Правната комисия на първо четене: Ще има специален прокурор, който ще разследва главния

  • 16 декември 2020 16:30

  • 760
  • 8
Правната комисия на първо четене: Ще има специален прокурор, който ще разследва главния
© Булфото/Архив

Правната комисия прие на първо четене законопроекта за промени в НПК, с който се създава фигурата на прокурор по разследването на главния прокурор. Дванадесет народни представители гласуваха в подкрепа на проекта, а девет се въздържаха.

"Стигнахме до извода, че единственият възможен вариант за независимо разследване на главния прокурор е чрез създаване на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ, един от вносителите на законопроекта заедно с депутати от "Обединени патриоти", при представянето му. Красимир Ципов коментира, че критиците на проекта не казват какво трябва да бъде направено, а използват общи фрази без конкретика. По думите му трябва да се направи възможното и необходимото да се приеме "някакъв механизъм", за да се отговори на очакванията на обществото и европейските партньори. Той добави, че целта е до края на мандата на парламента, да се приеме законопроекта.

В НС дебатират предложението на ГЕРБ за прокурор, който да разследва главния

Представителите на БСП заявиха по време на заседанието, че трябва да има контрол върху актовете, а не върху хората, както и че с промените при избора на специалния прокурор ще се възпроизведе избора на главния прокурор. "В България, когато не искаш или не можеш да реформираш една институция създаваш друга", каза Крум Зарков, цитиран от БТА. От БСП припомниха, че са предложили да има съдебен контрол върху отказите за разследване на главния прокурор, но Ципов посочи, становища по тази идея, според които така съдът ще бъде задръстен да се произнася по жалби. Левицата предложи още, главният прокурор или заместниците му да нямат възможност да променят актове на долностоящите прокурори, а това да бъде функция на ВКП.

Според проекта специалният прокурор ще се избира от Пленума на ВСС с мнозинство, повече от половината от членовете на съвета. Вносителите посочват, че така ще се гарантира избора, тъй като в него ще участват и представители на съдийската колегия на ВСС, не само на прокурорската. Номинацията ще става от минимум шестима членове на прокурорската колегия. Като той трябва да отговаря на същите изисквания като за заемане длъжността прокурор във ВКП и ВАП, както и да има високи нравствени качества, положителна атестационна оценка и липса на дисциплинарни наказания. Специалният прокурор ще се освобождава дисциплинарно и предсрочно по реда и условията, при които това става за "тримата големи" в съдебната система - председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Като така ще му бъде гарантиран равен статут с тях. Мандатът на специалния прокурор ще бъде седем години.

Прокуратурата е против да има прокурор, който да разследва главния прокурор

От ръководството на прокуратурата излязоха със становище, че не е необходимо създаването на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Както и че към момента има възможност главният прокурор да бъде разследван. Според Министерството на правосъдието обаче с промените "ще се допринесе за въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор, при спазване на препоръките на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България", на Венецианската комисия и на независимия анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, изготвен от Службата за подкрепа на структурните реформи".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
760 8

Коментари 8

Добави коментар
исо

2020.12.17 | 08:56

8
Простотията нямала граници!

2020.12.16 | 21:25

7
ГЕРБ се страхува че кат падне и сменят Гешев всички ще са в Белене и си осигурява спокойствие
240 @й дука живот си живеят тука

2020.12.16 | 20:01

6
Ще разследва Каскета,колкото Каскета разследва Тулупа.

2020.12.16 | 19:02

5
Няма какво да го разследват, вече над 160 ДЕНА НАРОДА му иска ОСТАВКАТА!!! ОСТАВКА!!! ОСТАВКА!!! ОСТАВКА!!!

2020.12.16 | 18:06

4
Това определено няма да сработи в тази страна, дори ако се избира мажоритарно от народа, ще има фалшифициране на избора.
Издънката

2020.12.16 | 17:13

1
Този тъпизъм може да бъде само с марката made in GERB и него ли ще го настаните в Бояна. Омитайте се по бързо.

2020.12.16 | 17:34

3
Омитайте се, за да дойдат издънките на власт.

2020.12.16 | 17:31

2
Искаме и един който да контролира президента

Добави коментар

Водещи новини