Видеонаблюдение за изборите? Шефът на ЦИК открехна дали е възможно

Централната избирателна комисия ще организира изборите. Очакваше се президентът да определи датата и тази дата е определящият краен срок за организиране на цялостната дейност. Да, мога да заявя, че ще се справим с организацията. Това сподели председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев в предаването "Лице в лице" по bTV, след като стана ясно, че президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април.

,,Трябва да кажем, че една голяма част от препоръките на президента, или поне основните от тях, бяха насочени към законодателя, като например сертифицирането на машините, което не е работа на ЦИК. Гласуването по пощата и използването на други алтернативни начини за гласуване също трябва да се уреди с промени в Изборния кодекс. Но смятам, че това са все въпроси, които трябва да бъдат обект преди всичко на обществено обсъждане'', разясни Андреев.

Избирателните списъци се изготвят от общинската администрация, тъй като те поддържат регистрите на населението, които пък са на базата на данни от ГРАО. Ние няма как да повлияем на този процес. Искането на актуализация избирателните списъци е извън компетентността на ЦИК, защото това би означавало да посочим в коя част избирателните списъци не са актуални, допълни още той.

Румен Радев насрочи изборите

На въпрос за евентуалното въвеждане на видеонаблюдение председателят на ЦИК посочи, че това е въпрос, който може да бъде обсъден в Комисията.

Все пак видеонаблюдението не трябва да засяга тайната на вота, не пропусна да напомни Андреев.

,,Броенето става на разписките от машинното гласуване, които служат за окончателните резултати от гласуването. Броят се разписките и въз основа на тях се определят резултатите в хартиения протокол'', обясни той.

ГЕРБ с остра атака към Радев: Да спре да саботира и да руши доверието в изборите

,,Ще се събразим с протокола, който ще бъде изготвен от здравните органи. Определената дата вече позволява на здравните власти да могат да подготвят протокол с мерките, които следва да бъдат изпълнени'', отговори Андреев на въпрос как ще се гласува, за да бъде обезпечено здравето на хората в условията на пандемия.

Организацията ще върви по начин, който не засяга по никакви начини приемащата държава, защото за да могат да бъдат разкрити секциите, трябва да имаме съгласието на приемащата държава. Външното министерство ще трябва да поиска съгласието за разкриването на секции и с оглед на епидемичната обстановка в съответната държава. Предстои в следващите дни да имаме среща с МВнР, за да уточним цялостния процес и да имаме информация още в начален етап, коментира той относно гласуването на българите в чужбина.

Александър Андреев отбеляза в края на интервюто, че на този етап е невъзможно електронното гласуване, тъй като няма изградена система.

Коментари

 1. 2021.01.14 | 18:43
  Не може видеонаблюдение - ще се разпадне пространствения континуум
  1. 2021.01.15 | 09:41
   Таман тарторите ще могат да броят платените мангали гласуват ли :)
 2. 2021.01.14 | 20:33
  като се въведат и машини и писма наведнъж играта тука има тука нема ще избие на самоизбиване НАродното недоволство ще избие като на 9 9 44 партизаните отново ще станат повече от врабчетата
 3. 2021.01.14 | 18:25
  Едно не стана ясно, каква компетенция имат ЦИК и по точно председателят им, щом даже и предложения не могат да правят до институциите за да минат изборите по перфектен начин. Но пък за сметка на това за привилегиите,които си осигурили знае как да отговори
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет