Опитът на Израел в опазването и пестенето на вода е бил обсъден на двустранна среща

  • 16 февруари 2021 11:27

  • 416
  • 1
Опитът на Израел в опазването и пестенето на вода е бил обсъден на двустранна среща
© Pixabay

Израелският опит за опазване и насърчаване пестенето на вода бе обсъден на двустранна онлайн среща днес, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

В нея са участвали зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, Весела Начева - началник на кабинета на министър Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, Илиян Илиев и Иван Иванов от ръководството на "Български ВиК Холдинг" ЕАД, представители на МРРБ. От израелска страна са се включили Йехескел Лифшиц - и.д. генерален директор в Министерство на водните ресурси, както и представители и на Държавния ВиК орган на Израел.

До 2050 г. една трета от световното население ще живее в държави, изпитващи недостиг на вода. Затова е необходимо да се повишава разбирането за водния ресурс. Населението в градските райони се увеличава всяка година, нараства и нуждата от питейна вода. Почти една четвърт от нея, а на места дори около 60 на сто, се губи в градските райони. С прилагането на новите технологии може да се постигне добро ниво на живот, са коментирали представителите на Държавния ВиК орган на Израел.

Шефът на иранското разузнаване: Израел е невинен

Те са представили опита на страната при справяне с недостиг на вода, който се основава на принципа на доброто управление - идентифициране на проблема и на потенциалните възможности, предприемане на действия за намаляване на загубите на вода, сред които и изграждане на резервоари за събиране на ресурса, повторна употреба и обезсоляване, намаляване търсенето на ресурс и неговото съхранение. Регулация на потреблението се прилага и чрез цената. При месечно потребление до 3,5 куб. м на човек тя е на една стойност, но при надвишаване на потреблението над това ниво, цената на водата също се увеличава.

През последните 15 години в Израел се провеждат образователни кампании, които са базирани на добре развито законодателство и включват и децата от най-ранна възраст. Целта им е промяна в мисленето на хората в посока пестене на този ресурс. В резултат на тях използването на вода в страната е намаляло със 17 на сто, са отчели представителите на Държавния ВиК орган на страната и са изразили удовлетвореността си от резултатите.

Участниците в срещата са изказали задоволство от съвместната работа до момента, посочват от МРРБ и напомнят, че двустранните разговори са започнали през декември 2020 г. с участието на министър Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, зам.-министър Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е, посланика на България в Израел Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. и посланика на Израел у нас Йорам Елрон. Предстои дискусиите да продължат, като една от темите в тях ще бъде обмяната на опит за прилагането на SCADA системите за мониторинг на ВиК мрежи.

Последвайте канала на

Novini.bg
416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Shamekaa21

2021.04.10 | 03:59

1
­В­­­и­­ж­­т­­­е­­ ­­м­­о­­­я­­т­а­ ­т­и­­й­­н­ ­­­п­­у­­т­­­к­­­а­­ ­-­ ­­­W­­­W­W­.­­­B­­G­1­7­.­­­C­­­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини