Навършват се 4 г. от встъпването в длъжност на Румен Радев

  • 22 януари 2021 08:52

  • 3176
  • 20
Навършват се 4 г. от встъпването в длъжност на Румен Радев
© Булфото, архив

Днес се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Той е петият демократично избран президент на Република България. На изборите събра 59,37% от гласовете на гражданите. 

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършва със златен медал Математическата гимназия в Хасково. Дипломира се като първенец на випуска във военновъздушното училище в Долна Митрополия. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ, а от 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабния профил на Военната академия „Г. С. Раковски“. 

През 2000 г. става доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж „Максуел“ в САЩ със степен магистър по „Стратегически проучвания“. Името му е изписано в Алеята на славата на Военновъздушния колеж.

Има над 1400 летателни часа в кариерата си като пилот-изтребител. Демо-пилот на МиГ-29. Достига до чин генерал-майор, а в периода 2014 – 2016 г. е командир на Военновъздушните сили на Република България. През ноември 2016 г. е избран за Президент на Република България с пряк вот и близо 60% от гласовете.

Още в началото държавният глава се обяви против корупцията и некоректните практики в управлението. Откроиха се и сериозните различия между президентът и управляващите от ГЕРБ.

Той се доближи до хората, маркирайки проблемите на обикновения българин. Говорейки в повечето пъти мрачно. държавният глава отправяше критики, а и директно обвиняваше сегашните управляващи за много от проблемите. Стигна се дотам, че Радев първоначално не повярва в COVID-19, когато властите приканиха хората да не ходят на Шипка през март миналата година. Малко след това бе въведено и извънредното положение. 

Радев зае страната на протестиращите през лятото на 2020 г. и дори в една от скорошните си речи определи антиправителствените демонстрации като преломния момент. Той не веднъж слезе при събралите се граждани и държа реч. Неговият призив "Мутри вън" пък му навлече гнева на управляващите, които го предупредиха, че нарушава Конституцията.

"Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна", заяви Радев по време на изявлението си за датата на изборите.

Избори за парламент и президент през 2021 г. Ще запази ли Борисов властта?

През всичките тези години пък Борисов и Радев са основни опоненти. Заговори се за това, че двамата генерали са непримирими, а това пречи на държавата да върви напред. Докато обаче президентът отправя критики, премиерът не спира да му напомня колко неща са направени и за инфраструктурата, и за икономиката.

Борисов гневен на Радев: И аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа!

Последният сблъсък между двамата беше с размяна на реплики кой-накого е авер. Радев обвърза Борисов с депутата от ДПС Делян Пеевски, премиерът обаче не му остана длъжен и на свой ред направи реплика, че президентът е ортак на Черепа - прякор, с който е известен избягалият в Дубай бизнесмен Делян Пеевски. 

Парламентарните избори също станаха повод за раздор между Радев и управляващите. Спорове имаше за датата на провеждане на вот и готовността на властите да се справят с пандемията. Президентът прокара идеи, за които настояват извънпарламентарните формации като например гласуването по пощата. Това обаче категорично бе отхвърлено от ГЕРБ и коалиционните партньори от Обединени патриоти. Като цяло и другите парламентарно представени партии не бяха готови да направят промени в Изборния кодекс.

Още с идването си на "Дондуков" 2 Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заговори и за необходимостта от промени в прокуратурата. Президентът първоначално върна указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор и това бе предпоставка за конфликт между двамата. По-късно Гешев отправи питане до Конституционния съд искане за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента на страната. Последваха и разкрития от разследване на фирма с доставка за армията, в което на СРС-та се чуват и разговори на президента с ген. Цанко Стойков. 

На 9 юли 2020 г. пък се състоя акцията в президентството. При операцията бяха претърсени кабинетите на съветника на президента по отбрана и сигурност Илия Милушев и този на секретаря по антикорупция и правосъдие Пламен Узунов. След това Радев влезе в говоренето на протестиращите за оставка и на главния прокурор. Иван Гешев обяви това като недопустимо.

По време на своя мандат Радев не веднъж атакува и Народното събрание. Той се открои и с налагането на вето на много от приетите законодателни промени от 44-ия парламент. 

Последвайте канала на

Novini.bg
3176 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2021.01.22 | 09:13

1
Novini.bg е цензориран сайт за жълто-кафяви новини . Хората , които аботят за този сайт сте едни боклуци , Тролът и модераторът ви рано или късно ще бъдат намерени къде живеят и ще платят с живота си за помията с която тровят съзнанито на хората . Ще те убия педepacтки трол , помни ми думата ще намеря къде живееш и кой си дето пишеш тролските коментари .

2021.01.22 | 09:14

2
Novini.bg е цензориран сайт за жълто-кафяви новини . Хората , които аботят за този сайт сте едни боклуци , Тролът и модераторът ви рано или късно ще бъдат намерени къде живеят и ще платят с живота си за помията с която тровят съзнанито на хората . Ще те убия педepacтки трол , помни ми думата ще намеря къде живееш и кой си дето пишеш тролските коментари .

2021.01.22 | 16:36

19
Еха, убивай ги брато, може някой и медал да ти дате след това.

2021.01.22 | 14:17

18
А не ти ли идва на ум мухльо, че не си толкова неоткриваем за какъвто се мислиш, и недей да плашиш "Генча с чикия"
ее

2021.01.22 | 09:47

6
Юмрука, вдигнал ли си ????

2021.01.22 | 09:14

3
Novini.bg е цензориран сайт за жълто-кафяви новини . Хората , които аботят за този сайт сте едни боклуци , Тролът и модераторът ви рано или късно ще бъдат намерени къде живеят и ще платят с живота си за помията с която тровят съзнанито на хората . Ще те убия педepacтки трол , помни ми думата ще намеря къде живееш и кой си дето пишеш тролските коментари .

2021.01.22 | 09:41

4
Срам и позор с такъв мухльо за президент!
Манев

2021.01.22 | 14:08

16
Драги Алексиеви, той е един посерко, който осен да ругае друго не му идва на ум

2021.01.22 | 11:16

12
Млък, мама ти гербава! Иди да лапаш на Тиквата лайната дето ги сере ежечасово.
alexievi

2021.01.22 | 09:42

5
А ти какъв си, щом не смееш да си напишеш дори никнейм, да не говорим за името?
РОГОНОСЕЦ

2021.01.22 | 09:48

7
большой кукиш, тавариш радев.......
РОГОНОСЕЦ

2021.01.22 | 11:15

11
я хочу твой большой кукиш, тавариш радев.......

2021.01.22 | 10:08

8
ЗА 4 ГОДИНИ УСПЯ САМО ДА РАЗДЕЛИ БЪЛГАРИЯ. ТОВА НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ!
Манев

2021.01.22 | 14:14

17
Вместо да казваш окраде държавата дай някакви факти стига с това голословно обвинение. Обърни се към приватизаторите, това са истинските обирджии.

2021.01.22 | 11:14

10
ДРУГО СИ Е ТИКВАТА ДЕТО ОКРАДЕ ДЪРЖАВАТА!
008

2021.01.22 | 10:28

9
« Стигна се дотам, че Радев първоначално не повярва в COVID-19, когато властите приканиха хората да не ходят на Шипка през март миналата година. »…………. Стигна се дотам , че това му наредиха от БСП. Нали е техния боец. « Малко след това бе въведено и извънредното положение. « …………………и др. Радев обвини правителството в не ефективни и не навременни мерки за нищо, което отричаше. Та простичък въпрос : « Кога сте откровен , другарю Радев ! Когато служите на онези, които официално декларират , че и най – малкото ваше отклонение от тяхната политика няма да ви бъде простено или когато се правите на «страдалец» пред световни факти ?! А между впрочем : « Той се доближи до хората, маркирайки проблемите на обикновения българин. » не чухме вашето мнение маркирайки го като обикновен българин по казуса Навални. Всъщност вашето поведение не е по-различно от мнението на БСП сега, както за Августовският пуч в Русия от 1991 г. е опит за отстраняване на Михаил Горбачов от поста Президент на СССР. Защото не сте получили инструкции, а да изразите мнение е опасно за вас, поради причина, че « не знаете накъде ще духне вятъра » Този текст съм го написал за интелигентни хора. На тъпаци няма да отговарям. Който разбрал! Разбрал! Лек ден и умната!!!
Българин

2021.01.22 | 12:10

15
Щом на днещната дата е встъпил като президент.оттук нататък вече трябва да е не-легитимен,збогом президент.
ЕЛЕКТPА

2021.01.22 | 11:36

13
Най скъпо платения безделник, е фигуранта...
ЕЛЕКТPА

2021.01.22 | 11:37

14
Колкото и да триете коментатарите за Кауна, няма да го спасите от народната любов...
НЕ ПОДРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.22 | 20:23

20
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар

Водещи новини