МС предложи Вера Найденова за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

  • 16 декември 2020 14:31

  • 304
  • 0
МС предложи Вера Найденова за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“
© Булфото

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Проф. д.н. Вера Найденова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за особено значимите й заслуги в областта на националното филмово изкуство и култура. Предложението е на Министерството на културата. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Вера Найденова е родена в град Лазар Станево на 13 септември 1935 г. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Вера Найденова е професор, доктор на науките, критик и теоретик в областта на филмовото изкуство. Личност със значителен и оригинален принос за духовното развитие на съвременната българска култура, един от най-компетентните специалисти на територията на оценъчно-оперативната и теоретико-естетическата мисъл.

Правителството предлага Руси Чанев за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен

Свидетелство за това са нейните книги „Актьори на българското кино“ (в съавторство с Иван Дечев), „Човекът на екрана“, „Керваните на киното пътуват“, „Георги Георгиев-Гец“, „Кино - познато и непознато“, „Екранизацията - вечен спор?“, „Унгарското кино 1964 - 2004“, „Съвременният киносвят. Критически етюди“ (четири преработени и допълнени издания). Също така и десетките статии, рецензии, портрети, студии за българското и световно кино на страниците на специализирания и всекидневния печат у нас и в чужбина.

Изключително стойностна е и дългогодишната й работа като преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където отдава знания и енергия за професионалното изграждане на поколения филмови дейци.

Творческите и научни изяви на Вера Найденова са я наложили като безспорен авторитет и са й донесли високото колегиално признание - един от „доайените“ на нашата критика, както и наградата на СБФД за студията „Към портрета на Акира Куросава“ в книгата „Нещо като автобиография или потта на жабата“, наградата за книга - теория, история и критика на Българската филмова академия - 2011 за „Съвременният киносвят. Критически етюди“ и наградата за оперативна критика и цялостен творчески принос на Българската филмова академия - 2015.

Novini.bg
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини