Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните

  • 20 януари 2021 10:03

  • 433
  • 2
Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните
©

Възможен и реалистичен ли е амбициозният план до лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от възрастните хора в Европейския съюз, а до март ваксинационното покритие да стигне 80 на сто от тях и същия процент от здравните работници?

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

„Две са условията, за да се случи това. Първо, фармацевтичните компании трябва да изпълнят своите договори. Второто условие е страните членки да имат капацитета да ваксинират все повече и по-бързо, доброволно, тези хора, които искат да бъдат ваксинирани“, коментира пред БНР евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега., заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено „Пфайзер“/“Байонтех“, които са уведомили за проблем с доставките за няколко седмици. Очаква се да заработи производствена линия на компанията в Германия, до Марбург, поясни Ковачев в предаването „Преди всички“. „Обещават, че ще бъде наваксано забавянето много скоро.“

Европейската комисия настоява поне 1% от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса, посочи още Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега..

„До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната теза, хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса“, допълни евродепутатът, позовавайки се на срещи с представители на фармацевтичните компании производители на ваксини.

Запитан няма ли сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 да бъде форма на дискриминация спрямо нежелаещите да се ваксинират, Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. подчерта: „Категорично не. Няма да има никакви ограничения. В момента няма забрана за пътуване.“

Ковачев отбеляза, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за COVID-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, изтъкна Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
433 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.20 | 10:50

1
ne laji horata grobarski bokluk tocno tozi sertifikat shte diskriminira horata a ako iskate da ne e taka ne go izdavaite naka vseki vaksiniran da se vkara vav sistemata I pri nujda da se proveriava no ne da raznasia niakakvi dokumjenti za tova.

2021.01.20 | 11:44

2
А тестовете за ковуд19 не са ли дискриминация на граничните пунктове?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини