Румен Радев насрочи изборите

  • 14 януари 2021 17:00

  • 14411
  • 245
© Булфото

Събитията от миналата година показаха, че българите желаят промяна. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно, адекватно, действено правителство. В същото време, дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовка специално към такива избори изискват време и пълна мобилизация. Затова днес подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април – една седмица преди първата възможна дата за избори. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в обръщение към народа, предаде репортер на Novini.bg.

Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена. Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приеме необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и не по-маловажно - да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен, заяви Радев.

Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията още не са отминали, къщи, стопанства и пътища все още са под вода, а хиляди хора посрещнаха тревожни тъмни и студени нощи в страх от стихията и очакват подкрепа. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура. Изборите добиват съдбовно значение. За първи път ще провеждаме парламентарни избори в условията на пандемия и масиран машинен вот. От отговорността на институциите зависи съхраняване здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес, посочи държавният глава.

Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условията на пандемия, никоя от отговорните институциии не предприе адекватни законови и и организационни мерки за подготовка на избори в тези условия, за гарантиране на прозрачност и за повишаване на избирателната активност. Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ми за консултации. Откритите дискусии показаха, че въпросите са повече от отговорите и фокусираха обжщественото внимание върху необходимостта от адекватни мерки за предоляване на днешните и системните проблеми в българските избори. Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва възможно най-рано да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за членове на избирателни комисии и за изборната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока, отбеляза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Радев с извънредно изявление днес

Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на хората под карантина. Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да упражнят конституционното си право на глас, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Също така справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот, заяви президентът.

Доводите срещу промени в Изборния кодекс преди изборите неведнъж са били пренебрегвани. Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемията се взеха много дълго отлагани решения и бяха превеждани веднага в изпълнение. Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди избориня ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти, обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и за осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на "Информационно обслужване", каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Припомняме, че още преди Нова година държавният глава избърза да обяви пред медиите, че не се обмисля отлагане на вота и посочи 28 март като евентуална дата за провеждането му. В началото на януари обаче сякаш нагласите се промениха, след като на "Дондуков" 2 започнаха консултации за готовността на държавата да има избори по време на пандемия.

Последвайте канала на

Novini.bg
14411 245

Свързани новини

Коментари 245

Добави коментар
Diavolo

2021.01.15 | 05:13

242
Безмозъчни тролове на тиквата, по колко стотинки на коментар ви плащат?
Иво

2021.01.15 | 10:01

245
Явно само ти имаш мозък!?! ОЛИГОФРЕН!!!!!
Добре ,че си признаваш

2021.01.15 | 06:28

244
червен талибанин ,че стотинки ти плащат!
Бай Тошо

2021.01.15 | 05:22

243
На първи април най-хубаво да съм и без това е пълен майтап.
Българин

2021.01.15 | 02:29

241
радефф ветото стана радефф декламатора! Баси и олигофрена. Сметката на болшевиките е не само проста, ами и мноооого плоска! Разчитат младите и трудови БЪлгари да избягат по почивки и да не гласуват! кво стана "с младите и кадърни протестиращи болшевики" бе, бесепарски плъхове?! Дните на радю-кауна са преброени така и така! Ако Народът не го натири, крушовишката интригантка ще го върне на село! Иначе Българинът не е толкова прост колкото бесепарските русофилистици смята. Българинърт ще гласува в неделя отновоза МОДЕРНА и ПРОСПЕРИРАЩА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ГЕРБ и ББ и ще отпраши със западния си автомобил към Туция и Гърция. В 5-звездния хотел, излегнал се в шезлонга ще гледа с кеф как гнусните лайномети от спосрано 20 ще се гърчат пак от злоба и яд!
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.01.15 | 02:17

240
bg-biblioteka.blogspot.com
ЕЛЕКТPА

2021.01.15 | 01:02

239
Ха ха, Импексовата БСПдирастия натисна копчето на Кауна безделник, да каже дата която им е удобна....
Lissa

2021.01.15 | 00:58

238
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

2021.01.15 | 00:21

237
Чукундур,
Баа

2021.01.14 | 22:46

208
Нищоправеца свърши нещо! Браво, изкара си заплатата :)

2021.01.15 | 00:16

236
Мдаа

2021.01.14 | 22:48

211
За подарък ще му пратя пижамка на райенца :)
Дата 04 04 = Борисов 04!!!!!

2021.01.14 | 22:49

212
Дата 04 04 = Борисов 04!!!!!

2021.01.15 | 00:15

235
anna bird

2021.01.14 | 22:50

214
“принципният и доблестен” пишман президент е бъркал в държавни офиси под полата на негова служителка и подчинена.Същата той назначава на втори договор за оказаните сексуални услуги.Кукловодите му ги принудиха да се бракуват ,за да му наложат измамната визия за изборите,че е честен човек,глава на семейство и натовски генерал.Иво Христов е известен като човек с много зависимости,руски агент и антиевропеец.Той е в основата на десетки политически гафове на Радев ,който освен от руски самолети с изтекъл срок на годност от друго едва ли разбира.Не е виновен човечецът,жертва е на комунистическата казарма и БКП.Президентството, в този му вид представлява опасност за националната сигурност!

2021.01.15 | 00:15

234
Срам, срам, срам!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини