Кметът на Кърджали: Нямаме опит в организирането на избори по време на пандемия, централната власт трябва да помогне

  • 07 януари 2021 14:45

  • 699
  • 6
©

Наистина бяхме и сме на първа линия в борбата с коронавируса. За мен лично общините се справиха може би най-добре от всички институции в борбата с пандемията. За съжаление изгубихме наши колеги, което показва, че по време на цялата пандемия бяхме на първа линия и давахме всичко от себе си.

Това заяви кметът на Кърджали Хасан Азис по време на разговорите в президентството между Румен Радев и представителите на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по темата за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори.

Радев: Само с легитимен парламент може да започне демонтажът на порочния управленски модел

"Трябва да призанем, че ние нямаме опит в организирането на избори по време на пандемия. Аз приемам тази среща като опит за координация за провеждането на едни честни и нормални избори. Ние ще бъдем отговорни пред хората. Тази среща за мен е от изключителна важност, защото ще можем да кажем нашите опасения и да конкретизираме мерки, които да доведат до минимален риск за здравето на нашите съграждани по време на гласуването", каза още той.

Общините у нас изразиха готовност изборите да се проведат на 28 март

"Отговорните институции за провеждането на изборите не са само общините. На нас са ни необходими процедура и здравен протокол, издаден от МЗ и ЦИК, за минималните санитарни и хигиенни изисквания към изборното помещение. През това помещение ще преминават стотици и хиляди граждани. Трябва да има и здравен протокол, отново издаден от МЗ и ЦИК, за минималните изсиквания при предаването и броенето на изборните материали. Да, ще има риск за здравето на избирателите, но според мен най-големият риск ще е за членовете на СИК. Аз мисля, че ще имаме пробелм с набирането на членове на СИК. Едва ли някой човек ще има желание да седи цял ден в една стая. Цялата тази организация не трябва да бъде оставена само на местните власти", категоричен бе кметът на Кърджали.

Кметът на Димитровград към Радев: Обявете датата на изборите възможно най-рано

"За да се проведат нормални избори, обществото се нуждае от няколко неща - първото е изискванията към изборното помещение. Второто е ред за стоене на членовете на СИК в изборното помещение. Третото е осигуряване на необходимите качествени и отговарящи на всички стандарти лични предпазни средства за членовете на СИК. Всичко това е ангажимент на централната изпълнителна власт и не трябва да се прехвърля на местната власт", обобщи Хасан Азис.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
699 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Чичо Ади

2021.01.07 | 16:45

6
Егати Кмета, ЦЪРВУЛ.

2021.01.07 | 15:53

5
Толкова години е кмет и само реве за какво си там научи се прочети направи

2021.01.07 | 15:22

4
А ценгралната власт да би да има!? Като се замисля имате и доста опит в фалшифицирането на протоколи. Не е нужно да се ходи да се гласува, секционната комисия решава как гласуват хората, те за това са комисия за да решават как да разпределят гласовете.
това е новата схема,

2021.01.07 | 15:22

3
по която депесарите ще продават гласове на мутрите. "нека държавата" - демек мутрафонът от банкя - "да доде да брои".

2021.01.07 | 15:21

2
разциври се като малка kypвa некомпетентния кмьет. че какъв кмет си ти бе пyтьo?!

2021.01.07 | 15:05

1
След като нямате ОПИТ, ами ПРОУЧЕТЕ, ПРОЧЕТЕТЕ, НАУЧЕТЕ се, Румъния НЕ Е ДАЛЕЧЕ, примерно!!!

Добави коментар

Водещи новини