейския съюз производители. Не сме се отметнали. България ще предостави ваксини, когато има достатъчно количество и за българските граждани, подчерта министърът на външните работи.

"Слободен печат": Къде са ваксините, които обеща Бойко за братята македонци?

Смятам, че ако намалим емоцията, престанем да подаваме противоречиви сигнали през медиите, има начин да намерим съгласие. Обречени сме, длъжни сме да го направим, каза още Захариева.

Последвайте канала на

Novini.bg
1734 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Anaa17

2021.04.10 | 03:58

7
­В­и­­­ж­­­т­­е­­ ­м­о­­­я­­т­­­а­­­ ­­­т­и­й­­­н­­ ­­п­у­­т­к­а­­ ­­-­­ ­­W­­W­W­­.­­­B­G­­1­­7­­.­­­C­L­­U­­B­­­
Това правителство

2021.02.18 | 10:38

6
И орташките им чифутски сънародници,от затвора не трябва да излизат.Псеввдо Българите а приори,да им се даде възможност да свършат като Чаушеску.
простата пазарджишка пу тка

2021.02.17 | 19:39

4
що не ходи обратно на лъвов мост, откъдето роската я прибра ено време?

2021.02.17 | 20:18

5
Дай властта на п.у.т.к.а.т.а и и гледай сейра за да я разбереш какво представлява, аЗ като мъж, сам се нагледал на много п.у.т.к.и

2021.02.17 | 18:07

1
На това същество най смислените изречения са,ъъъъъъъ,ммммммммм,уууууууууууууууу,оооооооо,другото е някво неразбираемо и безсмислено бръщолевене.
долния тикволиз

2021.02.17 | 19:23

3
НЯКВО то си образование си го ползвам за мене си,що не се притесниш че те управляват хора с никакво образование,ТИКВА не-можеща да чете и пише.

2021.02.17 | 19:05

2
Точно пък ти да и правиш забележка, дето не можеш да пишеш грамотно............ звучи някак меко казано просташки! Правилното изписване на думата е БЕЗМИСЛЕНО - но за трола надали има значение НЯКВО си образование!

Добави коментар

Водещи новини