Борисов връчи наградата „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Вера Найденова

  • 18 декември 2020 10:35

  • 519
  • 14
Борисов връчи наградата „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Вера Найденова
© Министерски съвет

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г връчи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Вера Найденова, доктор на науките, критик и теоретик в областта на филмовото изкуство. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Отличието се връчва за изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

„Особено развълнувана съм, защото знам кои хора са получавали тази награда и за мен тя винаги е била недостижима. Приемам я като знак на уважение и признание на ролята на критиката в художествената култура“, заяви професор Найденова при получаването на наградата. Тя отбеляза, че е посветила живота си на критиката и любовта към българското кино, тъй като и до днес е твърдо убедена, че е необходимо духовно противоборство срещу безвкусицата.

МС предложи Вера Найденова за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

„Както и че хората винаги ще имат нужда да огледат своите вълнения и разсъждения в тези на професионалистите“, изтъкна проф. Найденова.

В рамките на церемонията премиерът Борисов акцентира, че почетната награда днес получава личност с огромен принос. „Критиката дава възможност на самите режисьори да мислят за следващите филми и върху това, което предлагат. Радвам се, че българското кино се развива в момента – страхотни и сериали, и филми, и артисти, и творци имаме. Така, че за нас действително днес е хубав празник“, подчерта министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. Тазгодишният й носител бе определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. Носители на приза са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров и др. Миналата година отличието получи българският режисьор и театрален педагог проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.



Наградената днес на церемония в Министерския съвет проф. Вера Найденова е родена в село Торос. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Доказаният ни критик и теоретик в областта на филмовото изкуство е личност със значителен и оригинален принос за духовното развитие на съвременната българска култура, един от най-компетентните специалисти на територията на оценъчно-оперативната и теоретико-естетическата мисъл.

Свидетелство за това са нейните книги като „Актьори на българското кино“ (в съавторство с Иван Дечев), „Човекът на екрана“, „Керваните на киното пътуват“, „Георги Георгиев-Гец“, „Кино - познато и непознато“ и др., както и десетките статии, рецензии, портрети, студии за българското и световно кино на страниците на специализирания и всекидневния печат у нас и в чужбина. Изключително стойностна е и дългогодишната й работа като преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Снимки: Министерски съвет

Последвайте канала на

Радина Лазарова
519 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Петър

2020.12.18 | 13:20

9
100 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
Яж ми уя, Пепи

2020.12.18 | 18:32

14
Яж ми уя, Пепи

2020.12.18 | 10:58

1
Може ли ,чОВЕК прочел недочел САМО ЕДНА КНИГА да НАГРАЖДАВА ПРОФЕСОР ?!

2020.12.18 | 13:45

13
Не разбрахме,кои са ДВЕТЕ ВИСШИ образования и по кое време ги е завършил ТОЙ?!
а

2020.12.18 | 13:17

6
до-2020.12.18 | 10:58 Товаса вашите опорки за една книга. Борисов е завършил с пълно 6 от горе до долу. След това две висши обрзовамия и преподавател. Така, че тази ви опорка, вече е изтъркана.
Антиопорна точка

2020.12.18 | 11:31

4
Мдааа, още един доскоро стойностен човек, но вече изгубил чест и достойнство...
XA XA XA

2020.12.18 | 11:23

2
Ами – ето !

2020.12.18 | 13:39

12
БОЛШЕВИШКИ ВКИСНАЛ КАУН БОЙКО НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ ПОЛУЧИ ЧЕРВЕН КАРТОН
Сава Радев

2020.12.18 | 13:22

11
Болшевишки вкиснали Кауни от цялата страна -- на изборите ГЕРБ ще ви го подаде сух, гответе се да го поемете както подобава на проКремълски рубладжийски минетчии-- тихо , кротко и с финес.
Иво

2020.12.18 | 13:21

10
Тролове на неБългарската Съветска Партия ще се скъсат да повтарят подадената опорна точка!Ясно е, че не сте българи,ясно е че сте крадци на каквото може да му дойде на ум на даден човек,ясно е че злобеете против Бойко и ГЕРБ щото ви туриха савака на общественото богатство и не можете, вие нещастните,неграмотни цървулани, да грабите и с г-зовете си,да си тъпчите гушите, банковите сметки и да се осигурявате с пет поколения напред,та да са същите лентяи,паразити и нищоправници като вас!!!Вие просто не сте човешки същества,а не мога да ви оприлича на никакво животно,щото ще обидя и Господ и природата!И най глъмия ,откачения но непредубеден зрител вижда и чува!Така,че който разбрал разбрал!!Хората които управляват света идват на крак в България да уважат ЧОВЕКА и ПОЛИТИКА Бойко Борисов,а родните говеда мучат ли,мучат и с-рът и мажат с всичка сила,ха дано да паднат златните м-ди на коча,та и те като лисицата да се облажат с тях!! Не другари,нищо няма да ви падне,нищо повече няма да крадете,рушите и мародерствате,щото народа се изучи и времената се смениха!!Бойко и ГЕРБ ви вдигнаха летвата за висок скок на 3 метра,така,че и с червено лилава стълбичка да си помагате пак няма да я скочите!! От сега нататък вой,мрак,миризма на сяра,скърцане със зъби и в казаня,дето вашите рогати роднини ви очакват наточили рогата и тризъбеца!! Дърва и вода в Адът бол,не както беше при вашия цоциализъм!! Приятно прекарване,негадяи и сволачи!!!
а

2020.12.18 | 13:19

8
ГЕРБ с близо 8% пред БСП, Слави Трифонов остава извън парламента
David Alfandari

2020.12.18 | 13:19

7
Сега е времето на Бойко Борисов. Този човек е нужен на историята и тя го създава. Не случайно точно Бойко Борисов, точно в този период от развитието на България е премиер.и дано обнови държавата, и дано българите се променят към по-добро. А Борисов да е жив и здрав и да му помага Бог да пребъде.
На тоя прасюгер сакото му тясно

2020.12.18 | 11:47

5
Или ще кажете, важното е чекмеджето да е широко.
WELCOME TO BOKOVINA

2020.12.18 | 11:26

3
ТУК ЩЕ ВИДИТЕ ГОВОРЯЩА ТИКВА , ПЕКИНСКА ПАТИЦА / БЕЗ ГАЩИ / , ДУЛОВСКА ПРИНЦЕСА , ЛЪЧО МОЗЪКА / БЕЗ МОЗЪК / , И ОЩЕ КУП ПРИРОДНИ АНОМАЛИЙ .........

Добави коментар

Водещи новини